Lékárna.cz

Ing. Petr Havlíček doporučuje: Hýbejte se a hubněte chytře!

Jednoho z nejznámějších výživových poradců v České republice - Ing. Petra Havlíčka - asi nemusíme dlouze představovat. Životnímu stylu se věnuje už 25 let a za tu dobu pomohl spoustě klientů změnit jejich stravovací návyky. A přitom se zdálo, že se jeho kariéra bude ubírat úplně jinou cestou...

Ing. Petr Havlíček doporučuje: Hýbejte se a hubněte chytře!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento i další dotazy jsme pokládali přímo jemu a vy si náš rozhovor můžete nyní přečíst.

Jak jste se dostal k povolání výživového specialisty? Pravděpodobně to nebylo vaše vysněné povolání z dětství :-)

To rozhodně nebylo. A zvláště proto, že můj táta se zabýval hygienou výživy a předhazoval mi tuto práci jako ideální profesi. Pěkně v klidu, ve státní správě, slušný plat, klid a pohoda. Ale mně výživa v té době vůbec nezajímala. Chtěl jsem se stát veterinářem! Proto jsem nastoupil na střední zemědělskou školu, obor zootechnika, a bral to jako předstupeň ke studiu na vysněné veterině. Během studia mě ale zemědělství chytlo, a tak jsem zamířil místo na veterinu rovnu na zemědělku. No a tam jsem přičichnul ke sportu a sportovní výživě. A najednou to bylo jasné.

Jste svou profesí "postižen"? tj. stává se vám někdy, když vidíte na ulici obézního muže nebo ženu, proběhne vám hlavou, co je tu pravděpodobně špatně a co by měl dotyčný/á změnit?

Jsem. A pořád víc. A stále se rozčiluju. Tedy v duchu, nevyžádané rady a porady rozhodně nedávám, nejsem jako teta Kateřina ze Saturnina :-) Hodně se rozčiluju i nad tím, jak se potraviny u nás i ve světě produkují a zpracovávají. Přeci jen jsem zemědělský inženýr a pořád to mám v sobě. Hrozně mi vadí, s jakou neúctou se zemědělské megakoncerny chovají k půdě a životnímu prostředí ve jménu zisku. Drobný farmář, který si půdy váží, protože je pro něj základním prostředkem pro obživu, by se k ní takto nikdy nechoval. Vadí mi, jak se mnohé potraviny vyrábějí a jak nás výrobci neustále oblbují… ať žije konzum!… Ale to je na jinou debatu.

Ocitl jste se i vy v sitauci, kdy jste potřeboval sám na sobě zapracovat?

Mockrát. Jak už jsem řekl, výživa mě nezajímala a sport mě v dětství vůbec nebavil.  V 18 letech, kdy jsem měl být fyzicky na vrcholu, to se mnou nevypadalo úplně ideálně. To bylo asi poprvé (ale ne naposledy), kdy jsem sám na sobě musel máknout a situaci napravit. A to byl asi i jeden z důvodů, proč dělám to, co dělám.

Jaký je podle vašeho názoru nejčastější problém při hubnutí?

Nedostatečná vůle, absence kontroly jiné osoby, nedostatek pohybu, negativní myšlení…? Všechno dohromady. Nadváha a obezita je vždy výsledkem působení opravdu mnoha faktorů, genetikou počínaje a emocemi a blahobytem konče. Samozřejmě, některé faktory hrají větší roli, jiné menší. Vždy je ale důležité je umět pojmenovat a pracovat na nich. Proto jsou komerční diety a různé zázračné hubnoucí systémy v dlouhodobém horizontu zcela neúspěšné, neboť se jedná jen o odstraňování následků, nikoli o odstranění příčin.

Kromě samotného výživového poradenství máte i celou řadu dalších aktivit a projektů, kterým se věnujete. Jedním z nich jsou i online kurzy Zhubni chytře a Hýbej se chytře. Kdy, kde a proč vznikl nápad pustit se do online projektů?

Vytvořit on-line kurzy nebyl vůbec můj nápad, já jsem v době jejich vzniku o fenoménu e-learningu vůbec nevěděl. Když mi jejich tvůrci představovali svůj nápad, díval jsem na celý tento projekt jako na utopii, na ně jako na blázny a neustále jsem řešil, proč by si to někdo měl kupovat a sledovat rady na internetu, když jsou knihkupectví plná knih o výživě, vaření a sportu. Nakonec mě asi po měsíci přemluvili a vida, měli pravdu oni, a ne já!  Online vzdělávání je na vzestupu, takže chystáme i další projekty. Nicméně, já asi dál zůstanu u vzdělávání se z klasických materiálů. Jsou věci, ve kterých jsem prostě "konzerva."

V čem tkví dle vašeho názoru největší výhody hubnutí online? Co může být naopak nevýhodou?

Výhodou jsou informace, které jsme se snažili podat pochopitelnou formou. Další výhodou jsou různé pracovní pomůcky a online podpora a poradna při konkrétních problémech, včetně možnosti řešit problémy osobně na našem pracovišti. Nevýhodou může být to, že si člověk nedokáže sám vyhodnotit, kde jsou jeho spouštěcí mechanismy problému, který s pomocí našeho kurzu řeší. K tomu potřebuje osobní kontakt se zkušeným a vnímavým terapeutem.

V čem se kurz Zhubni chytře liší od „zázračných“ (drahých) diet, které si lidé na webu pořizují?

Naší ambicí nebylo dát lidem konkrétní návod na to, jak se mají stravovat od pondělí do neděle, od rána do večera. To dělají klasické diety. Naší ambicí bylo problematiku výživy vysvětlit a nechat na každém, aby si svoji cestu našel a zvolil sám.

Kurz o hubnutí je logicky určen všem, kteří chtějí zhubnout, ale komu je určen online kurz Hýbej se chytře?

Hýbej se chytře je kurz o pohybu, jak název napovídá. A má stejnou ambici jako Zhubni chytře. Provést člověka začátky pohybu a postupně zvyšovat jeho fyzickou výkonnost a odolnost. Ale stejně jako ve Zhubni chytře jde o to, aby se každý našel v tom "svém" pohybu, který mu vyhovuje a dělal jej správně tak, aby mu pomáhal, měl z něj radost, ale neuškodil.

Na závěr se nelze nezeptat - jak jste na tom nyní s fyzickou kondicí vy? Vyzkoušel jste si kurz Hýbej se chytře na vlastní kůži?

Samotný kurz ne, ale s Martinou a Věrou (pozn.: spolutvůrkyně kurzu Hýbej se chytře) se znám několik let, bydlíme v jedné ulici, máme podobné zájmy, takže jsem si s nimi samozřejmě pár pohybových lekcí absolvoval v jejich studiu. A také díky nim umím chodit s trekkingovými holemi :-)

 

Navštivte související produktové kategorie
Osobní váhy a tukoměry Diety a hubnutí Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.