Zdravé vaření: Kaše s kakaem a máslem trochu jinak
Ač se to nezdá, příprava kaší může být poměrně kreativním druhem vaření. Stačí se jen oprostit od představy té krupicové s kakaem, cukrem a máslem. Existuje velká škála kaší instantních, které jsou ideální jako rychlá snídaně, která zahřeje, a i s nimi se dá vyhrát tím, co do nich přidáte - jaké ovoce, semínka či sirupy. Nejlepší ale je, si vytvořit nějakou úplně vlastní kaši, a to proto, že si ji daleko lépe přizpůsobíte vlastním chutím a také bude mnohonásobně výživnější. A uvidíte, jakou budete mít radost, když si na ni spolu s vámi pochutnají i vaše děti.
Tahle kaše už trochu "voní" podzimem a to díky švestkám a perníkovému koření, které se v ní schovávají. Základem je ale kvalitní "neočištěná" a na minerály, vitamíny a vlákninu bohatá rýže natural (bílá rýže, na kterou jsme zvyklí, totiž prochází broušením a leštěním a díky tomu se z ní stává poměrně výživově chudá potravina). Doporučila bych vám úplně zapomenout na běžnou bílou rýži a vařit už jen tu natural.
Co budete potřebovat na kaši pro celou rodinu
- 150 g rýže natural
- 50 g mletého máku
- 800 ml vody
- 5 lžic sušeného kokosového nápoje (nemusí být)
- 10 švestek
- špetku himalájské soli
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- malou lžičku perníkového koření (moc dobré je od Sonnentoru)
- 5 lžic javorového sirupu
Postup
Zachovejte se jako pejsek s kočičkou a vše dejte společně do hrnce (jenom švestky nezapomeňte vypeckovat;-)). Na vaření rýže používám tlakový hrnec, takže jsem kaši vařila zhruba 40 minut, pokud budete vařit kaši v obyčejném hrnci, vařte ji asi hodinu. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Po nandání kaše do misek ji posypejte karobovým práškem, poklaďte máslem ghí a i navrch můžete ještě přidat javorový sirup. A chuťově důležité jsou i borůvky, které jsou skvělou superpotravinou. Až z obchodů zmizí ty kanadské a z vašeho mrazáku zase v létě vytvořené zásoby, můžete sáhnout i po sušených.
Tak krásný návrat do dětství a příjemný vstup do podzimu!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!