Lékárna.cz

Antibakteriální nebo dezinfekční gel na ruce?

Mám si pořídit antibakteriální nebo dezinfekční gel na ruce, aby ničil i viry? Mnoho lidí si pokládá tuto otázku, kterou zodpovíme v našem článku.

Antibakteriální nebo dezinfekční gel na ruce?
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Antibakteriální gel, dezinfekční gel nebo antiseptikum?

Pokud to vezmeme doslova po odborné stránce, pak je definice tato:

  • Antibakteriální prostředek působí proti bakteriím.
  • Dezinfekční prostředek je určen k ničení a odstranění choroboplodných zárodků, tedy nejen bakterií, ale i virů či plísní. Dezinfekční prostředky by se měly aplikovat pouze na předměty a plochy.
  • Prostředky, ničící viry, bakterie a plísně, pro použití na pokožku a jiné tkáně se nazývají antiseptika.

Odborná terminologie a gely na ruce

Ovšem výrobci gelů na ruce si s odbornou terminologií moc hlavu nelámou. A tak antiseptické gely nazývají antibakteriální nebo dezinfekční. Nejčastěji se setkáváme s označením antibakteriální gel na ruce. A mnohdy si říkáme: "Aha, ale bude  fungovat i na viry?" Odpověď zní: „Ano, některé antibakteriální gely mohou být účinné i na viry.“ Vždy totiž záleží na složení. Jen pokud si ho pečlivě přečtete, zjistíte, zda účinkují i na viry.

Antibakteriální gely s alkoholem, ethanolem nebo isopropylalkoholem 

Pokud ve složení na prvnim místě uvidíte výše zmíněné látky - máte téměř jistotu, že kromě účinku na bakterie, bude gel účinný i proti virům. 

Pokud bude na prvním místě ve složení voda, bude se jednat o produkty s obsahem antibakteriální látky, které budou mít na viry nižší nebo žádný účinek.

Alkohol narušuje buněčné stěny bakterií a obaly virů, včetně koronaviru. Nejúčinnější na viry je 60-80% koncentrace alkoholu. Alkohol v této koncentraci však pokožku vysušuje. Proto je vhodné poohlédnout se po produktech které obsahují i složky, které zmírňují vysoušení – např. glycerol, aloe, panthenol, karbamid.  (Mgr. Pavla Horáková)

Jak správně použít gel na ruce

Aby gel působil tak jak má, je důležitá i správná aplikace.

  1. Pokud budete gel aplikovat na příliš znečištěné nebo mastné ruce, nebude mít takový účinek jako na rukou relativně čistých. Při silně znečištěných rukou se gel naváže spíše na nečistotu a již dostatečně nedosáhne na patogeny.
  2. Gel byste měli aplikovat v takovém množství, aby ruce vydržely vlhké zhruba 15-30 sekund. Po celou dobu si gel do rukou vtírejte. Nezapomeňte na žádné místečko, jako jsou hřbety rukou, místa mezi prsty nebo pod nehty.
  3. Gely kromě nežádoucích patogenů ničí i přirozenou mikrofloru pokožky a narušují kožní film. Tím paradoxně oslabují ochrannou funkci pokožky proti vniknutí patogenů. Proto to s používáním „antibakteriálních“ gelů nepřehánějte. Používejte je jen tam, kde si nemůžete umýt ruce teplou vodou a mýdlem.

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Hydratujte ruce

O vysušené ruce pečujte, dodejte jim ztracenou hydrataci a pomozte jim obnovit narušenou kožní bariéru. 

Dnes už nehrozí výpadek výroby kvalitní dezinfekce jako na začátku pandemie, ale i tak si ji můžete vyrobit i doma.

Jak si vyrobit domácí dezinfekční gel

Základem „receptu“ jsou tyto ingredience:

  • 830 ml alkoholu (ideálně 96% ethanol nebo 99, 8% isopropylalkohol)
  • (42 ml 3% peroxidu vodíku)
  • 15 ml glycerolu
  • do 1 litru doplnit převařenou vychladlou vodu
  • nechat 3 dny "odstát" v uzavřené nádobě

Místo glycerolu (nebo jeho části) můžete použít třeba aloe vera gel. Pro vůni můžete přidat i pár kapek éterického oleje a také  panthenol.

Dezinfikujte povrchy

Kromě gelů si můžete pořídit i dezinfekční (antibakteriální) spreje. Účinnost na viry pro ně platí stejně jako u gelů, tj. obsah alkoholu by měl být alespoň 60%. Ty jsou vhodné jak na ruce (místo gelu), tak i na povrchy (madla košíků, záchodová prkénka, kliky, tlačítka bankomatů,..).

Na trhu jsou i dezinfekční gely (spreje) bez alkoholu, ale přesto účinné jak na bakterie a plísně, tak i na viry. Tyto produkty obsahují benzalkonium chlorid, což je látka, která zabraňuje růstu bakterií, plísní i virů.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Témata článku
Kůže
Navštivte související produktovou kategorii
Dermokosmetika

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.