Lékárna.cz

Maminkou: 3 nástrahy jara

Nebo by se možná skoro hodilo říct nástrahy léta, protože letos to klasické, pomalu probouzející se, jaro vůbec nedorazilo. Ze zimy jsme přešli rovnou do letního počasí. Přišlo to tak rychle, že jsem skoro nestihla pružně reagovat. Přitom tohle jarní extrémně teplé počasí plné ostrého sluníčka je ještě zrádnější než to letní.

Maminkou: 3 nástrahy jara
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Bartík je nadšený, že se konečně můžeme pohybovat velkou část dne na zahradě a se zaujetím zkoumá různé květinky, které ochotně nabízí psům k ochutnání - i když bez úspěchu, sbírá kamínky, čabrá vodu v konvicích, otrhává bylinky v truhlíku… Je to zkrátka venkovní dítě. Jakmile jdeme domů a zavřu dveře na zahradu, často propukne ve veliký pláč. Po pár teplých dnech jsem si uvědomila, že je potřeba více dbát na jeho pitný režim, ohlídat klíšťata a dávat pozor na ostré sluníčko.

Pitný režim je důležitý

I když je Bartík ještě částečně kojený, naučil se pít z hrníčku a protože ho to baví, nemám problém do něj dostat dostatečné množství tekutin. A tak různě experimentuji a zkouším, co si dá a co ne. Zatím neodmítl nic, ani extrémně kyselou citronádu :-) Ráno si dá ochotně i deci a půl domácího mandlového mléka. Skoro každý den si děláme zelené smoothie, většinou z bršlice, vojtěšky nebo pampelišky, z řapikatého celeru, občas přidám okurku. Pro zpříjemnění chutě do smoothie ještě rozmixuji buď půl banánu nebo kousek čerstvého ananasu. Manžel na nás vždycky nevěřícně kouká, ale já i Bartík si na tomto lahodném a zdravém nápoji pokaždé pochutnáme. Jestli máte problém do dětí dostat dost tekutin, myslím, že smoothie je skvělá volba a stojí za to ho vyzkoušet. Bartík bez problému pije i čistou vodu. Když nejsem líná, uvařím občas i nějaký bylinkový čaj, ale to spíše výjimečně. Sladkým nápojům se zatím úspěšně vyhýbáme.

Zákeřná klíšťata

Číhají všude - na zahradě, na louce i v lese. Repelentů existuje celá řada a mnoho rodičů po nich sáhne, aby své děti chránili především před klíšťaty, ale třeba i před komáry a jiným hmyzem. Mně je však proti srsti na tak malé dítko stříkat repelenty s chemickými látkami a tak jsem zatím sáhla po přírodních zdrojích. Koupila jsem si rozprašovač, do kterého mohu dát různý roztok, který klíšťatům nevoní. Nejčastěji používám odvar z rozmarýnu nebo hřebíčku. Klíšťata i hmyz odpuzují také citrusy, eukalyptus nebo obyčejný ocet. Nevýhodou je, že takový odvar nevydrží dlouho a tak ho musím každý týden znovu připravit a pak uchovávat v lednici. Známou metodou, jak odpuzovat klíšťata a otravný hmyz, je užívání vitamínu B. Pro starší děti a dospělé je to ideální prevence. Tak či tak je potřeba po každém pobytu venku děti pořádně prohlédnout. Když už najdete klíště přisáté, doporučuji klíště chytnout pinzetou a plynulým tahem vytáhnout ve směru zakousnutí. Krouživé a kývavé pohyby se už nedoporučují. Pak ještě několik dní místo kontrolujte, jestli se na kůži neobjevil růžový flíček.

Sluníčko, kamarád nebo nepřítel?

Nejlepší ochrana před sluníčkem je tričko s dlouhým rukávem a kšiltovka nebo klobouček, to je jasné. Ale někdy jsou situace, kdy na dětskou pokožku přeci jen sluneční paprsky dopadnou. Třeba když je opravdu velké horko nebo se dítko cachtá v bazénku. Ono pár slunečních paprsků je vlastně žádoucích vždy, protože bez slunce se v těle netvoří tolik důležitý vitamín D. Už dříve jsem zaslechla, že nedostatkem tohoto vitamínu trpí obrovské množství lidí, ale až s narozením Bartíka, kterému doktorka hned na první prohlídce předepsala Vigantol, jsem se začala o toto téma zajímat daleko víc.

Mnoho článků, ať už komerčních nebo vědecky zaměřených, varují před přílišnou ochranou před sluníčkem, kdy “déčko” nemá šanci vzniknout. Přitom hraje zásadní roli pro správné fungování imunitního systému a pomáhá udržovat normální stav kostí a zubů. A tak všeho s mírou! Snažím se hlídat, aby si Bartík pokožku nespálil nebo aby nedostal úpal, ale ráno nebo později odpoledne, když slunce není tak silné, ho nechám klidně bez čepice. Na léto mám nachystaný kokosový olej, který má přirozený faktor kolem 7 a k moři sbalím olej malinový. Z přírodních olejů má nejvyšší faktor, ten nejkvalitnější může mít až 40.

A tak přeji krásné horké jarní dny a ještě lepší ty letní, pro které tyto rady platí dvojnásob :-)

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Kosmetika a hygiena Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.