Lékárna.cz

Rakovina a jak jí předcházet

Rakovina je závažné onemocnění, které lze ne vždy vyléčit či zachytit včas. Lze předcházet vzniku rakoviny? Zcela zásadní je zdravá strava a životní styl.

Rakovina a jak jí předcházet
Sdílet

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je rakovina

Rakovinné bujení může způsobit jakákoliv skupina buněk. Za normálních okolností dokáže naše tělo "chybné" buňky najít a opravit nebo zlikvidovat. Rakovinné buňky se této kontrole "umí" vyhnout a začnou nekontrolovaně a rychle růst.

Druhy nádorů 

  • Nezhoubný, tj. benigní (adenom, papilom, fibrom, myom, hemangiom,..) - je většinou ohraničený a netvoří metastázy. Pokud svým růstem neohrožuje funkci orgánů, nebývá nebezpečný. Léčba je většinou chirurgická.
  • Zhoubný tj. maligní - je agresivnější, rychle roste a může zakládat ložiska i na vzdálenějších místech. Tvoří tzv. metastázy. Léčba je složitější a většinou zahrnuje kombinaci více metod - chemoterapie, radioterapie (ozařování), protonová léčba, chirurgie.

Druhy rakoviny

Mezi nejčastější druhy patří rakovina kůže, tlustého střeva, slinivky, prsu, děložního čípku, plic, prostaty, žaludku a konečníku.

Kdy navštívit lékaře

Některé typy rakoviny lze zachytit při preventivních prohlídkách, proto je nevynechávejte.

Ne vždy tyto příznaky mohou značit přítomnost rakoviny. Je ovšem lepší riziko nepodceňovat a pro jistotu navštívit lékaře v případě, pokud:

  • si na těle nahmatáte jakoukoliv bulku neznámého původu,
  • najdete nepravidelnou, měnící se pihu nebo mateřské znaménko
  • trpíte dlouhodobým kašlem či dušností

Rakovina u dětí

Rakovinné bujení se může projevit i u dětí. 

Navštivte raději lékaře pokud u dítěte pozorujete:

  • dlouhodobou únavu,
  • malátnost, neprospívání (tělesné),
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti,
  • dlouhodobé nechutenství,
  • nevysvětlitelné horečky,
  • poruchy chování a spánku,
  • ranní zvracení,
  • opakující se bolesti hlavy

Jak předcházet rakovině

Zásady prevence proti rakovině se zakládají především na zdravém životním stylu. Jak tedy snížit riziko onemocnění rakovinou?

  • Zařaďte do stravy dostatek zeleniny a ovoce (alespoň 5 porcí po cca 100 g). Tím dodáte kromě důležitých vitamínů, minerálů a živin i vlákninu. Vláknina je důležitá zejména pro správné fungování trávicího traktu. Ne nadarmo se říká jsme tak zdraví, jak zdravá jsou naše střeva. Pro správné fungování těla potřebujeme přibližně 30 g vlákniny denně. Současným hektickým stylem života přijímá mnoho lidí sotva polovinu potřebného množství. Vlákninu najdeme nejen v ovoci a zelenině, ale i v celozrnných potravinách, luštěninách, semínkách a ořeších.
  • Omezte sůl, cukr a výrobky z něj, slazené nápoje, příliš tučné, smažené a grilované potraviny či polotovary. Snižte spotřebu masa, především toho červeného, a uzenin. Všechny tyto potraviny škodí nejen našemu zažívání. Místo toho přidejte do stravy tučné ryby bohaté na omega-3 kyseliny.
  • Dodržujte pitný režim. Pro správné fungování organismu je třeba minimálně 2l tekutin denně. Nejvhodnější je čistá voda bez bublinek či ovocné a bylinné čaje.
  • Jezte potraviny bohaté na antioxidanty. Tyto látky pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem, který může být také příčinou nádorového bujení.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Mezi tyto potraviny patří například maliny, borůvky, rybíz, brokolice, květák, kapusta, česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, aloe vera, amarant, brahmi, skořice, echinacea, ženšen, ostropestřec, lněné semínko, ginkgo, chlorella, spirulina, moruše, meduňka, máta, majoránka, dobromysl, pepř, šalvěj a mnoho dalších potraviny a bylin.

  • Omezte či ukončete příjem alkoholu. Alkohol je prokázaným karcinogenem.
  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místům. Cigaretový kouř obsahuje více jak 4000 látek, které prokazatelně škodí zdraví. Více jak 60 z nich jsou karcinogeny (toluen, formaldehyd, naftalen, sloučeniny niklu, kadmium, nitrosaminy, dehet,..).
  • Pravidelně se hýbejte a udržujte svoji tělesnou hmotnost ve správných mezích. Nadváha je rizikovým faktorem pro vznik mnoha onemocnění včetně rakoviny.
  • Vyhýbejte se přílišnému vystavování nechráněné pokožky slunečnímu záření. Platí to především u dětí, u kterých je riziko spálení daleko vyšší než u dospělých. Riziko spálení a následný vznik rakovinného bujení se však nevyhne ani dospělým. Pokud víte, že budete na přímém slunci trávit delší dobu, použijte ochranné přípravky s UV faktorem a vhodné oblečení a pokrývku hlavy. Pozor i na návštěvu solárií.
  • Pokud na pracovišti přicházíte do styku s rakovinotvornými látkami (azbest, benzen, polycyklické aromatické uhlovodíky, formaldehyd, arsen, dioxiny, ...), chraňte se před jejich působením (ochranné obleky, rukavice, štíty, respirátory,..)
  • Nechte si občas změřit koncentraci radonu v domě nebo bytě. Radon se do budov může dostávat z podloží nebo stavebního materiálu. Radon je všudypřítomný radioaktivní plyn, který vzniká přeměnou uranu. Sám se dále přeměňuje na další radioaktivní prvky, které se do těla dostávají dýchacími cestami a ozařují je. Pokud pobýváme v prostředí se zvýšenou koncentrací radonu, může docházet k rozvoji rakoviny plic.
  • Odpočiňte si, relaxujte, meditujte. Přemíra stresu našemu tělu také nesvědčí. Nadměrný stres může způsobovat nejen úzkost, deprese, poruchy spánku a paměti, ale může být příčinou více než 60% všech onemocnění a nemocí.
  • Nevyhýbejte se prevenci. Pravidelné prohlídky mohou pomoci v záchytu rakovinných změn již v zárodku.

Prevence rakoviny prsu

  • Každá žena by měla vědět, jak provádět samovyšetření prsou. Provádět by ji měla pravidelně každý měsíc po skončení menstruace. Díky tomu může dojít k záchytu rakoviny prsu či mízních uzlin v podpaží velmi brzy. Od 45. roku má každá žena každé dva roky nárok na preventivní vyšetření prsů v rámci mamografického screeningu. Pravidelné gynekologické prohlídky zase mohou včas odhalit rakovinu děložního čípku.
  • Ani pánové by se však neměli vyhýbat preventivnímu vyšetření. Dají se tak včas odhalit různé problémy nebo třeba i rakovina prostaty.

Prevence rakoviny střev a konečníku

Nezapomemínejte ani na střevo a konečník.

  • Od 50 do 54 let máte nárok na vyšetření stolice na okultní krvácení 1x za rok.
  • Od 55 let 1x za 2 roky nebo můžete 1x za 10 let podstoupit kolonoskopické vyšetření.

Prevence rakoviny kůže

  • Nechte si pravidelně kontrolovat pihy a mateřská znaménka, můžete tak minimalizovat riziko rakoviny kůže.

Kojení je důležité

Pokud to maminkám dovoluje zdravotní stav, měly by kojit. Nejen že dají svému dítku to nejlepší co mají, ale udělají i něco pro sebe. Kojení u nekuřaček prokazatelně snižuje riziko rakoviny prsu až o 4 % za každý rok kojení a o 8 % po každém porodu.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.