Lékárna.cz

Třezalka tečkovaná

Staří Řekové a Římané věřili, že třezalka zahání zlé duchy. Protože rozkvétá v období kolem svátku sv. Jana, v některých zemích se jí říká "kvítí svatého Jana". Dnes je populární především jako přírodní prostředek příznivě působící na emoční rovnováhu. Například v Německu je třezalka lékaři doporučována běžněji a je populárnější než klasická antidepresiva.

Třezalka tečkovaná
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak v organismu působí

Třezalka působí příznivě na emoční rovnováhu, podporuje pozitivní náladu a zdravý spánek, přispívá zdravé funkci dýchacích cest, zažívání, funkce jater a normálnímu fungování kardiovaskulárního systému.

Třezalkový olej se používá na suchou, citlivou a podrážděnou pleť, na masáže při rehabilitační i při domácí péči o namožené svaly a záda. Přispívá ke správnému normálnímu hojení a využít jej můžeme tedy v péči o jizvy, popáleniny, pordporuje regeneraci kůže při opruzeninách a proleženinách. 

Sběr a zpracování

Je to jedna z našich nejcennějších léčivých rostlin. Z rostliny se používá nať v době rozkvětu (20 - 30 cm). Sběr je vhodné provádět v období července až srpna - třezalka je bylinka svatého Jána - tedy nejlépe je sbírat ji v období letního slunovatu. Nejlépe za suchého počasí, kolem 10. hodiny. Celá rostlina musí být olistěná. Svazuje se v kytice a rozvěšuje se ve stínu svázaná do otýpek nebo volně na provaze nebo tyčích. Umělá teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 °C. Květy se po zavlhnutí rychle zabarvují a hnědnou. Je dobré ji občas prohlédnout.

Kde všude třezalka najde uplatnění

Rostlina má široké použití. Příznivě půspbí při nervovém vypětí - podporuje stavy klidu, relaxace, zvládání stresu a náladovosti. Prospívá zdravému regenerujícímu nočnímu spánku a relaxaci během noci. Třezalkový olej mnhostranné využití, můžeme jej použít na masáže, potírání kůže, ložisek. Třezalková tinkura je účinná vnitřně, na výplachy úst a ošetření dásní. 

Pozot na sluníčko a některé léky

Rostlinu neužívejte dlouhodobě, tj. ne déle než 8 týdnů. Může působit nespavost, bolesti hlavy, suchost v ústech, vyvolávat živé sny. Díky obsahu účinné látky hypericinu se může u citlivých osob objevit při pobytu na slunci zvýšená citlivost tzv. fotosenzibilita, kdy se mohou tvořit pigmentové změny na kůži. Zejména lidé se světlou pletí, by se měli při užívání třezalky, vyhnout přímému slunci.

Užíváte nějaká léčiva? Buďte opatrní. Rostlina zvyšuje činnost enzymů, a tak ovlivňuj metabolismus léčiv. Pozor si dejte na kombinace s antidepresivy, hormonální antikoncepcí, léky na ředění krve, léky na tlak další. Užíváte-li nějaké léky, poraďte se o vhodnosti použití třezalky vždy s lékařem či s lékárníkem. Může vzniknout také alergie na třezalku.

 

 

Navštivte související produktové kategorie
Nervová soustava Lékárníkův čaj Bylinné čaje

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.