Lékárna.cz

Maminkou: Zdravé opalování

Léto je v plném proudu, sluníčko má největší sílu a pokožka dostává pěkně zabrat, tedy když se o ni dostatečně nestaráme. Přemýšlela jsem, čím mazat sebe i Bartíka, aby nás to ochránilo před agresivními slunečními paprsky, ale zároveň to nebylo plné chemie. Pro tuzemské podmínky bychom si vystačili s přírodními oleji, třeba s maliníkovým. Ale protože se chystáme zanedlouho na dovolenou k moři, rozhodla jsem se sáhnout po něčem ještě účinnějším.

Maminkou: Zdravé opalování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Slunce k létu patří, bez slunce by nebyl život, jeho teplé paprsky dodávají energii a zlepšují náladu. Díky slunci se nám v těle tvoří tolik důležitý vitamín D… Zdálo by se, že se nám snad ani nemůže přihodit nic zlého. Avšak tendence kosmetického průmyslu jsou spíše opačné. Varují před škodlivostí slunečního záření a doporučují používat s vysokým ochranným faktorem nejen opalovací krémy, ale i make-upy, pudry a podobně - a to nejlépe po celý rok.  

Kde je pravda nevím, snažím se jít zlatou střední cestou. Během poledne se držíme spíše ve stínu nebo doma. Když už vyrazíme ven, vždycky s čepicí nebo kloboukem. A když se placatíme u vody a oddáváme se letnímu slunění, raději Bartíka namažu, občas i sebe. Pamatuji si z dětství, že jsem ze sluníčka měla často nepříjemné pupínky, které ukrutně svědily. Doufám, že tohle Bartíka nepotká. Občas se mu někde nějaké zarudnutí pokožky objeví, raději si tedy dávám pozor.

Běžný opalovák vs. přírodní

Hromadu nějakých vědeckých poznatků ode mne nečekejte :-) Už dávno jsem však přesvědčena o tom, že přírodní kosmetika tělu svědčí daleko víc. Možná jsou některé běžné krémy, šampony a mýdla účinnější, ale za to množství toxických látek, které se do těla dostává pokožkou, to nestojí. V názvech všemožných látek obsažených ve složení se nemá běžný smrtelník šanci vyznat, nezbývá než důvěřovat, že ty přírodní jsou opravdu přírodní.

A v čem jsou o tolik lepší? Přírodní opalovací krémy a mléka využívají jako UV filtr zinek a titan, tedy přírodní minerální filtry. Ty vítězí nad těmi chemickými především v tom, že se nevstřebávají do pokožky, ale vytvoří jemný film, od kterého se sluneční paprsky odrážejí. Chemické filtry UV záření pohlcují a chemickou reakcí je mění na teplo. Říká se, že produkují volné radikály a nevhodně působí na buňky i na hormonální rovnováhu.

Co jsem zkusila

Rozhodla jsem se vyzkoušet opalovací mléko od Weledy s UV filtrem 30. Výrobce slibuje, že dětské opalovací krémy a mléka ochrání před UVA i UVB zářením, což je značná výhoda. Dalším plusem je, že jsou bez parfemace. Minerální filtry jsou samozřejmostí. Už jsme ho letos párkrát vyzkoušeli a zdá se, že funguje dobře! Nevýhodu vidím trochu v tom, že se fakt dost blbě roztírá, ale to prý všechny přírodní opalováky, nemůže být dokonalé vše. Jsem ráda za vysoký ochranný faktor, u moře má sluníčko opravdu sílu.

Ještě pár dobrých informací navíc

  • Doporučuje se nanést krém na pokožku až 30 minut předem, aby se stihl dobře “usadit”.
  • Přestože většina opalováků hlásí, že jsou voděodolné, nikdy tomu tak není zcela, raději pokožku mazejte každé 3 až 4 hodiny.
  • Krém s faktorem 30 blokuje téměř všechny UV paprsky, říká se, že asi 97 %, vyšší faktor je tedy v podstatě zbytečný.
  • Pijte opravdu dostatek tekutin, pokožka se snadněji spálí, pokud je dehydrovaná.
  • Na sluníčku buďte opatrní, ale nevyhýbejte se mu - zvyšuje imunitu, zmírňuje zánětlivé projevy, okysličuje krev a zlepšuje náladu… Znáte to - kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

A jestli už jste chytli bronzovou barvu a opalujete se jen někde u přehrady, bazénu nebo na zahradě, bude vám stačit kokosový nebo olivový olej. Ty jsou stoprocentně přírodní a mají přirozený faktor asi 8.

Přeji hezké léto všem!

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.