Lékárna.cz

Proteiny

Proteiny jsou základními stavebními kameny v našem těle a organismus se bez nich neobejde. Získává je stravou a neukládá je do zásoby. Proteiny jsou velmi oblíbené u sportovců, pomáhají totiž tvořit svalovou hmotu. 

Proteiny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Protein v jídelníčku

Zařaďte protein jako součást všech denních jídel, už od snídaně. Vaše hladina cukru tak zůstane pod kontrolou a zachováte si tak delší dobu pocit sytosti. Bílkoviny, které tělo využije, získáte z kompletní bílkoviny a tou je bílkovina živočišná. Rostlinná strava obsahuje také určité množství bílkovin, ale nejsou tak dostupné a nemají kompletní spektrum aminokyselin, aby je tělo snadno využilo.

Bílkoviny - základ pro správné fungování těla

Bílkoviny plní v těle spoustu důležitých funkcí, např. obrannou funkci tím, že budují protilátky v našem organismu, které dbají na správný chod imunity. V neposlední řadě také plní funkci nutriční tím, že dodávají našemu organismu potřebnou energii.  Pokud nestíháte 3x denně kvalitně jíst, dopřejte si během dne porci bílkovin v podobě nápoje z proteinového prášku nebo proteinovou tyčinkou.

Proteiny pro sportovce a ty, kteří chtějí snížit svou hmotnost

Proteiny jsou často využívané i sportovci, kteří je využívají před či po tréninku pro růst svalové hmoty nebo těmi, kteří chtějí zhubnout - v obou případech doporučujeme obrátit se buď na výživové poradce nebo trenéry, kteří by vám měli doporučit vhodný typ proteinu. 

Jaký protein zvolit  pro růst svalů

Pro tvorbu svalové hmoty si vyberte protein s vysokou biologickou hodnotou - to je číslo, které udává, jak dobře tělo dokáže bílkovinu vstřebat a využít. Ideální jsou pro vás syrovátkové (whey) proteiny a izoláty, které se podávají maximálně do dvou hodin po tréninku. Syrovátkový protein je nejkvalitnější druh proteinu na trhu - vyrábí se za studena přímo z kravského mléka. Díky tomu je lépe stravitelný a využitelný.

Proteiny a kalorie

Denní potřebu bílkovin lze splnit jak pomocí koktejlů, tak i plnohodnotné stravy. Pamatujte ale na to, že kalorický příjem je u proteinů ve formě doplňků stravy výrazně nižší, tudíž díky nim můžete zhubnout.

Jaký protein zvolit pro hubnutí

Pro snížení hmotnosti se hodí proteinové produkty bez přidaných cukru či sladidel vyrobených ze škrobu (dextrinů/maltodextrinů). Příliš vhodné nejsou proteiny s přidanými aminokyselinami s rozvětveným řetězcem, tedy tzv. BCAA. Ty totiž podporují růst svalů, a tudíž i přibývání na váze. Vhodné jsou kaseiny nebo i jiné tzv. noční proteiny, a to zejména večer, když potřebujete zahnat pocit hladu.

Jaký protein zvolit, pokud jste vegan/ka

Veganská strava se vyhýbá běžným zdrojům bílkovin (maso, mléčné produkty, vejce), a proto pamatujte na dostatečný přísun proteinů rostlinných. Kombinujte různé zdroje. Rostlinné proteiny jsou totiž zpravidla jednosložkové a pokud byste konzumovali pouze jeden druh, mohly by nám některé důležité látky chybět. Jako doplněk veganské stravy se tedy hodí kdykoli během dne konzumovat například protein hrachový, sójový, rýžový, konopný apod.

Protein  - doporučená dávka

Pokud sportujete pouze rekreačně, doporučená dávka je u mužů 1 g proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti, u žen 0,8 g na 1 kg hmotnosti. Toto množství lehce získáte z běžné denní stravy. 

Pokud sportujete vrcholově nebo chodíte do posilovny několikrát týdně, doporučuje se konzumovat max. 2,5 gramy na 1 kilogram vaší tělesné hmotnosti. Dávka se samozřejmě liší podle toho, v které fázi tréninku se právě nacházíte. 

Na co si dát při užívání proteinů pozor

  • dodržujte vždy doporučené dávkování od výrobce, nadměrný příjem proteinů může vést ke zdravotním problémům (únava, zácpa, potíže s trávením, změny nálad, dehydratace)
  • užívání proteinů se nehodí pro všechny - pozor by si měli dát ti, kteří jsou na některou složku vybraného proteinového přípravku alergičtí nebo užívají pravidelně léky - v tom případě se určitě poraďte o užívání s lékařem či lékárníkem. 
  • Stejně tak by se s lékařem či lékárníkem měli o vhodnosti užívání proteinu poradit diabetici, těhotné nebo kojící ženy, lidé s jaterním či ledvinovým onemocněním, lidé s poruchou krevní srážlivosti nebo poruchou příjmu potravy. 

Intolerance laktózy

Při bezlaktózové dietě nebo také při syndromu dráždivého tračníku se hodí užívat proteiny, které neobsahují laktózové cukry, umělá sladidla ani dextriny či maltodextriny. Bezlaktózové proteiny můžete konzumovat kdykoli během dne.

Onemocnění ledvin nebo dna

Pacienti s poruchami ledvin a dnou by neměli přijímat velké množství bílkovin najednou. Pokud je pro vás těžké se tohoto opatření držet v rámci běžné stravy, sáhněte po produktech s nejnižším obsahem proteinu. Dejte při tom pozor, abyste nepřekročili maximální doporučenou dávku, kterou vám stanovil lékař.

Diabetes

Pokud trpíte diabetem, sáhněte po takovém proteinu, který je bez přidaného cukru a jeho obsah sacharidů se pohybuje mezi 5 a 15 gramy na porci. Zjednodušeně řečeno - nekupujte protein, jež má ve složení uveden cukr jako jednu z prvních tří položek .

Zeptejte se našich lékárníků

Chcete vědět víc detailů o proteinech nebo jestli je užívání pro vás vhodné?
Poraďte se s našimi lékárníky v Online poradně!

Navštivte související produktové kategorie
Přípravky s proteiny Syrovátkové proteiny Noční proteiny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.