Lékárna.cz

Pulzní oxymetr a covid-19

Nasycenost krve kyslíkem se nazývá také saturace kyslíkem a označuje se jako SpO2. Její hodnota se udává v procentech. U zdravého člověka činí 95-99 % (u seniorů je za normální hladinu považováno 93 %) Pokud saturace kyslíkem klesne na 90-94 %, je potřeba obezřetnosti - kontroly pak měly probíhat častěji a stav pacienta by měl být bedlivě sledován.

Pulzní oxymetr a covid-19
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Oxymetr a hodnoty saturace kyslíkem

  • Pokud hodnoty saturace kyslíkem klesnou pod 90 % je na místě kontaktovat záchrannou službu. U covid-19 pozitivních pacientů se hodnoty saturace mohou pohybovat právě pod touto hranicí.
  • Pokud saturace klesá pod 80 %, jde o kritický stav, který se projeví během několika desítek minut.
  • Při hodnotách menších než 60 % hrozí bezprostřední kritická desaturace a ztráta vědomí. 

Jak spolu souvisí kyslík v krvi a covid-19

Díky krevnímu barvivu, hemoglobinu, je kyslík přenášen krevním oběhem do celého organismu. Okysličená krev pak zásobuje všechny orgány v těle, včetně plic. Virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, přenos kyslíku krví dokáže ovlivnit. Pacientům pak způsobuje dýchací potíže - nedostatek kyslíku v krvi ovlivňuje nejen plíce, ale i ostatní orgány v těle.

Pulzní oxymetr do každé domácí lékárničky

Doba koronavirová nám ukázala, že prstový pulzní oxymetr je velmi dobrým pomocníkem právě k měření saturace kyslíku v krvi a měl by se stát součástí každé domácí lékárničky. V některých případech totiž dokáže doslova zachránit život - na základě jeho měření si může pacient včas zavolat rychlou pomoc. Tento přístroj se však hodí i pro pacienty s chronickou obstrukční plicní chorobou (CHOPN), astmatiky či osoby trpící spánkovou apnoe.

Hodnoty tepové frekvence

V pulzním oxymetru je tepová frekvence označená symbolem PRbpm (Pulse Rate beat per minute)

  • muži - průměrně cca 75 tepů za minutu (tj. 75 bpm - 75 úderů srdce na minutu)
  • ženy - průměrně cca 82 tepů za minutu (tj. 82 bpm)
  • sportovci - průměrně cca 40 tepů za minutu (tj. 40 bpm)

Hodnoty tepové frekvence stoupají při stresu, větší námaze či zátěži organismu.

Co znamená hodnota PI v oxymetru

PI znamená Perfuzní index. Perfuzní index (PI) udává podíl okysličené krve přicházející s každým novým srdečním tepem ku celkovému množství krve, které je již v končetině přítomno. Tato veličina se obvykle pohybuje mezi hodnotami 1 až 20.  Např. hodnota 5 stanovuje, že s každým srdečním pulzem přichází do prstu 5% množství nové čerstvě okysličené krve vůči celkovému množství krve v prstu. Ideální hodnota perfuzního indexu není stanovena.  (Mgr. Pavla Horáková)

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Oxymetry Srdce a cévy Dýchání, dýchací cesty

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.