Lékárna.cz

Jak fungují fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy fungují v našem střevě jako zdroj živin pro řadu mikroorganismů. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií, podporují jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. 

Jak fungují fruktooligosacharidy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Laktobacily a fruktooligosacharidy

Přátelské střevní bakterie (např. Lactobacilus bifidus) štěpí složité molekuly fruktooligosacharidů na jednodušší mastné kyseliny. Ty vytvářejí nepříznivé kyselé prostředí pro mnoho nežádoucích bakterií, které by v případě pomnožení dokázaly způsobit nepříjemné průjmy a záněty střevní stěny. Mastné kyseliny slouží rovněž jako přirozená výživa pro okolní střevní tkáň. To zvyšuje její vitalitu i odolnost vůči infekci

Kde najít fruktooligosacharidy (prebiotika)

Fruktooligosacharidy neboli prebiotika se vyskytují v mnoha potravních doplňcích sloužících k podpoře přirozené střevní mikroflóry (bakteriálního osídleni střeva). Přirozeně se tyto látky vyskytují v mnohých rostlinách. Největší poměrné množství je obsaženo v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Nezanedbatelným zdrojem je rovněž kořen čekanky.

Výsledky studií

Řada klinických studií prokázala příznivý vliv fruktooligosacharidů na střevní mikroflóru. Na skupině dobrovolníků bylo například zjištěno, že již 15denní podáváni fruktooligosacharidů vede ke zvýšení poměrného množství laktobacilů ve stolici na desetinásobek. Počet škodlivých mikroorganismů způsobujících při přemnožení těžké průjmy a infekční onemocnění naopak významně poklesl.

Na pokusech s laktobacily pěstovanými mimo tělo bylo prokázáno, že v přítomnosti fruktooligosacharidů vytvářejí látky, které potlačují růst mnoha nebezpečných bakterií (např. salmonel, shigel, campylobakterů, atd.). Přestože fruktooligosacharidy působí příznivě především na růst laktobacilů, pravděpodobné je i příznivé ovlivnění ostatních příznivých kmenů střevních mikroorganismů.

Pozor na přecitlivělost na fruktooligosacharidy

Na přípravky obsahující fruktooligosacharidy může vznikat přecitlivělost projevující se zejména zažívacími obtížemi, poruchou vyprazdňování a kožními alergickými reakcemi.

Témata článku
Trávení Imunita

Přečtěte si také

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Přerušovaný půst (IF, tj. intermittent fasting) je přirozený proces střídání období, kdy jíme a kdy (během spánku) lačníme. Běžný vzorec je např. 16/8, (tj. 16 hodin půstu, 8 hodin, kdy můžete jíst)…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.