Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy

Fruktooligosachardidy nejsou významné jako výživa pro naše tělo, jako spíše potrava pro bakterie v našich střevech. Jsou to složité cukry sloužící jako ideální zdroj energie pro mnoho přátelských střevních bakterií. Tím, že posilují právě je, je zároveň zvýhodňují v konkurenčním boji s jinými často škodlivými střevními bakteriemi.

Fruktooligosacharidy

Potrava pro bakterie aneb působení fruktooligosacharidů

Přátelské střevní bakterie (např. známy Lactobacilus bifidus) štěpí složité molekuly fruktooligosacharidů na jednodušší mastné kyseliny. Ty vytvářejí nepříznivé kyselé prostředí pro mnoho nežádoucích bakterií, které by v případě pomnožení dokázaly způsobit nepříjemné průjmy a záněty střevní stěny. Mastné kyseliny slouží rovněž jako přirozená výživa pro okolní střevní tkáň. To zvyšuje její vitalitu i odolnost vůči infekci.

Kde je najdete

Fruktooligosacharidy se vyskytují v mnoha potravních doplňcích sloužících k podpoře přirozené střevní mikroflóry (bakteriálního osídleni střeva). Přirozeně se tyto látky vyskytují v mnohých rostlinách. Největší poměrné množství je obsaženo v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Nezanedbatelným zdrojem je rovněž kořen čekanky.

Výsledky studií

Řada klinických studií prokázala příznivý vliv fruktooligosacharidů na střevní mikroflóru. Na skupině dobrovolníků bylo například zjištěno, že již patnácti denní podáváni fruktooligosacharidů vede ke zvýšení poměrného množství laktobacilů ve stolici na desetinásobek. Počet škodlivých mikroorganismů způsobujících při přemnožení těžké průjmy a infekční onemocnění naopak významně poklesl.

Na pokusech s laktobacily pěstovanými mimo tělo bylo prokázáno, že v přítomnosti fruktooligosacharidů vytvářejí látky, které potlačují růst mnoha nebezpečných bakterií (např. salmonel, shigel, campylobakterů, atd.). Přestože fruktooligosacharidy působí příznivě především na růst laktobacilů, pravděpodobné je i příznivé ovlivnění ostatních příznivých kmenů střevních mikroorganismů.

Upozornění

Na přípravky obsahující fruktooligosacharidy může vznikat přecitlivělost projevující se zejména zažívacími obtížemi, poruchou vyprazdňování a kožními alergickými reakcemi.

K čemu jsou tedy dobré?

Fruktooligosacharidy fungují v našem střevě jako zdroj živin pro řadu mikroorganismů. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií, podporují jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhají tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům.

Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Díky tomuto působení chrání střevo před vznikem zánětů i nádorovým postižením.

Užívaní fruktooligosacharidů jako potravních doplňků nebo ve stravě s vyšším obsahem této látky je vhodné zejména při prevence nebo léčbě infekčních průjmovitých onemocnění, na podporu obranyschopnosti našeho organismu. Zejména před obdobím, kdy je zvýšené riziko chřipkových onemocnění nebo při celkovém oslabení organismu.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám