Lékárna.cz

Jak zatočit s klíšťaty

Jak vytáhnout klíště a co raději nedělat, jaké repelenty používat nebo co to je DEET poradíme v našem článku. Vyzkoušejte i náš tip na domácí repelent!

Jak zatočit s klíšťaty
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je DEET?

DEET = diethyltoluamid je považován za nejúčinnější látku proti krev sajícímu hmyzu - komárům, ovádům a klíšťatům. Pro jeho účinek je potřebná minimální koncentrace od 20% v přípravku. DEET je však pesticid, tj. látka, která je nebezpečná pro ryby a další drobné živočichy. Bylo zjištěno, že účinkuje jako neurotoxin, proto není vhodné tyto repelenty aplikovat na holou kůži. Také u malých dětí tuto látku v ochraně před hmyzem raději nepoužívejte.

Jak vytáhnout klíště

Nejlepší způsob vytažení přisátého klíštěte je tento:

  1. Snažte se klíště z kůže odstranit co nejdříve po objevení (berte si s sebou ven na výlety pinzetu nebo kleště na odstranění klíštěte a dezinfekci) 
  2. Nejdříve vydezinfikujte ranku předtím než začnete s klíštětem manipulovat
  3. Uchopte klíště pinzetou co nejblíže kůži a jemně viklejte ze strany na stranu. Neměli byste odtrhnout hlavičku - na to si dejte pozor.
  4. Jakmile klíště vytáhnete, opět vydezinfikujte místo na kůži, kde bylo klíště přisáté.
  5. Nikdy klíště nerozmačkávejte s prstech, obsah může být infekční 

Jakmile je klíště venku, můžete ho vyhodit nebo ho zaslat do laboratoře, kde zjistí, jestli přenášelo lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. To, že bylo přenašečem, ale nutně nemusí znamenat, že vás nakazilo

Po odstranění klíštěte je dobré se několik týdnů pečlivě sledovat.

Časové rozmezí mezi odstraněním klíštěte a prvním příznakem může být i několik týdnů.

Co NEdělat s klíštětem

  • rozhodně klíště nepotírejte olejem nebo jiným tukem. Stane se to, že se pravděpodobně začne dusit a během toho vyzvrací obsah svého těla do rány, kde je přisáté. To samé platí pro rozmačkání klíštěte.
  • nesnažte se klíště odstranit pomocí pinzety anebo taháním, s největší pravděpodobností klíště přetrhnete. Pokud vám v kůži zůstanou jen kusadla, tělo se s nimi vypořádá stejně, jako s třískou.

Co způsobuje klíště a nemoci s ním spojené

  • Klíšťová encefalitida se projeví příznaky podobnými chřipce nebo viróze, bolestmi hlavy, kloubů a únavou.  Pokud první fáze nemoci proběhne bez zahájení léčby, dojde k vysokým horečkám a hrozí poruchy nervového systému.
  • Lymská borelióza se projevuje bledá skvrna s červeným kruhovým zarudnutím v místě přisátí, která se postupně zvětšuje.

Obě nemoci jsou vážné a je potřeba je okamžitě léčit.

Citronelový olej jako pomoc proti klíšťatům

Velice účinnou přírodní látkou s repelentním účinkem je citronelový olej, který je součástí řady již hotových repelentů. Často se také kombinuje citronelaeukalyptus, tymián nebo levandule

Klíště v těhotenství:

Pro nastávající matky je klíště nebezpečné i přesto, že zatím nebyl prokázaný přenos nemoci z matky na plod. Přisátím může způsobit různé infekce a žena v těhotenství má velmi omezené možnosti léčby. Jsou zdokumentované případy, kdy došlo při lymské borelióze k trvalému poškození nebo až ke smrti plodu. Těhotné ženy sice mohou užívat některá antibiotika, možnosti jsou ale velmi omezené.

Prevence především

Nejdůležitějším krokem, nejen pro nastávající matky, zůstává prevence. Do přírody vždy s repelentem, nejlépe po očkování na klíšťovou encefalitidu a s dlouhými kalhotami.  Po každé návštěvě přírody se  nezapomeňte, hlavně na jaře a v létě, pořádně prohlédnout.

Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům

Postačí nám k tomu 100 g sušeného nebo čerstvého tymiánu, který povaříme ve 300 ml vody. Necháme louhovat 2 hodiny. Poté slijeme a přilijeme 100 ml vinného octa. Takto připravený repelent nalijeme do lahvičky s rozprašovačem. Repelent uchovávejte v chladničce. Před vycházkou do přírody je třeba tento repelent aplikovat důkladně na oděv celého těla a po několika hodinách se opakovaně přestříkat

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.