Lékárna.cz

Ječné zrno - jak ho poznat a jak se ho zbavit

Prozradíme vám, jaké jsou příznaky ječného zrna, jak se dá léčit, a také kdy je nutné s tímto problémem zajít k lékaři.

Ječné zrno - jak ho poznat a jak se ho zbavit
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je ječné zrno

Ječné zrno neboli hordeolum je infekce mazové žlázy u řasové folikuly na očním víčku, která se ucpe nečistotami nebo odumřelými kožními buňkami. Ve většině případů jsou za ni zodpovědné bakterie zvané stafylokoky.

Příznaky ječného zrna

Mezi symptomy typické pro ječné zrno patří:

  • zarudlé a oteklé oční víčko,
  • bolestivé víčko,
  • nažloutlý výtok z oka,
  • přecitlivělost na světlo,
  • neustálý pocit, že v oku "něco je",
  • slzení

Je ječné zrno infekční?

Ano! Ječné zrno je vysoce infekční. Pokud jej tedy má někdo z vašich blízkých, je nutné dbát na zvýšenou hygienu, nesdílet hygienické potřeby, ručníky, povlečení a také pamatovat na to, že ruce nepatří na obličej.

Proč se objevuje ječné zrno

Důvodů, proč se u nás rozvine ječné zrno, může být hned několik. Mezi ty nejčastější patří:

  • zanesení infekce špinavýma rukama do oka,
  • použití kontaminované kosmetiky (sdílení řasenky, prošlá líčidla apod.),
  • nedostatečné odlíčení,
  • zanesení infekce při aplikaci kontaktních čoček,
  • nedostatek spánku a přetěžování očí,
  • zánět víček,
  • nedostatečná ochrana v prašném prostředí.

Vedle toho k rozvoji ječného zrna přispívají některé zdravotní stavy, jako je například rosacea - při níž dochází k narušení funkce mazových žlázek, seboroická dermatitida, hormonální změny, diabetes nebo také senná rýma či alergie, které zvyšují pravděpodobnost tření očí.

Ječné zrno u dětí

Ječné zrno je u dětí poměrně častým onemocněním. Někdy se kromě běžných symptomů může projevovat také zvětšením příušních uzlin a zvýšenou teplotou. Zpravidla zhruba do týdne samo zmizí, pokud však dítě jeho průběh těžko snáší nebo příznaky přetrvávají déle než dva týdny, je na místě se o jeho léčbě poradit s lékařem. Nikdy se ječné zrno nesnažte vymáčknout!

Ječné zrno vs vlčí zrno - jaký je mezi nimi rozdíl

Ječné zrno na víčku lze poměrně snadno zaměnit za stav zvaný chalazion neboli vlčí zrno. Jedná se o chronický zánět, při němž jsou zasaženy celé shluky buněk. Vzniká z podobných důvodů jako ječné zrno a někdy se z něj může i vyvinout. Vlčí zrno zpravidla nebolí, na okraji víčka je ale patrné vyklenutí, a to především, když zkusíme okraj víčka pootočit ven. V některých případech vlčí zrno odezní samo, většinou je ale nutný zákrok lékaře.

Co na ječné zrno

Ječné zrno netrvá příliš dlouho, zpravidla po 2-4 dnech samo odezní. Žádná specifická léčba ječného zrna tedy nebývá potřeba a hodí se pouze mírnění příznaků. K tomu poslouží například volně prodejné výplachy či oční masti nebo také výplach vychlazeným odvarem z heřmánku, světlíku a sporýše.

Vedle toho je vhodné přikládat na postižené místo teplý obklad, ten totiž pomůže hnisu, aby se rychleji dostal na povrch, ječné zrno tudíž rychleji praskne, hnis vyteče a dojde k úlevě.

Po dobu, kdy vás trápí ječné zrno, se zcela vyhněte líčení očí a nejlépe i používání veškerého make-upu!

Kdy kvůli ječnému zrnu vyhledat lékaře

Pokud vaše potíže neodeznívají, případně se ještě horší, je nutné vyhledat lékaře. Ten jednak vyloučí jiné, často mnohem vážnější potíže, jako je například karcinom mazové žlázky a pak zpravidla předepíše antibiotickou mast na ječné zrno nebo zvolí jiný vhodný postup léčby.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Oči Nemoc
Navštivte související produktové kategorie
Oční optika Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.