
Co obsahuje palmový olej
Palmový olej je jedním z nejběžnějších rostlinných olejů. Získává se z plodů palmy olejné (elaeis guineensis) a jeho hlavními složkami je kyselina olejová a kyselina palmitová. Palmový olej snáší výborně vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se často využívá ke smažení potravin. Obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Tím ale výčet pozitiv končí. Z nutričního pohledu je největší vadou na jeho kráse vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které přímo škodí lidskému zdraví.
Ztužený palmový olej
V potravinách se navíc většinou využívá ve ztužené formě. A ztužování tekutého oleje, to není nic jiného než chemický proces hydrogenace. Složení palmového oleje se při něm zásadně mění a přibývá nasycených kyselin. Představte si, že ve 100 gramech palmového oleje je 49 gramů nasycených mastných kyselin. Pro srovnání ve 100 gramech řepkového oleje je to jen 7 gramů.
Co způsobují nasycené mastné kyseliny
Podle odborníků denně konzumujeme až 6x větší dávku nasycených mastných kyselin, než je naše tělo schopné zpracovat. A co mastné kyseliny způsobují? Přebytek nasycených mastných kyselin má za následek aterosklerózu neboli kornatění tepen. Přispívá ke tvorbě cholesterolu v krvi, ucpává cévy a může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici.
Tyto nemoci jsou prokletím západní civilizace, kde si může i střední vrstva obyvatel dovolit dosyta různé nezdravé průmyslově vyráběné laskominy. Chudší rozvojové země, kde je obyvatelstvo závislé na lokální zemědělské produkci, se nasycených tuků a zdravotních komplikací s nimi souvisejících bát nemusí. Ostatně doporučení vyhýbat se palmovému oleji vydala i Společnost pro výživu, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví.
Kde najdeme palmový olej
Palmový olej je levný. Navzdory tomu, že kvůli jeho pěstování mizí vzácné deštné pralesy i se svými vzácnými zvířecími obyvateli. Stále představuje levnou alternativu dražších a kvalitnějších tuků. Podrobněji jsme to tom již psali ve článku Palmový olej a jeho účinky - Co na to naši dodavatelé.

V čem je palmový olej
Přidává se do většiny běžných čokoládových cukrovinek, najít ho někdy můžete i ve zdravě se tvářících rýžových chlebíčcích, tedy přesněji v jejich sladké polevě. Ani snídaňové kaše či cereálie nejsou oleje ušetřeny. Palmový olej se objevuje i v mléčných výrobcích a instantních polévkách.
Můžeme mlsat zdravě?
Milujete sladké? Pokud konzumujete velké množství cukru, zakládáte si na rozvoj cukrovky, nadváhy a demineralizaci organismu. Příliš cukru může mít i negativní dopad na vaši kůži, trávení a množení parazitů v těle.
Závislosti na sladkém není jednoduché se zbavit, proto začněte mlsat zdravě. Není to tak těžké. Jen je potřeba věnovat pozornost složení. I v obchodech se zdravou výživou totiž koupíte sušenky z celozrnné mouky obsahující palmový olej nebo přidaný cukr.
Mezi zdravě vyhlížející a dobře chutnající patří ovesné sušenky s oříšky, které jsou z velké části složeny z ovesných vloček s klíčky, sójové mouky, lískových oříšků s rýžovým sirupem a kokosovým tukem. Obsahují velké množství komplexních sacharidů, které se v těle uvolňují postupně. Sójová mouka je bezlepková, rýžový sirup patří mezi zdravá sladidla a kokosový tuk patří mezi tuky, které se neukládají ve formě podkožního tuku a jsou hned organismem zpracovány a přeměněny na energii.

Nepečené (raw) sušenky
Další zdravou pochoutkou jsou tyčinky s oříšky a ovocem, pohankové sušenky s kokosem, ovesné sušenky s datlemi a další. Tyto sušenky obsahují sezamová semínka, různé druhy ořechů, pohanku, kokos a ovesné vločky. Zdravé sušenky jsou převážně nepečené, tzn. v raw kvalitě.
Jak se vyhnout palmovému oleji
- Pozorně číst etikety výrobků
- Používat co nejčastěji základní potraviny
- Jídlo si připravovat doma
- Vybrat si v našem eshopu z více než 2000 produktů, které neobsahují palmový olej