Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Raw arašídový koláč

Na přípravu tohoto arašídového zákusku padne velké množství arašídů. Takže je zákonitě musíte milovat, když si z nich budete chtít připravit tuto dobrotu. Pro mě je arašíd králem mezi oříšky, a to i přesto, že je to vlastně luštěnina :-)

Zdravé vaření: Raw arašídový koláč
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Botanický název arašídů, podzemnice olejná, mluví za vše - její lusky opravdu rostou pod zemí. Arašídy alias buráky obsahují spoustu tělu prospěšných látek, přesto by se měly konzumovat v přiměřeném množství... ale tak je to téměř se vším. Úplně vyhnout byste se pak měli jejich olejem nacucané a solené podobě, které často podléháme u sledování filmu. Kalorickou bombou jsou ale i přírodní buráky, proto přijdou vhod ve chvíli, kdy naše tělo volá po doplnění energie.

Já osobně bych mohla jíst arašídy neustále, a proto velebím Američany za to, že světu dali arašídové máslo!

Arašíd pod drobnohledem

Arašídy obsahují tuky, bílkoviny, sacharidy, vitaminy skupiny B (B1, B3, B5, B6 a B9), hořčík, vápník, zinek a fosfor. Za zmínku pak určitě také stojí látka resveratrol, která je významným antioxidantem a má antibakteriální účinky. 

Co budete potřebovat

  • 300 g arašídů (nesolené, nepražené)
  • 1 tabulku vysokoprocentní čokolády - kousek si nechte na závěr, nastrouháme ho na povrch koláče
  • 100 g datlí
  • agar na zahuštění
  • třešně - čerstvé, zmražené nebo třešňový kompot

Postup

Datle si hodinu předem namočte do vody, aby změkly. Poté je rozmixujte v mixéru nebo pokrájejte nožem na malé kousíčky. Arašídy rozemelte nadrobno v mixéru a většinu čokolády si mezitím nechte rozpustit v horké lázni. Vše smíchejte dohromady a prsty vtalčte na dno dortové formy. Korpus pak nechte hodinu odpočívat v lednici. 

Mezitím rozvařte třešně v trošce vody a ke konci vaření přidejte 1/4 lžičky agaru a jakýkoliv sirup, který máte rádi (ten pak můžete použít i na závěrečné dozdobení). Třešněmi polijte korpus, navrch nastrouhejte zbytek čokolády a hotový koláč opět nechte v lednici odpočinout.


 

27. říjen 2016
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Čokolády Sušené ovoce a zelenina

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.