Lékárna.cz

Kuperóza a metličkové žilky

Také se červenáte po horké koupeli, sauně či alkoholu, ale červenání mizí až po delší době nebo vůbec? Můžete trpět kuperózou. Co je to kuperóza a metličkové žilky a jak na ně, vám prozradíme v našem článku.

Kuperóza a metličkové žilky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je kuperóza a co růžovka

Kuperóza je postižení drobných cév (kapilár,žilek a arteriol) v pokožce. Cévky ztrácí svoji pružnost a ztenčuje se jejich stěna. Žilky prosvítají skrz kůži a jsou více či méně viditelné. Mohou se objevit kdekoliv na těle, nejčastěji je však najdeme v obličeji. Kuperózu charakterizuje suchost, citlivost a zarudnutí, které vzniká právě v důsledku rozšířených žilek. Kuperóza může být předzvěstí rosacey (růžovky).

Rosacea (růžovka) je chronické zánětlivé onemocnění, které patří stejně jako kuperóza do skupiny hypersenzitivní pleti. Na prvotní příznaky rosacey jako je začervenání (erythema) a metličkové žilky (telangiectasias) je zaměřen krém Couperose. Ten pomáhá zmírnit zarudnutí pokožky a projevy rozšířených a popraskaných žilek. Posiluje a zklidňuje pokožku a zlepšuje mikrocirkulaci v ní.

U koho se kuperóza vyskytuje nejčastěji

Kuperóza se nejčastěji vyskytuje u lidí, kteří mají světlou pokožku fototypu I a II. Objevuje se více u žen, které mají světlou, tenkou a citlivou pokožku a objevuje se většinou po 30. roku života. 

Příčiny kuperózy

Mohou to být tyto:

  • genetická (dědičná) patologie cév, 
  • hormonální změny ( těhotenství, menopauza, puberta, hormonální antikoncepce),
  • vysoký krevní tlak,
  • nadměrný stres,
  • nevhodné stravovací návyky nebo
  • jiná kožní onemocnění (lupus erythematosus).

Dalšími faktory, které spouští či zhoršují kuperózu jsou

  • nadměrné vystavování pleti slunečnímu záření,
  • teplo,
  • chlad,  
  • rychlý přechod z tepla do zimy,
  • znečištěné prostředí (například cigaretovým kouřem),
  • hněv,
  • intenzivní stres,
  • kouření,
  • alkohol,
  • pyly ( u alergiků).

V ranných stádiích se zarudnutí objevuje a zase mizí. V pokročilejším stadiu jsou začervenání a viditelné žilky stálé.

Upravte životní styl

Součástí léčby a prevence všech žilních onemocnění je také úprava životního stylu. Vyhněte se dlouhému sezení či stání, dostatečně se hýbejte, hlídejte si váhu. Ženy s výskytem metliček by měli zvážit nutnost užívání hormonální antikoncepce.

Léčba kuperózy

Kuperóza nebolí, avšak projevy kuperózy mají často negativní dopad na psychiku pacientů. Zcela vyléčit kuperózu není možné. Lze však podrážděnou začervenalou pokožku zklidnit a posílit kožní bariéru. Základem je snažit se vyhýbat spouštěcím faktorům kuperózy, přičemž velmi důležitá je péče o pleť s kuperózou.

Při zanedbání péče o pleť a léčby kuperózy může dojít až k rozvoji závažnějšího onemocnění, kterým je rosacea.

Důležitý je výběr vhodných přípravků k péči o pleť a stejně tak způsob nanášení. Přípravky nanášíme jemně bez tření či dření pleti. U hypersenzitivní pleti se sklonem ke kuperóze nejsou vhodné peelingy, slupovací pleťové masky, prostředky s obsahem alkoholu a mentholu.  

Odstranění kuperózy je částečně možné pomocí intenzivního pulzního světla, ozonovou terapií nebo laserem.

Podpořte zdraví cév přírodními látkami

Jde především o přírodní látky s obsahem rutinu a flavonoidů, které zpevňují cévní stěnu. Patří k ním rutin, který dodává ovoci, zelenině a květům jejich typické zbarvení. Je to silný antioxidant, který nás chrání nás před volnými radikály. Jeho zdrojem je pohanka, citrusové slupky, kvalitní zelený čaj, šípky, chřest aj. Rutin je látkou velmi citlivou na teplotu, proto je nejúčinnější příprava čaje z pohankových listů nebo slupek jen vyluhováním ve vlažné vodě. Aescin je další látkou, která podporuje tonus cévní stěny, její propustnost a pevnost. Aescin se nachází v kaštanu koňském a jde o směs několika látek, tzv. saponinů. Napomáhá snižovat zánět a spolu s rutinem je součástí řady mastí, krémů a gelů určených na ošetření žil a metliček. 

Co jsou to metličkové žilky?

Metličkové žilky se objevují zejména na nohou, ale mohou se objevit i na krku, dekoltu či obličeji. Jedná se o rozšířené cévky, které ztratily svou pružnost a hromadí se v nich krev.

Hlavními příčinami metličkových žilek jsou

  • genetika,
  • nezdravý životní styl,
  • kouření,
  • obezita,
  • nedostatek pohybu,
  • hormonální změny (menopauza, těhotenství, hormonální antikoncepce) či
  • onemocnění cévního systému.

Léčba metličkových žilek

První volbou mohou být kosmetické přípravky. Krémy na metličkové žilky snižují začervenání přecitlivělé pokožky, zlepšují mikrocirkulaci a posilují kožní bariéru.

Efektivnějším řešením však je laserové odstranění metličkových žilek. Laser se používá v případě většího počtu drobných metličkových žilek. Světelná energie laseru se přemění v tepelnou energii, naruší postižené cévy a tím dojde k jejich uzavření.

Další metodou je sklerotizace. Ta je efektivnější u ošetření větších metličkových žilek. Speciální jehličkou se do žilky aplikuje roztok, který zlikviduje vnitřní výstelku žilky. Po ošetření je však nutné nosit 1-2 týdny speciální punčochy. Ty zabrání průtoku krve ošetřenými žilkami, dojde ke slepení stěn žilek a ty během 6 týdnů zmizí.

Všechny metody ošetření metličkových žilek jsou téměř bezbolestné.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Pleťová kosmetika Dermokosmetika

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.