Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Jak fungují fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy fungují v našem střevě jako zdroj živin pro řadu mikroorganismů. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií, podporují jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. 

Jak fungují fruktooligosacharidy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Laktobacily a fruktooligosacharidy

Přátelské střevní bakterie (např. Lactobacilus bifidus) štěpí složité molekuly fruktooligosacharidů na jednodušší mastné kyseliny. Ty vytvářejí nepříznivé kyselé prostředí pro mnoho nežádoucích bakterií, které by v případě pomnožení dokázaly způsobit nepříjemné průjmy a záněty střevní stěny. Mastné kyseliny slouží rovněž jako přirozená výživa pro okolní střevní tkáň. To zvyšuje její vitalitu i odolnost vůči infekci

Kde najít fruktooligosacharidy (prebiotika)

Fruktooligosacharidy neboli prebiotika se vyskytují v mnoha potravních doplňcích sloužících k podpoře přirozené střevní mikroflóry (bakteriálního osídleni střeva). Přirozeně se tyto látky vyskytují v mnohých rostlinách. Největší poměrné množství je obsaženo v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Nezanedbatelným zdrojem je rovněž kořen čekanky.

Výsledky studií

Řada klinických studií prokázala příznivý vliv fruktooligosacharidů na střevní mikroflóru. Na skupině dobrovolníků bylo například zjištěno, že již 15denní podáváni fruktooligosacharidů vede ke zvýšení poměrného množství laktobacilů ve stolici na desetinásobek. Počet škodlivých mikroorganismů způsobujících při přemnožení těžké průjmy a infekční onemocnění naopak významně poklesl.

Na pokusech s laktobacily pěstovanými mimo tělo bylo prokázáno, že v přítomnosti fruktooligosacharidů vytvářejí látky, které potlačují růst mnoha nebezpečných bakterií (např. salmonel, shigel, campylobakterů, atd.). Přestože fruktooligosacharidy působí příznivě především na růst laktobacilů, pravděpodobné je i příznivé ovlivnění ostatních příznivých kmenů střevních mikroorganismů.

Pozor na přecitlivělost na fruktooligosacharidy

Na přípravky obsahující fruktooligosacharidy může vznikat přecitlivělost projevující se zejména zažívacími obtížemi, poruchou vyprazdňování a kožními alergickými reakcemi.

Témata článku
Trávení Imunita

Přečtěte si také

Paracetamol působí proti bolesti (má analgetický účinek) a snižuje tělesnou teplotu (antipyretický účinek), avšak nepůsobí protizánětlivě.

více

Máta podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, posiluje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém, napomáhá relaxaci a spánku, působí proti nadýmání a napomáhá normální funkci dýchacího…

více

HPMV (Human Metapneumovirus) je virus, který patří do skupiny pneumovirů a je známý jako příčina respiračních onemocnění. Byl poprvé identifikován v roce 2001 a od té doby se ukazuje, že může…

více

Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí způsobená některým z chřipkových virů A, B nebo C rodu Influenza, čeledi Orthomyxoviridae. Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.