Zdravé vaření: Kokosové kostičky
Kokos a čokoláda, to je kombinace, která zkrátka neomrzí. Kokosových tyčinek politých čokoládou najdete v běžném krámu celou řadu. O takových sladkostech se ale bohužel nedá říct, že by byly zdravé. Přitom lze docela elegantně dosáhnout stejné, ba i lepší chuti, za to z mnohem zdravějších surovin a bez přidaného cukru. Vyzkoušejte třeba jako cukroví.
Já jsem z lahodné kokosové hmoty vytvarovala kostky, vy můžete zkusit klidně kuličky nebo těsto vyválet a pomocí formiček vykrojit oblíbené tvary, je to na vás. Pro opravdu dobrou kokosovou chuť je vhodné sáhnout po kvalitních surovinách, nejlépe v BIO kvalitě.
Na výrobu kokosových kostiček budete potřebovat
- kokosový olej
- strouhaný kokos
- kokosovou mouku
- med
- hořkou čokoládu
- kokosové lupínky na ozdobu
A jaký je postup?
Snadný :-) Kokosovou mouku a strouhaný kokos smíchejte v poměru jedna ku jedné. K této směsi postupně přidávejte změklý kokosový olej a med tak, aby vznikla ne příliš lepkavá hmota, se kterou se bude dobře pracovat. Jestli máte rádi sladké, přidejte více medu, kdo na sladkou chuť není příliš zvyklý, stačí jen trocha, protože sladkou chuť dodá i čokoláda. Vzniklé těsto nechte pár minut odpočinout v lednici. Ne však moc dlouho, aby příliš neztuhlo, těžko by se vám s ním pracovalo. S trochou trpělivosti se vám podaří vytvarovat kostičky, které ponořte do kvalitní čokolády. Dokud čokoláda není tuhá, je čas na zdobení. Já jsem použila kokosové plátky, ale můžete sáhnout po oříšku, sušeném banánu nebo po strouhaném kokosu, kterým kostičky jemně posypete.
Mizí rychle, nebojte se udělat kostiček plný tác.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!