Lékárna.cz

Fimóza

Fimóza může způsobovat potíže nejen malým chlapcům, ale i dospělým mužům. Co to je a jaká je léčba vám prozradíme v našem článku.

Fimóza
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je fimóza

Fimóza je zúžení předkožky natolik, že ji nelze přetáhnout přes žalud penisu. Fimóza se vyskytuje u zhruba 8% chlapců ve věku 6 -7 let a pouze u 1% ve věku 18 let. Někdy však může vzniknout až během života. Rizikem pro vznik fimózy v dospělosti  je cukrovka.

Jak je to s předkožkou

Předkožka chrání žalud před dráždivým účinkem moči a před mechanickým poškozením. Skládá se z vnitřního a vnějšího listu.

Při narození pokrývá předkožka u většiny chlapců celý žalud penisu a nejde jí  přetáhnout, protože je vnitřní list přilepen k žaludu, čemuž se  říká konglutinace. Vyzráváním vnitřní části předkožky a povrchu žaludu dochází k uvolnění převážné části předkožky.

Rozdíl mezi konglutinací (slepením) a fimózou

  • Konglutinace je fyziologický stav u novorozenců a kojenců cca do 2 let . Předkožka v tomto případě  není přetažitelná pro slepení mezi vnitřním listem a žaludem. Konglutinace postupně vlivem erekcí a růstu mizí. Dojde k oddělení epitelu vnitřního listu předkožky  od epitelu pokožky žaludu. Většinou k tomu dochází mezi 1. a 3. rokem života.
  • Fimóza je zúžení okraje předkožky (přechod mezi vnitřním a vnějším listem) tak, že brání jejímu volnému přetažení přes žalud.

Fimóza u chlapců - přetahovat či nepřetahovat?

Pokud chlapec (do věku 2-3 let) nemá záněty v moči či předkožkovém vaku, močí volně bez problémů či nevzniklo zjizvení po násilném přetahování, není důvod nikterak narušovat přirozený vývoj předkožky.

Je velmi důležité vyhnout se neodbornému násilnému přetahování předkožky rodiči. Vzniklá jizevnatá fimóza je poté řešitelná pouze chirurgicky. Násilné přetažení může vést k zaseknutí předkožky za dolní okraj žaludu - parafimóza. V tomto případě rychle nastupuje otok předkožkového vaku. Pokud se nepodaří předkožku co nejdříve vrátit zpět, je potřeba vyhledat lékaře. V krajním případě  hrozí až operační korekce.

Vždy je lepší přetahovat jemně a postupně, jen jak to jde, bez použití síly. Nejlepší je zkoušet přetahovat při koupeli. 

Fimóza u dospělých

Příčinou fimózy u dospělých mužů může být vrozený defekt, zánět, cukrovka nebo vředové onemocnění genitálu. Tento zdravotní problém se pak může projevovat nemožností přetáhnout předkožku přes žalud ztopořeného i neztopořeného penisu, bolestí při pohlavním styku, ale i bolestivém pnutí při erekci. Řešením může být operativní odstranění zúžené překožky, tj. obřízka.

Léčba fimózy

Konglutinace postupujícím věkem spontánně mizí a není nutné do fyziologického procesu vstupovat (platí do 2-3 let věku a pokud není některá z komplikací). Doporučuje se pouze nenásilné přetahování předkožky a omývání genitálu v rámci běžné hygieny. Léčba je indikována  pouze v případě opakujících se zánětů. Pokud konglutinace přetrvává  i po 3.roce života, může se začít pod přilepenou předkožkou hromadit smegma (mázek), který se velmi snadno infikuje patogeny a způsobuje bolestivé záněty. Ty, pokud jsou špatně léčené nebo neléčené, mohou způsobit fimózu. Proto pokud nedojde k uvolnění předkožky do zhruba 3 let věku, dojde k problémům s močením či vznikne zánět,  je na místě poradit se o dalším postupu s urologem.

Názor a doporučení urologa

Urolog, MUDr. Luděk Leder říká: „ Pozdě provedená dekonglutinace (odlepení) je daleko častějším důvodem  k poranění  či poškození a následné nutnosti obřízky. Čím déle konglutinace trvá, tím více se zvyšuje riziko zánětů a komplikací. Předkožka je pak zánětlivě změněná, praská a je méně elastická než v raném dětství.

 

Léčba fimózy je možná 2 způsoby.

  • Ke konzervativní léčbě se většinou přistupuje po 2.-3.roce života, pokud nedojde k samovolnému uvolnění předkožky. Spočívá v mazání mastí s obsahem kortikoidů. Léčba trvá 1-2 měsíce,  kdy se po týdnu mazání začíná postupně a šetrně přetahovat.
  • Chirurgická léčba spočívá v částečné nebo úplné obřízce. Při  částečné  obřízce  se odstraní  pouze zúžená část předkožky. Při úplné obřízce se odstraní celá předkožka. Po operaci jsou vhodné oplachy roztokem z  heřmánku  nebo  šalvěje a důsledná hygiena.

MUDr. Leder dodává: "Rodiče  mají  problém s představou, že chlapec nebude mít předkožku a bude tím nějak handicapován  a proto chtějí  obřízku jen  částečnou.  Obecně to moc nedoporučuji,  protože  se často  strangulující  prstenec  odstraní  a po sešití  zbytku listů předkožky  vzniká  v  jizvě  další,  jen posunutý dále, a někdy se později reoperuje. Obřízka jako  taková má i řadu pozitivit - např. lepší  hygienu  a sexuální výkonnost.“

Bylinky mohou ulevit 

  • Měsíček změkčuje a regeneruje pokožku, podporuje hojení drobných poranění.
  • Tymián působí antisepticky, tím snižuje riziko plísní a kvasinek.
  • Třezalka hojí drobná poranění, změkčuje a regeneruje pokožku.
  • Len setý obsahuje sliz, který změkčuje a zvláčňuje pokožku a tkáně. Spolu se slizem ze slézu uvolňuje tkáň.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.