Lékárna.cz

Měsíček lékařský a jeho účinky

Měsíček lékařský je velmi oblíbený v péči o zdraví pokožky dospělých i dětí. Jeho blahodárné účinky jsou známy již celá staletí, a přesto se těší stále velké oblibě.

Měsíček lékařský a jeho účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Měsíček lékařský je bylinka s utajenou silou

Měsíček lékařský určitě zná každý zahrádkář. Tahle nenáročná, 30 až 60 cm vysoká bylina zdobí záhonky nejednoho domu. Potřebuje jen minimální péči, a přesto se vám odvděčí velkými oranžovo-žlutými květy, které v sobě ukrývají unikátní léčivé účinky. Věděli jste, že podle měsíčku lidé dříve dokonce předpovídali počasí? Pokud byly jeho květy v sedm hodin ráno zavřené, bylo jasné, že ten den bude pršet.

Jak pěstovat a k čemu je měsíček lékařský

Měsíček si hravě vypěstujete sami. Stačí mu slunné teplé stanoviště. Sbírejte plně rozkvetlé květy, nejlépe za pravého poledne, kdy mají největší sílu. Tmavší květy mají více účinných látek. Čerstvými okvětními lístky krásně ozdobíte saláty, pomazánky nebo rýži.

Jak plně využít měsíček lékařský

Pitím měsíčkového čaje prospíváme nejen naší imunitě, ale i zažívacímu traktu a pokožce. Měsíčkové květy obsahují velké množství betakarotenusilic, saponinů, hořčin, vitamín C a další látky. Bylinka má široké pole působení a prospěšnosti v péči o naše zdraví. 

Většina lidí zná měsíček lékařský pro jeho mnohostranné působení na naši pokožku. Prospěšnost měsíčku využívají také těhotné ženy a maminky v péči o své děti.

Prospěšnost měsíčku lékařského:

  • podporuje normální trávení, činnost jater a střev
  • podporuje normální činnost dýchacího systému
  • podporuje přirozený stav pokožky

Kde všude našel měsíček své uplatnění

Měsíček se využívá:

  • vnitřně ve formě čaje
  • vnitřně ve formě tablet a tinktur
  • zevně ve formě nálevu ke kloktání a výplachům úst,
  • zevně k obkladům,
  • přísada do koupele
  • zevně na pokožku ve formě oleje, mastí nebo krémů

Kosmetika s vůní měsíčku

Měsíček lékařský je všestrannou bylinkou. Pokud ho nemůžete mít doma na svém záhonku, pořiďte si ho domů alespoň ve formě té nejkvalitnější přírodní kosmetiky.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.