Lékárna.cz

Tymiánový sirup

Jak se připravit na nadcházející období podzimu? Vyzkoušejte sílu bylinek. Poradíme vám, jak si připravit domácí tymiánový sirup.

Tymiánový sirup
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kdy začít posilovat imunitu

Pokud chcete mít silnou imunitu, je dobré začít s jejím posilováním nejméně jeden měsíc před výskytem chřipek a viróz. V ideálním případě byste měli na svou imunitu myslet po celý rok a posilovat ji neustále. Zaměřte se na zdravou stravu, pravidelnou očistu těla pomocí detoxikace, odlehčujícími dny a k tomu všemu si můžete pozvat na pomoc pomocníky z přírody.

Co má vliv na silnou imunitu

Na správném fungování imunity má vliv:

  • zdravá střevní mikroflóra,
  • vyvážená strava s vysokým podílem ovoce a zeleniny, dále pak antioxidanty, minerály, vitamíny, zdravé tuky a kvalitní bílkoviny,
  • kvalitní spánek a fyzická aktivita,
  • pobyt na slunci a dostatek vitamínu D,
  • respektování potřeb vlastního těla,
  • otužování nebo saunování - pokud nejste milovníci studené vody, doporučujeme během sprchování střídat teplou a studenou vodu,
  • pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu,
  • žít v souladu s přírodními rytmy (před spaním si místo filmu vezměte knížku nebo časopis a odpoutejte se od televizní obrazovky, mobilního telefonu a pokuste se chodit spát o něco dříve),
  • radovat se i z maličkostí - odhoďte negativní energii a usmívejte se na své okolí.

Zdravá střeva

Pokud vás trápí problémy s vyprazdňováním, vyzkoušejte probiotika a prebiotika a zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, zelené potraviny a omezte alergeny.

Detox a imunita

Pro správné fungování imutního systému i těla je důležiá pravidelná očista. Tělo se nám samo čistí denně a hlavně v noci, je to součást přirozeného fungování organismu. Chceme-li tento přírozený proces podpořit, můžeme se na detox více zaměřit. Detox organismu odlehčuje tělu a pomáhá vyloučit z těla to, to co je pro tělo nepotřebné. Síla přírody je v tomto nepostradatelná a velmi nápomocná.

Proč pěstovat tymián?

Tymián podporuje správné fungování dýchacích set, zdravý imunitní systém, podporuje očistné procesy těla a harmonické trávení a vylučování. Tymiánovou silici je vhodné rozprašovat do ozduší v období zvýšeného množství virů, hlavně z jara a na podzim.

Další přírodní pomocníci pro lepší imunitu

  • Česnek - jedná se o výborné koření ale lidově známý "lék". Jeho blahodárně ochranné a zdraví prospěšné účinky jsou známá po staletí. V kuchyni na něj nezapomínejte! Co říkáte, nezkusíte si příští rok vypěstovat vlastní? Nebo co doplňky stravy s česnekem?
  • Vše potřebné pro naše zdraví roste v našem blízkém okolí. Udělejte si rakytníkovou marmeládu, zamrazte si čerstvé borůvky či maliny z lesa a nebo si usušte šípek. V zimních měsících se vám budou hodit :-)
  • Je to kvalitní med od poctivého včelare. Skvělý do sladkých dobrot, na chleba a nebo při nachlazení do čaje.
  • Určitě vyražte na houby do čistých lesů. Ať už je usušíte nebo podusíte, budou tou pravou potravou pro naše imunitní buňky. Pokud nemáte zrovna ke kvalitním houbám přístup, vyražte na farmářské trhy nebo koukněte k nám.
  • Bylinky mají rovněž vliv na správnou funkci našeho dýchacího systému. Pomáhají očisťovat plíce od hledu a prachový částitc z ovzduší. Vyzkoušejte tymián, rozmarýn nebo mateřídoušku. Ať už se rozhodnete bylinky svařit horkou vodou v čaj, vyrobíte si domácí tinktury či mastičky, rozhodně v období, kdy řádí nachlazení neprohloupíte.

Všechny naše články mají pouze informativní charakter, pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti užívání doplňků stravy či bylinek, poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Máte rádi bylinky?

Připravte si na podzim domácí tymiánový sirup nebo mast, kterou můžete natírat na hrudník během nachlazení. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Tymiánový sirup z čerstvého tymiánu

  • 3 košaté větvičky tymiánu
  • kvalitní med
  • 1 bio citrón nebo 2 lžíce citrónové šťávy

Postup

Do čisté suché sklenice nastříháme umyté a vysušené větvičky tymiánu, které zaléváme po vrstvách kvalitním medem a prokládáme plátky citrónu. Vše by mělo být ponořeno v medu. Naplněné sklenice uložíme na tmavé místo a pravidelně denně otáčíme dnem vzhůru, aby byly větvičky i citrón naloženy rovnoměrně. Po 2 týdnech med slijeme přes cedník do čisté sklenice. Zavíčkujeme a uložíme na tmavé chladné místo nejlépe do lednice či sklepa.

Tymiánový sirup ze sušeného tymiánu

  • sušený tymián
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml převařené  vody
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Přiveďte k varu 200 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru a míchejte dokud se cukr zcela rozpustí. Do takto vzniklého sirupu vsypte balíček sušeného tymiánu a na mírném ohni povařte 2 minuty. Vzniklou směs odstavte a nechte louhovat několik hodin (nejlépe do druhého dne). Hotový sirup zceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté suché sklenice a uložte na tmavé chladné místo.

Náš tip

Sirup ze sušeného tymiánu můžete připravit kdykoli ho potřebujete, klidně i v zimě.

Dávkování sirupu

  • Při kašli používejte 3x denně čajovou lžičku u dospělých a dvě  čajové lžičky u dětí starších 3 let.
  • Jako prevenci a pro posílení imunitního systému můžete přidat jednu čajovou lžičku do ranního vlažného čaje.

Víte, že ...

Tymiánový sirup nemusíte nutně používat jen pro léčebné účely. V létě totiž výborně osvěží, lze jej použít místo šťávy při přípravě domácí limonády nebo na zmrzlinu.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Imunita doplňky stravy Bio potraviny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.