Lékárna.cz

Sušenky bez palmového oleje

Pokud rádi mlsáte a máte po ruce zrovna nějakou sušenku, koukněte se na její složení. Palmový olej je totiž levný a je obsažen skoro ve všem.

Sušenky bez palmového oleje
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co obsahuje palmový olej

Palmový olej je jedním z nejběžnějších rostlinných olejů. Získává se z plodů palmy olejné (elaeis guineensis) a jeho hlavními složkami je kyselina olejová a kyselina palmitová. Palmový olej snáší výborně vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se často využívá ke smažení potravin. Obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Tím ale výčet pozitiv končí. Z nutričního pohledu je největší vadou na jeho kráse vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které přímo škodí lidskému zdraví.

Ztužený palmový olej

V potravinách se navíc většinou využívá ve ztužené formě. A ztužování tekutého oleje, to není nic jiného než chemický proces hydrogenace. Složení palmového oleje se při něm zásadně mění a přibývá nasycených kyselin. Představte si, že ve 100 gramech palmového oleje je 49 gramů nasycených mastných kyselin. Pro srovnání ve 100 gramech řepkového oleje je to jen 7 gramů.

Co způsobují nasycené mastné kyseliny

Podle odborníků denně konzumujeme až 6x větší dávku nasycených mastných kyselin, než je naše tělo schopné zpracovat. A co mastné kyseliny způsobují? Přebytek nasycených mastných kyselin má za následek aterosklerózu neboli kornatění tepen. Přispívá ke tvorbě cholesterolu v krvi, ucpává cévy a může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Tyto nemoci jsou prokletím západní civilizace, kde si může i střední vrstva obyvatel dovolit dosyta různé nezdravé průmyslově vyráběné laskominy. Chudší rozvojové země, kde je obyvatelstvo závislé na lokální zemědělské produkci, se nasycených tuků a zdravotních komplikací s nimi souvisejících bát nemusí. Ostatně doporučení vyhýbat se palmovému oleji vydala i Společnost pro výživu, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví.

Kde najdeme palmový olej

Palmový olej je levný. Navzdory tomu, že kvůli jeho pěstování mizí vzácné deštné pralesy i se svými vzácnými zvířecími obyvateli. Stále představuje levnou alternativu dražších a kvalitnějších tuků. Podrobněji jsme to tom již psali ve článku Palmový olej a jeho účinky - Co na to naši dodavatelé.

V čem je palmový olej

Přidává se do většiny běžných čokoládových cukrovinek, najít ho někdy můžete i ve zdravě se tvářících rýžových chlebíčcích, tedy přesněji v jejich sladké polevě. Ani snídaňové kaše či cereálie nejsou oleje ušetřeny. Palmový olej se objevuje i v mléčných výrobcích a instantních polévkách.

Můžeme mlsat zdravě?

Milujete sladké? Pokud konzumujete velké množství cukru, zakládáte si na rozvoj cukrovky, nadváhy a demineralizaci organismu. Příliš cukru může mít i negativní dopad na vaši kůži, trávení a množení parazitů v těle.

Závislosti na sladkém není jednoduché se zbavit, proto začněte mlsat zdravě. Není to tak těžké. Jen je potřeba věnovat pozornost složení. I v obchodech se zdravou výživou totiž koupíte sušenky z celozrnné mouky obsahující palmový olej nebo přidaný cukr.

Mezi zdravě vyhlížející a dobře chutnající patří ovesné sušenky s oříšky, které jsou z velké části složeny z ovesných vloček s klíčky, sójové mouky, lískových oříšků s rýžovým sirupem a kokosovým tukem. Obsahují velké množství komplexních sacharidů, které se v těle uvolňují postupně. Sójová mouka je bezlepková, rýžový sirup patří mezi zdravá sladidla a kokosový tuk patří mezi tuky, které se neukládají ve formě podkožního tuku a jsou hned organismem zpracovány a přeměněny na energii.

Nepečené (raw) sušenky

Další zdravou pochoutkou jsou tyčinky s oříšky a ovocem, pohankové sušenky s kokosem, ovesné sušenky s datlemi a další. Tyto sušenky obsahují sezamová semínka, různé druhy ořechů, pohanku, kokos a ovesné vločky. Zdravé sušenky jsou převážně nepečené, tzn. v raw kvalitě.

Jak se vyhnout palmovému oleji

  • Pozorně číst etikety výrobků
  • Používat co nejčastěji základní potraviny
  • Jídlo si připravovat doma 
  • Vybrat si v našem eshopu z více než 2000 produktů, které neobsahují palmový olej
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Zdravé potraviny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.