Lékárna.cz

Pečený čaj - sladké pohlazení

Pečený čaj - sladké pohlazení
Sdílet

K pochmurnému podzimu neodmyslitelně patří šálek horkého čaje. Společně s praskajícím ohněm v krbu je hrnek nějaké dobroty nejlepší prevencí proti smutku a úzkostem, které na nás číhají s příchodem chladnějších dní. Pečený čaj se stal v posledních letech velkým hitem. Už jste ho ochutnali?

Možná ano, možná ne… přečtěte si o této voňavé lahůdce víc. O co jde? Pečený čaj je směs kousků ovoce nebo jiných plodů a koření, které stačí zalít horkou vodou. Lístky čajovníku v konvici tedy nehledejte :-)

Bez umělých barviv a konzervantů

Na pečený čaj se můžeme dívat jako na zavařeninu. Jednotlivé kousky ovoce se pečou v troubě společně s voňavým kořením, které dodá chuti šmrnc a s cukrem nebo medem. Ovoce po určitém čase pustí šťávu. Vzniklá směs se ještě horká vleje do připravených sklenic a takto ji lze uchovávat i několik měsíců. Velkým pozitivem je tedy nulová přítomnost barviv nebo chemických látek, které nahrazují chuť a vůni. Jediným konzervantem pak zůstává cukr.

Ovoce a vitamíny

Je jasné, že zdrojem prospěšných látek  je zvolený druh ovoce, které se v pečeném čaji nachází. Častým základem pečených čajů tvoří jablka, hrušky nebo švestky. Jsou to naše domácí plodiny, na které je náš organismus zvyklý. Kromě vitamínu skupiny B je v tomto ovoci značný podíl draslíku a hořčíku, který je potřebný pro řadu funkcí v lidském organismu. Vynikající skladbu minerálů a vitamínů však najdeme také v borůvkách, brusinkách, jahodách a dalších chutných plodech našich českých zahrádek a lesů. S čím však počítat nemůžeme je přítomnost vitamínu C. Ten bohužel podléhá vysokým teplotám, které jsou pro přípravu pečeného čaje nutné.

Bez koření to není ono

Důležitou součástí pečených čajů jsou kromě ovoce různé druhy koření. Nejčastěji se setkáte se skořicí, kardamonem, hřebíčkem nebo badyánem. Kdo má rád trochu ostřejší chuť, určitě si oblíbí směs se zázvorem. Pečený čaj můžete ozvláštnit i vanilkovým luskem. 

Recept na pečený čaj

Kdo má doma zásobu čerstvého, ale třeba i mraženého domácího ovoce a má chuť pustit se do vlastní výroby, prozradíme vám jednoduchý recept.

Vámi vybrané ovoce pořádně omyjte a větší plody nakrájejte na drobné kousky. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Máte-li doma BIO citróny nebo jiné citrusy, doporučujeme nastrouhat kůru, která dodá čaji příjemný říz. Podle chuti přidejte koření a cukr. Směs pořádně promíchejte a rozprostřete na pekáč. Na dvě kila ovoce je vhodné použít asi půl kila cukru. Pečte dvacet až třicet minut v troubě rozehřáté na 200°C. Důležité je, aby ovoce pustilo šťávu. Horkou směs vlejte do vyhřátých sklenic, rychle zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Na šálek čaje stačí přidat jednu až dvě lžičky takto vyrobeného pečeného čaje.

Náš tip

Pečený čaj je skvělý pro chladné večery, dokáže prohřát a potěšit vaše chuťové buňky. Výborný je ale i se studenou vodou - osvěží a povzbudí :-)

18. říjen 2018
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Co způsobuje bolest v patě a jak se s ní vypořádat? Poradíme v našem článku.

více

Je CBD olej opravdu tak výjimečný? K čemu je vhodný? A co je to endokanabinoidní systém? Prozradíme vám odpovědi nejen na tyto otázky.

více

Nejen o tom, jaké jsou výhody kontaktních čoček, pro koho se hodí a jak o ně pečovat prozradíme v našem článku. Dozvíte se i jak pečovat o zrak, a jak s ním souvisí to, co jíte.

více

Prozradíme vám, co přesně se skrývá za tajemným názvem dračí krev a k čemu se tato substance hodí.

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.