Lékárna.cz

Nedejte hmyzu šanci!

Mokrá půda s velkými kalužemi po vydatných deštích. Zahradní jezírko. Romantické posezení u rybníku. Procházka lesem. Zahrada s květinami a dozrávajícím ovocem. Miska s cukrovím na terase… Co mají tato místa společného?

Nedejte hmyzu šanci!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Nevítaný hmyz

Ať chceme nebo ne, jako nevítaní hosté se na nich objevuje všemožný hmyz – mouchy, komáři, vosy, mravenci, klíšťata. Někdy se dokonce nastěhují i do kuchyně či ložnice, odkud nechtějí pryč.

Možná dáte na babské rady a věříte, že pojídání česneku, kvasnic nebo popíjení piva vám dodá do těla látky, které hmyz odpudí. Vězte, že tato kombinace jistý odpozující účinek má, avšak spíše na lidi ve vašem okolí…

Nebo berete hmyz jako součást přírody a jeho obtěžující bzučení, nepříjemné šimrání a svědivé pupínky po štípnutí prostě nějak vydržíte?

Jaké nemoci přenáší hmyz

I přesto byste se měli mít před některým hmyzem na pozoru. Zvlášť klíšťata mohou být přenašeči různých, často nebezpečných, nemocí. Mezi nejznámější patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida, kterými vás mohou nakazit klíšťata. A počet infikovaných klíšťat rok od roku roste. Při cestách do exotického zahraničí jsou zase rizikoví komáři přenášející malárii.

Použijte repelent

Jak se chránit? Naštěstí jsou zde účinné přípravky na odpuzení hmyzu - repelenty. Měly by patřit do standardní letní výbavy na dovolenou, pro pobyt u vody i na procházky lesem. A jak se v nabídce repelentů zorientovat?

Jak vybrat repelent

Nejčastější účinnou složkou používanou v repelentech je DEET a pro jeho lepší spolehlivost by koncentrace DEET v přípravku měla být alespoň 10 %. Třeba repelent Predator obsahuje 16 % DEET a zaručuje tak účinnost nejméně 6 hodin, Predator Forte 25 % DEET nejméně 8 hodin.

Pro děti a osoby s citlivou pokožkou je pak určený Predator Junior, který je založený na jiné účinné látce - IR3535 (v Junioru je v koncentraci 15%), navíc je s příměsí minerálních olejů, vitaminů, UV filtru a jemného parfému. Chrání tedy nejen před hmyzem, ale i před působením UV záření.

Testováno v extrémních podmínkách

Velmi zajímavý je Predator Outdoor Impregnace, který kromě DEET obsahuje také Permethrin. Je určený k impregnaci oděvů, obuvi, ale i stanů, spacáků a moskytiér a poskytuje efektivní ochranu proti hmyzu po dobu 28 dní. Přetrvá dokonce i po vyprání oděvu!

Tip na repelent do extrémních podmínek

Zcela unikátní je Predator 3D Tekutá moskytiéra. Díky účinným látkám PBO a Transfluthrinu likviduje klíšťata a komáry ve vnitřních i venkovních prostorách. Pokud tedy plánujete posezení na terase a nechcete být obtěžováni hmyzem, stačí kolem celé terasy na zem aplikovat tuto tekutou moskytiéru, která se postupně odpařuje a hmyz spolehlivě odpuzuje. Stejný efekt má i aplikace na rám okna. Chcete mít v teplé letní noci otevřené okno, ale o společnost komárů nestojíte? Jednoduše nastříkáte celý rám okna tekutou moskytiérou a ta komáry dovnitř prostě nepustí!

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.