Aspartam: Náhrada cukru bez kalorií
Pokud rádi sladíte, ale nechcete přibrat na váze nebo ze zdravotních důvodů potřebujete nahradit cukr. Možným řešením může být aspartam.
Co je to aspartam?
- Náhradní sladidlo za cukr, známý také pod názvem Nutra-Sweet®
- Chuť podobná přírodního cukru
- 180 x sladší než cukr, bez kalorií
- Používání aspartamu v potravinách je schváleno ve více než 90 zemích světa
- Patří mezi nejvíce testovaných potravinových aditiv v historii a jeho zdravotní nezávadnost byla ověřována u diabetiků, dětí a kojících žen
Z čeho se skládá
Je dobré si uvědomit, že aspartam se skládá ze dvou aminokyselin (kyseliny asparagové a fenylalaninu), což jsou látky, ze kterých se skládají bílkoviny všech živých organismů. Není tedy o nic méně „přírodní“, než klasický cukr.
Kolik ho mohu sníst
Ať už sladíte aspartamem kvůli štíhlé linii, nebo kvůli zdravotnímu stavu (diabetici), musíte podobně jako u léků dbát na doporučená množství. U aspartamu je povolen denní příjem do 40 miligramů na 1 kg tělesné hmotnosti pro zdravého dospělého člověka.To odpovídá např. u 70 kilového člověka 2,8 gramům. Sladivostí však odpovídá více než 0,5 kg cukru!
Existují ještě nějaká jiná omezení?
Výše uvedené množství aspartamu může člověk přijímat v potravě po celý život každý den. U lidí s vrozeným onemocněním zvaným fenylketonurie je potřeba opatrnosti při konzumaci potravy s obsahem fenylalaninu. Proto je každý výrobek obsahující aspartam, jakožto zdroj fenylalaninu, povinně označen.
Zajímá vás, zda také netrpíte od narození fenylketonurií a neměli byste být také opatrní? Nově narozenému dítěti se dnes automaticky provádí test na toto onemocnění. Nemocný tedy o sobě tuto skutečnost odmalička ví.
Použití
Aspartamem lze s úspěchem nahradit cukr v běžných potravinách. Jediným omezením je tepelná úprava. Aspartam se totiž při teplotách okolo 40 stupňů rozpadne na výchozí složky a tím ztratí sladkou chuť. Chcete-li pokrm přesto tepelně upravit, přidejte sladidlo až po vychladnutí.
Poznámka
V poslední době se stal aspartam námětem k diskusím i k novým výzkumům z důvodů podezření na nežádoucí zdravotní komplikace při jeho pravidelné konzumaci. Bezpečnost dlouhodobého používání tohoto sladidla je tedy prozatím otevřeným tématem. Volba používání nebo nepoužívání aspartamu zůstává na čtenáři tohoto článku.