Lékárna.cz

Plodnost mužů rapidně klesá - realita nebo mýtus?

Klesá mužská plodnost nebo je to mýtus? Pokud usilujete o miminko, vyzkoušejte test plodnosti - k dispozici je pro muže i pro ženy. Přečtěte si také jak podpořit mužskou plodnost.

Plodnost mužů rapidně klesá - realita nebo mýtus?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Všude kolem nás se stále ozývají hlasy, že mužská plodnost rapidně klesá a že je čas bít na poplach nebo lidstvo vyhyne. Ale je tomu opravdu tak? Nejde jen o šíření poplašné zprávy? Jak je to s tou mužskou plodností doopravdy?

Mužská plodnost

Pod pojmem mužská plodnost se skrývá schopnost muže oplodnit ženu. Je k tomu třeba spolupracující sexuální partnerka a sexuálně vzrušený muž, jehož sperma obsahuje dostatečné množství zdravých, pohyblivých a životaschopných spermií. Otázkou však je, co je to dostatečné množství spermií?

Mužská plodnost a počet spermií

V současné době se dle Světové zdravotnické organizace (WHO) považuje za normální stav, když celkový ejakulát obsahuje 40 milionů spermií a více, přičemž 75 % z nich jsou spermie živé a 50 % pohyblivé a s normální morfologií. Spodní norma pro plodnost mužů je pak stanovena na 15 milionů spermií v mililitru ejakulátu. Je-li počet spermií ve vzorku nižší, mluví se již o snížené plodnosti či neplodnosti.

Test mužské plodnosti

Základní metodou diagnostiky mužské plodnost či neplodnosti je spermiogram. Jedná se o kvantitativní a kvalitativní analýzu spermatu, kdy se hodnotí objem, vzhled, celkový počet spermií a pohyblivost. Pokud test mužské plodnosti nevyjde dobře, neklesejte ještě na mysli.

I navzdory nízkému počtu spermií, který byl dříve považován za neslučitelný s oplodněním (např. pod 5 milionů nebo pohyblivost pod 20 %) je stále možnost, že jsou vaše spermie za určitých podmínek schopny oplodnit vajíčko, zvlášť pokud to jsou spermie vysoce kvalitní - tzn. živé a dobře pohyblivé.

Kvalita spermií se mění

Nutno také dodat, že počet a kvalita spermií se během života muže mění. Jinak bude vypadat spermiogram 25letého muže a jinak muže 70letého. Svůj vliv má i životní styl. Důležité je však vědět, že snížení počtu spermií může být jen přechodné a při dodržování určitých zásad se může stav opět zlepšit. Co tedy spermiím prospívá a co je naopak zabíjí?

Co ovlivňuje plodnost u mužů

Mužská plodnost je ovlivněna mnoha faktory. Svou roli hraje genetika i způsob života. A právě styl života je faktor, který lze ve prospěch mužské plodnosti ovlivnit.

Jak zvýšit plodnost u mužů

Pokud tedy plánujete potomka:

  • Je na čase začít se zdravým životním stylem – začněte se hýbat, jezte více ovoce a zeleniny abyste zvýšili příjem potřebných vitamínů, do stravy přidejte selen a zinek, nekuřte, omezte alkohol a vyhněte se drogám – velkým zabijákům spermií.
  • Vyvarujte se všeho, co by mohlo mít vliv na zvýšení teploty v okolí varlat. Aby docházelo k tvorbě spermií, teplota ve varlatech by měla být asi o 1 °C nižší, než je teplota těla - tj. je třeba se vyvarovat např. upnutému spodnímu prádlu, horké vaně, saunování, sezení s notebookem na klíně apod.
  • Mějte pravidelný sex, ale ne několikrát denně. Dle odborníků je sex vícekrát denně z hlediska početí kontraproduktivní, protože se po ejakulaci nestačí počet spermií hned obnovit. Pokud si však nemůžete pomoci, zkuste vydržet alespoň 2 dny, za tu dobu by se měl počet spermií vrátit na původní hladinu.
  • Z bylin, které napomáhají plodnosti či kvalitě spermií můžeme jmenovat kozinec, šafrán či macu

Jak vidí plodnost mužů odborníci

Otázka, zda mužská plodnost rapidně klesá či nikoli je předmětem zkoumání mnoha odborných institucí. Jejich názory se velmi různí, a tak zůstává tato otázka stále nezodpovězena.

Existují studie, které „dokládají“ že počet spermií v ejakulátu mužů klesá a tím pádem i klesá jejich plodnost. To ale není jedno, a to samé, a navíc řada vědců mluví o zkreslených výsledcích studií, způsobených tím, že byli testováni pouze muži z párů, které měli problémy s početím, nikoli muži zdraví.

Navíc ani WHO nikdy nenaznačila pokles plodnosti mužů. V jejích materiálech je již mnoho let (desítky) uváděna střední hodnota koncentrace spermií kolem 70 milionů na mililitr. V roce 2010 sice byla v manuálu WHO snížena dolní hranice plodnosti mužů na 15 milionů spermií, ale tím byly pouze zohledněny nové poznatky o skutečné mužské plodnosti. Byla to reakce na zjištění, že i muži s podstatně nižší, než průměrnou koncentrací spermií mohou oplodnit ženu a mít dítě přirozenou cestou.

Dle odborníků a dostupných dat, je ve skutečnosti neplodných mužů přibližně 10 % a toto číslo se již roky radikálně nemění. Znamená to tedy, že mluvit o rapidním poklesu plodnosti můžu není opodstatněné?

Plodnost českých mužů překvapila

Jen pro zajímavost, z průzkumu sexuologů v České republice vyšlo najevo, že čeští muži jsou na tom s plodností velmi dobře. Koncentrace spermií činila u vyšetřených mužů, s průměrným věkem 34,7 let, 61 milionů v 1 ml ejakulátu.

Máte pochybnosti? Vyzkoušejte test plodnosti pro muže

Otestujte sebe či svého partnera a udělejte si na věc svůj vlastní názor. Využít k tomu můžete i domácí testy plodnosti, které u nás seženete za pár korun.

Témata článku
Muži

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.