Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Kopřiva dvoudomá

K čemu využívali předci kopřivu dvoudomou a jak se dá využít dnes? Prozradíme, jaké části rostlin sbírat a co vše obsahuje.

Kopřiva dvoudomá
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Vlasová tonika a vody, aktivátory Bylinné čaje Přírodní vlasová kosmetika

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je vytrvalá houževnatá bylina s pichlavými listy s chloupky. Roste hojně u starých zdí, zarostlých koutů, příkopů a cest. U nás je považována za hojně rozšířený plevel, který po dlouhá staletí využívá nejen v kuchyni jako potravina, bylinka a léčivka, ale také ke krmení dobytka. A například pivovarníci kopřivu přidávali do piva, aby v létě nezkyslo. 

Historie léčby pomocí kopřiv sahá do velmi dávné minulosti. Na její léčevbné účinky nedala dopustit ve středověká abatyše Hildegarda z Bongenu, vodolékař a farář Kneipp a mnoho dalších. 

K použití na kloubní revmatismus se ve středověku používalo šlehání postižených míst čerstvě natrhanými kopřivami. Tato procedura vedla k podpoře prokrvení a zvýšení látkové výměny v kloubu. Tuto drsnou metodu již dnes nepoužíváme, spíše jsme si oblíbili kopřivu využívat v jarní kuchyni nejen jako bylinku, ale chutnou jarní zeleninu do řady velikonočních pokrmů.

Co znamená, že je kopřiva dvoudomá?

Proč dvoudomá? Kopřiva roste jako samice a samec, tedy na jedné rostlině jsou samčí květenství a na druhé samičí. Ze samičích rostlin po odkvětu můžeme sbírat i jedlá semínka. 

Co se sklízí

Z kopřivy sbíráme list a nať a to vždy jen vrcholové čerstvé mladé části rostlin. Sběr kopřivy na čaj je nejlepší od časného jara do května. Nať se sbírá ještě před kvetením v období od konce dubna do září. U kopřivy mohou být využity i kořeny na přípravu odvaru na vlasy. Ze samičích rostlin můžeme sbírat i jedlá semínka. Poznáme je tak, že klasovitá květenství se zralými semínky visí směrem dolů k zemi.

Pozor dejte při sběru na místa, kde se kopřivám velmi daří. Pokud najdete místo, kde kopřiva masivně roste, pravděpodobně to bude místo, kde je země masivně zasažena dusičnany ze zemědělství. Na takovýchto lokalitách kopřivu nikdy nesbíráme. Vybírejte si pro svůj sběr čístá místa v přírodě, daleko od rušných silnic a zemědělských polí.

Co kopřiva dvoudomá obsahuje

Listy a nať kopřivy obsahují velké množství zeleného barviva – chlorofylu. Dále vitamín C, třísloviny, minerální látky jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Obsahuje i kyselinu křemičitou, která prospívá vlasům a nehtům a kyselinu mravenčí, která spolu s histaminem způsobuje pálivost při popálení od kopřivy. Obsahuje také vitamín D, fosfor, serotonin, rutin a kvercetin.  

Semínka kopřivy = superpotravina

Semínka kopřivy můžeme označit za superpotravinu. Semínka sbíraná ze samičích rostlin obsahují vysoké množství nutručních látek, vitamínů A, B, C, E a minerálů jako je železo, vápník a draslík. Semínka si můžeme nasypat na salát, přidávat do pomazánek nebo naložit na zimu do medu.

V čem může pomoci kopřiva

Jakými způsoby můžeme kopřivu využít a k čemu slouží?

  • Extrakt z listů kopřivy získáváme po zalití horkou vodou louhováním jako při přípravě čaje. Je možné připravit kopřivový výluh i za studena.
  • Kořen kopřivy obsahuje velké množství tříslovin. Extraktu z kořenů je tak možné použít ke kloktání.
  • Z kopřivy můžeme lisovat i čerstvou šťávu a přidávat ji do jarních zeleninových šťáv jako součást jarní kůry. Pozor, tato silná šťáva ale není určena pro děti, těhotné a kojící matky!
  • Kopřivový výluh prospívá zdraví a normálnímu stavu a funkcí močových cest, ledvin a prostaty.
  • Na přípravu kopřivového čaje použijeme 1 lžičku sušené nebo čerstvé kopřivy na šálek vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Díky obsahu chlorofylu a železa  můžeme kopřivu zařadit do svého pitného režimu, pokud se nám tyto minerály nedostávají. Což naši předci na jaře dobře věděli a záměrně tak kopřivu a ostatní plané jarní bylinky zařazovali své stravy. Kopřivu proto i my dnes často na jaře přidáváme do velikonoční nádivky nebo z ní připravujeme špenát.

Kopřiva přispívá zdraví našich kloubů, cévní soustavě, ale i kůži. Osvěžuje tělo, porporuje vitalitu a přirozenou obranyschopnost těla.

 

Kopřiva v kosmetice

Díky vysokému obsahu kyseliny křemičité spolu s dalšími minerály se kopřiva využívá pro zdraví a normální stav pokožky, vlasů i nehtů a její extrakt bývá častou složkou přírodní vlasové kosmetiky šampónů, vlasových masek a výživových sér podporujících zdraví a vitalitu vlasů a vlasové pokožky.

Potřebujete dát své vlasy dohromady, vsaďte na vlasové aktivátory! Z kořene si také můžeme připravit odvar na oplach vlasů nebo potírání vlasové pokožky hlavy.  

Upozornění při užívání kopřivy

Kopřiva patří mezi silněji účinné bylinky z naší přírody. Její používání nám přínáší prospěch, přesto by se neměla užívat dlouhodobě, nadměrně a pouze, pokud ji naše tělo potřebuje. Ideální pro kopřivu jsou jarní měsíce, kdy sama v přírodě právě roste. Pokud ji chcete používat i mimo období jejího růstu, přidejte si kopřivu do směsi s dalšími bylinkami. 

Pozor na žahavý sekrek z chloupků kopřivy

Při kontaktu s rostlinou může dojít k popálení pokožky žahavým sekretem z chloupků. Vyrážka napodobuje alergickou reakci. Do kůže se dostávají prakticky tytéž látky, které se uplatňují při vzniku alergie. Kopřiva sama o sobě obsahuje histamin, látku navozující rozvoj alergické reakce (tu dobře známe pokud se o kopřivu spálíme a vyběhne nám puchýřek). Kopřiva není tedy vhodná pro citlivé lidi s výskytem alergií nebo histaminovou intolerancí. Odtud i lidové pojmenování kopřivka. V případě popálení kopřivou chladíme postižená místa pokožky studenou vodou.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Nevíte-li si rady s použitím a vhodností kopřivy, obraťte se o radu na naše lékárníky v odborné poradně nebo napiště na kamila.hornickova@lekarna.cz

26. listopad 2020

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.