Lékárna.cz

Listnatec ostnitý

Větvičky listnatce (Ruscus aculeatus) byly používány jako metlička k čištění řeznických špalků. Odtud i jeho anglické synonymum - Butcher's Broom („řeznický smeták“). K výrobě košťat je však listnatec využíván častěji v Itálii.

Listnatec ostnitý
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Co obsahuje

Kořeny listnatce jsou významné především pro vysoký obsah saponinů. K nejdůležitějším patří ruscogenin a neoruscogenin. Obě látky působí proti zánětu a vyvolávají zúžení cév, především v oblasti žilního systému.

Kde jej najdeme

Listnatec najdeme ve většině listnatých lesů. K léčivému využití sbíráme nejčastěji kořeny , které zasahují hluboko do země. Nejvhodnějším obdobím ke sběru je jaro a podzim. Sušený kořen je bez zápachu. Po ochutnání je zprvu lehce nasládlý, poté však spíše trpký.

Jak působí

Listnatec působí především močopudně a proti zácpě. Saponiny působí protizánětlivě a podpůrně na stěnu žil. Častým využitím je proto v současnosti zejména léčba hemoroidů a křečových žil.

Upozornění

Vnitřní užívaní bobulí listovce může vyvolat silný průjem. Listnatec není vhodné užívat, pokud se léčíte s vyšším krevním tlakem.

K čemu nám může posloužit

Odvar z kořenů listovce můžeme využít k urychlení hojení zlomenin. Močopudného působení využíváme při léčbě ledvinných kamenů a zánětů močových cest. Odvar se připravuje ze tří až pěti kořenů na litr vody. Trpkou chuť čaje je možné zmírnit přidáním medu. Nápoj je pak vhodný zejména k léčbě kašle a zánětů horních cest dýchacích.

Zevní použití ve formě obkladů nebo sedacích koupelí je vhodné k léčbě počátečních stádií hemoroidů a křečových žil.

Témata článku
Zdraví z přírody
Navštivte související produktovou kategorii
Bio potraviny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.