Lékárna.cz

Jak vyprat skvrny

Rozlité víno, bunda od smůly, odřené koleno… tohle všechno jsou situace, kdy to má textil většinou spočítané. Když ale víte, jak na fleky, můžete ho ještě zachránit - máme pro vás pár tipů!

Jak vyprat skvrny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Oblíbená trička, deky ani jiný textil nemusí skončit v koši jenom kvůli neodbytným skvrnám. I když se vám zdá situace nevyřešitelná a všechno čištění marné, zkuste naše tipy na to, jak vyčistit skvrny od krve, skvrny od červeného vína i další fleky a flíčky, které trápily už naše babičky. Právě k jejich moudrosti se také zkusíme obrátit.

Co na skvrny

Na různé druhy skvrn platí různé prostředky. Co byste měli mít doma?

Jak vyčistit skvrny

Krev na oblečení

Postrach mnoha hospodyň, krev na oblečení, vyčistíte s vhodným postupem vcelku snadno. Nejdůležitější je zasáhnout včas, aby flek nezaschnul. Na praní oblečení od krve vezměte studenou vodu. Pokud oblečení namočíte do teplé vody, vlivem tepla se totiž začne srážet a už nikdy nepustí.

Textil můžete nechat alespoň na den odmočit a znečištěné místo průběžně potírat čpavkem. Dalším trikem, jak vyčistit fleky od krve, je vzít na ní sůl. Navlhčete ji studenou vodou, posypte solí a nechte na půl hodiny odležet. Opláchněte, a pokud je potřeba, opakujte. 

Zaschlé skvrny z textilu vyčistí skvěle i zubní pasta. Naneste ji přímo na flek a třete, dokud nezmizí. Koberec můžete třít kartáčkem a poté opláchnout vodou.

Fleky od vína

Rozlité víno na koberci nebo večerních šatech dokázaly už zničit mnoho hezkých večerů. Ale i s nimi se dá zatočit. Postižené místo ihned posypte solí, která do sebe vsákne vlhkost a červenou barvu. Potom nalijte na místo minerální vodu a přebytečnou vodu odsajte papírovými utěrkami. Podle babských rad pomáhá jedlá soda s plátky citronu a horkou vodou, následné namočení přes noc a vyprání. 

Zákeřné fleky od trávy

Pořádným oříškem jsou také fleky od trávy a hlíny. Na to, jak vyprat skvrny od trávy, mají hospodyňky hned několik fíglů. Nejvíc ale pomáhá ocet, technický líh a žlučové mýdlo. Jakýkoliv z těchto přípravků nechte chvíli působit, oblečení na hodinu nechte máčet ve vodě s pracím práškem a poté vyperte v pračce. 

Jak vyprat smůlu ze stromu

Pryskyřici z oblečení dostanete odlakovačem na nehty nebo lihem. Stačí jednoduše třít jemně hadříkem. Pokud je místo od smůly mastné, můžete na něj vzít jar. 

Skvrny od potu na oblečení

Máme pro vás i tipy, jak se zbavit žlutých skvrn od potu, které se po čase objevují na bílém oblečení. Vezměte na ně jedlou sodu. Oblečení namočte, posypte sodou a nechte působit přes noc. Pomáhá také octová lázeň. V roztoku cca 3 lžic na 1 litr vody nechte oblečení máčet několik hodin a následně vyperte. Ocet pomáhá nejen proti skvrnám, ale také zabrání zápachu. 

Témata článku
Ženy
Navštivte související produktové kategorie
Prací prostředky Prací kapsle, tablety Prací gely

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.