Lékárna.cz

Pedikúra - krásné nohy nejen v létě

Krásná a upravená chodidla a nohy se hodí nejen v létě. Poradíme, kdy navštívit profesionála, kdy si vystačíte s domácí pedikúrou a jak při ní postupovat.

Pedikúra - krásné nohy nejen v létě
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pedikúra - pro koho a jak často

Péče o chodidla není jen věc estetiky, ale i zdraví. To platí pro všechny zdravé lidi bez rozdílu věku, s vyjímkou malých dětí. Ošetření nohou profesionálním pedikérem či pedikérkou může absolvovat už i dítě v pubertě. Omezení této služby však přesto platí např. pro lidi s diabetem, nicméně právě oni by o své nohy měli dbát ve zvýšené míře - a zvolit ošetření právě u odborníků.

Pedikúru, ať už profesionální nebo domácí, byste měli vykonávat pravidelně, ideálně jednou měsíčně.

Kdy zajít k odborníkovi

Pokud máte s chodidly problémy, které vyžadují zásah do kůže, případně máte kuří oka, bradavice nebo jiná poranění, navštivte profesionála. Ošetření na pedikúře by měl předcházet rozhovor o vašem zdravotním stavu, alergiích a dalších kontraindikací. Na základě toho pedikérka či podolog rozhodne o typu pedikúry a přizpůsobí samotný proces tak, aby se vám dostalo co nejšetrnější péče.

Mokrá a suchá pedikúra

Pokud svěříte svá chodila profesionálům - pedikérům nebo podologům, můžete absolvovat dva typy pedikúry:

  • Mokrá pedikúra - jak už z názvu vyplývá, dochází při ní k namáčení nohou v různých typech koupelí. Ty obsahují různé koupelové soli, které kůži před samotným ošetřením změkčí, připraví chodidla na odstranění ztvrdlé kůže a současně je vydezinfikuje. Tento typ se hodí pro lidí bez zdravotních komplikací. 
  • Suchá pedikúra - provádí se bez předchozí koupele a nepoužívá se při ní ani skalpel. Pro odstranění zrohovatělé kůže na patách se používají různé přístroje, např. škrabky, pilníky nebo brusky. Při suché pedikúře je riziko vzniku přípradných poranění menší. 

U zdravých lidí se tyto typy pedikúr kombinují. Na závěr ošetří pedikérka chodila a paty krémem, případně je namasíruje. 

Diabetici, pozor!

Zvýšená opatrnost při pedikúře platí zejména pro diabetiky. Ti by se měli úplně vyhnout mokré pedikúře. Pokud diabetem trpíte, předem pedikérku o této skutečnosti informujte! Kůže diabetiků je totiž velmi citlivá a hrozí jim různá poranění, která mohou vést až k diabetické noze. Alternativou je v tomto případě suchá nebo medicinální pedikúra.

Medicinální pedikúra

Při medicinální pedikúře se klade maximální důraz na hygienu  a zamezení vzniku infekcí u rizikových pacientů. Mezi ně patří např.

  • pacienti s žilním onemocněním, např. ti, kteří trpí na bércové vředy, 
  • pacienti s lupenkou,
  • pacienti s poruchou periférních nervů - neuropatií,
  • reumatici,
  • onkologičtí pacienti.

S čím vám pedikúra pomůže 

Kromě pomoci s nepraktickými a neestetickými příznaky, jako jsou vysušené, ztvrdlé, popraskané paty, pomáhá kvalitní pedikúra:

Tipy pro domácí pedikúru

Pokud vám z jakýchkoli důvodů vyhovuje spíš domácí pedikúra, tady je pár tipů, jak na to:

  • Pokdu netrpíte žádným onemocněním, u kterého se nedoporučuje namáčet si nohy, dopřejte si na úvod asi 15 minutovou koupel. Přidejte do ní speciální vonné oleje nebo koupelovou sůl.
  • Po koupeli nohy osušte a zbavte je ztvrdlé kůže jemně a šetrně. Použít můžete klasický pilník nebo pemzu, případně elektrický pilník - při ošetření na něj ale příliš netlačte. 
  • Zastřihávání ztvrdlé kůže kleštičkami nedoporučujeme kvůli možným poraněním a už vůbec nezkoušejte skalpel. Zastřihnout však můžete přečnívající kůžičku kolem nehtů - na tu můžete použít i změkčovač.  
  • Nehty si ostříhejte - odborníci doporučují zastřihnout do rovna, aby nezarůstaly. 
  • Na nehty a jejich okolí můžete použít výživný nehtový olej, který vmasírujete do kůže.
  • Nezapomeňte na konec namazat chodidla výživným krémem, který je určen speciálně na nohy. Některé mají příjemný chladivý nebo zjemňující efekt

Vodní lázeň pro chodidla s epsomskou solí

Přidejte 5 lžic epsomské nebo mořské soli do lavorku s teplou vodou, ponořte do něj nohy a nechte 20 minut odpočinout. Epsomská sůl jemně čistí a napomáhá odstranění ztvrdlé kůže, kterou pak snadno odstraníte přírodní pemzou. Po koupeli ošetřete chodidla kvalitním olejem - např. jojobovým nebo kokosovým.

Babské rady pro domácí pedikúru

  • Aby ztvrdlá kůže změkla, přidejte si do koupele trochu obyčejného octa
  • Pokud vás trápí zápach nohou, pomůže čajovníkový olej 

Suchá kůže chodidel a popraskané paty

Nejčastější příčinou popraskaných pat je ztráta vlhkosti. Zvolte hydratační krémy - vhodné jsou např. ty s aloe vera, které dodají vlhkost do hlubších struktur kůže.  K péči o suchou pokožku chodidel použijte bambucké máslo - je bohaté na vitamíny A, E, D, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny. Po koupeli nohy jemně promasírujte a ošetřete chodidla bambuckým máslem. Potom si navlékněte bavlněné ponožky, které udrží teplo a podpoří regeneraci hlubších struktur kůže. 

Témata článku
Péče o tělo Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.