Inositol je nedílnou součástí buněčných membrán.
Kde se nachází inositol
Inositol je látka, kterou si tělo neumí v dostatečném množství vytvořit a musí ji přijímat zvenčí. V menších množstvích se tvoří pomocí střevních bakterií. Je přítomen v buněčných membránách mozku, srdce, svalů, reprodukčních orgánů a v kostech.
Nalézá se v širokém spektru potravin, například v
- sóje,
- ovoci,
- celozrnných potravinách,
- zelenině,
- masu a
- mléce.
Prodává se jako součást lecitinu nebo jako inositol monofosfát.
Možná rizika užívání inositolu
Jsou minimální. Inositol se jeví jako netoxický, tudíž není určena žádná denní doporučená dávka. Mohou se vyskytnout alergické reakce na inositol vyráběný z mléka. Nedoporučuje se pro malé děti, těhotné a kojící ženy a nemocné s chorobami ledvin a jater. V těchto případech je lepší konzultace s lékařem či lékárníkem.