Lékárna.cz

Dobroty za odměnu pro naše mazlíky - vybíráme psí pamlsky

Správná motivace je základem úspěšného psího tréninku. A jak jinak bychom své mlsouny motivovali, než chutnými pamlsky a hrou? Výběr psích pamlsků vám rádi usnadníme. A přidáme i tip, jak udělat domácí!

Dobroty za odměnu pro naše mazlíky - vybíráme psí pamlsky
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Vždycky si najdeme důvod, proč svého pejska odměnit něčím dobrým. Abychom mu ale spíš neublížili, trochu přemýšlejme, co mu vlastně dáváme. Dobrý psí pamlsek by měl být z kvalitních surovin a nesmí způsobovat zažívací potíže a měl by mu samozřejmě i chutnat.

I když pejskek zdlábne opravdu všechno, jsme tu od toho, abychom mu podávali spíše to, po čem bude mít třeba lepší srst, zdravější zuby a bude mu dobře i v bříšku.

Náš tip

Při cvičení můžete pamlsky pro psa rozdělit na ty s vyšší a nižší hodnotou. Těmi nižšími odměňujte při opakování cviků a na klidném místě. Těmi s vyšší hodnotou obdařte pejska za obzvlášť povedený trik nebo v rušnějším prostředí. Bude s vámi lépe spoupracovat!

Z čeho jsou psí pamlsky?

Když vejdeme do zverimexu, z regálu na nás vykoukne nespočet balíčků s pamlsky. Každý z nich má v sobě jiné suroviny a také se jinak vyrábí. Určitě se setkáte s keksy, piškoty, sušeným masem, dropsy i pamlsky ve formě malých kousků, které obsahují i byliny pro čištění zubů a zdravou mobilitu. Vybírejte takové pamlsky pro psy, na kterých je napsané složení. A určitě se na něj nezapomeňte podívat.

Velmi často vám pro výběr kvalitních pamlsků postačí přečíst ono složení. Díky němu si uděláte obrázek o tom, co se skrývá za obalem s roztomilým usměvavým štěňátkem. Mnohdy to jsou chemické koktejly, navoněné umělými látkami. Takové určitě nechcete. 

Co hledáte, jsou pamlsky s masem, bylinami, zeleninou a ovocem. Nejlépe bez barviv a chemických látek. Je to stejné, jako když vybíráte dobroty pro sebe. 

Pamlsky vhodné pro psy

  • Sušené pamlsky pro psy – Zejména sušené maso pejsci milují. Seženete sušené jehněčí, kuřecí, hovězí, rybí a další v různých velikostech a tvarech. Při tréninku si jej navíc můžete nařezat podle potřeby.
  • Psí piškoty – Raději volte ty bez přidaného cukru. Obsahují mouku, proto s nimi opatrně. Přesto v menším množství a při kombinování s ostatními neuškodí.
  • Pamlsky na čištění zubů – Chcete-li se vyhnout složitému čištění zubního kazu svého psa, které bývá pod narkózou, myslete na průběžnou dentální hygienu. Dentální pamlsky v sobě mívají látky čistící zubní plak a navíc psovi budou chutnat.
  • Buvolí kůže, trachey, vepřové uši… – Sušené vnitřnosti a zvířecí sušené části jsou velmi chutnou pochoutkou. Nejen, že si s nimi zvíře trénuje žvýkací svaly, ale také mu pomáhá čistit chrup. A také jej zabaví při dlouhých chvílích, když je paníček mimo domov.
  • Vnitřnosti – Skvělým a velmi vhodným pamlskem pro vašeho pejska budou vnitřnosti uvařené ve vodě a nakrájené na malé kousky. V řeznictví seženete játra, kuřecí srdce, žaludky a jiné.

Pro nejmenší psí kamarády

Máte-li doma malé štěňátko, určitě přemýšlíte, jak ho odměňovat za spolupráci. Kromě sušeného masa a měkkých pamlsků pro štěňata mu dopřejte něco, na čem si bude trénovat zoubky - buvolí kost nebo vepřové uši.

Při dlouhých chvílích doma ho určitě zabaví i míček na pamlsky. Do něj schováte pamlsky pro štěňata, které si bude moct sám vylovit. Máte pak větší jistotu, že při svých průzkumech vynechá vaše věci a nábytek.

Vyrobte si psí pamlsky doma!

Chcete-li mít 100% jistotu, že váš pejsek dostává osvědčené dobroty, vyrobte mu je doma! Tady máte recept na domácí pamlsky pro psy:

  • 500 g kuřecích jater
  • 200-300 g jemně mletých ovesných vloček
  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • 1 vajíčko
  • hrst sušené petržele
  • 1 lžičku oleje

Jak postupovat při výrobě psích pamlsků

Kuřecí játra namelte v mixéru zcela najemno. Ovesné vločky zalijte vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Smíchejte s namletými játry, přidejte vajíčko a nastrouhanou mrkev a jablko, petrželku a olej. Vše dobře promíchejte.

Na plech dejte pečicí papír a směs rovnoměrně rozprostřete po celém povrhu. Dejte péct do trouby na 160 °C. Pečte 5-10 minut, vyndejte a poté nakrájejte. Můžete použít vykrajovátka cukroví, případně rozřezat nožem. Poté dejte zpět do trouby na 25-30 minut. Záleží na tom, zda váš pejsek má raději poloměkké, nebo sušší pamlsky.

Témata článku
Zvířata
Navštivte související produktovou kategorii
Potřeby pro zvířata

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.