Lékárna.cz

Péče o pleť v zimě

Naše pleť v zimě dostává opravdu pořádně zabrat. Poradíme vám, jak o ni pečovat, a vyhnout se tak popraskání.

Péče o pleť v zimě
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pomoc z přírody

Pokožka je v zimě vystavena častému střídání teplot, studenému větru a mrazu. Kvůli tomu cítíme pálení v obličeji, jemná kůže na rukou a rtech se vysušuje a může až praskat. Právě proto je správně zvolená péče o pleť v zimě mnohem více důležitá, než v kterýchkoli jiných obdobích. Vhodné jsou přitom přípravky založené na účincích přírodních složek.

Zkusit můžete například krémy, které jsou bohaté na kvalitní přírodní tuky, oleje, vosky či másla:

  • Krémy s včelím voskem, avokádovým, makadamiovým a bambuckým máslem vyživují a chrání před chladem.
  • Přípravky na bázi mandlového a arašídového oleje se vedle výživy postarají také o ochranu před častým střídáním rozdílných teplot.
  • Konopný olej a levandulové silice se hodí jako ochrana pro pleť nejmenších dětí a atopiků.
  • Produkty s obsahem zinku se hodí na regeneraci rýmou odřené pokožky v okolí nosu nebo také na dudlíkové lišeje kolem úst miminek.

Zaměřeno na pleť v zimě

Pokožka obličeje v zimě často trpí, je namáhána, vysoušena a chybí jí potřebná vláčnost i pružnost. Z těchto důvodů se pro kvalitní péči o ni hodí přípravky s tužší texturou a s obsahem aloe vera, měsíčku lékařského, bambuckého másla nebo mandlového oleje. Krémy určené k použití v zimě by měly být zvláčňující, změkčující a s bází emulze vody v oleji. Emulze oleje vytváří na pokožce ochranný film, který ji chrání před nepříznivými vnějšími vlivy.

Ruce jako vizitka

Zapomeňte na suché a popraskané ruce. Ideální hydratační krém v zimě je ten, který má vysoce výživný a zároveň ochranný efekt. Kvalitní krém na ruce byste měli mít celou zimu vždy při sobě a použít jej po každém umytí rukou nebo kdykoli máte pocit, že jej vaše končetiny potřebují. Zároveň pamatujte na to, že je důležité ruce chránit rukavicemi.

Náš tip

Než nanesete krém na pokožku, rozetřete ho v dlaních. Vyvarujete se tak pocitu mastné kůže a krém se snadněji vstřebá do hlubších vrstev pokožky.

Krém podle typu pleti

Krémy volte podle typu své pleti:

  • Pro citlivou pleť, která má tendenci k praskání, doporučujeme krémy bez parfemace.
  • S mastnou pokožkou nemusíte nutně volit hutné krémy, ale vždy by mělo jít o přípravky, jež mají ochranný charakter.
  • Suchá pleť v zimě by si měla dávat pozor na micelární přípravky, které ji mohou ještě více vysušit.

Na co nezapomínejte:

  • Dodržováním pitného režimu v zimní období zajistíte pokožce hydrataci.
  • Pokožku mažte několikrát denně vhodným krémem s obsahem hydratačních složek a lipidů, které zabrání ztrátě vody.
  • Výběrem vhodného krému podle typu vaší pleti zabráníte poškození kůže a oddálíte proces stárnutí.
  • Používejte speciální oční krémy, které ochrání citlivou kůži kolem očí.
  • Zaměřte se na ruce. Noste rukavice a v chladnějším počasí ruce častěji promazávejte, aby nepopraskaly. Ruce si nemyjte v horké vodě, stačí ve vlažné a rovněž doporučujeme používat mýdla bez parfemace, která nebudou pokožku zbytečně zatěžovat vysoušením.
  • Po koupeli a mytí rukou aplikujte hned hydratační přípravek. Takto vyplníte prostory mezi kožními buňkami a udržíte v kůži vlhkost.
  • V zimě nás může trápit praskání rtů a koutků. Výběrem vhodného balzámu, budou vaše rty krásné po celý rok.
  • Pokud plánujete zimní dovolenou, volte produkty s vhodným UV filtrem jako prevenci před poškozením pokožky slunečním zářením.
  • Krásně vypadající a zdravou pokožku podpoříte i vhodně zvolenými doplňky stravy s obsahem vitamínů, koenzymu Q 10 a mastnými kyselinami.

Zima a atopický ekzém

U řady lidí se atopický ekzém zhoršuje právě v zimě. Je to dáno tím, že vlivem nízkých teplot se pokožka stává sušší a pokud neodhadnete, jak se správně obléct, můžete se jednoduše zpotit, což má za následek zhoršení ekzému. Navíc i rukavice, šály a čepice mohou odírat narušenou pokožku, čímž se ekzém také zhorší. V zimě zvyšte frekvenci promazávání a sáhněte po mastnějších a hutnějších krémech. Vhodné jsou ty, které obsahují bambucké máslo nebo kokosový olej.

Navštivte související produktové kategorie
Přírodní kosmetika Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.