Lékárna.cz

Rekonvalescence dětí po respiračních onemocněních

Dostatečná rekonvalescence dětí po respiračních onemocněních je důležitá. Naši lékárníci mají u svých potomků vyzkoušeno, že nejlepší je po vyléčení dát dětskému organismu ještě čas, aby zregeneroval. Přečtěte si jejich tipy!

Rekonvalescence dětí po respiračních onemocněních
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Doplňte vitamíny!

Povzbudit imunitní systém dítěte můžete i tak, že mu nabídnete talíř plný čerstvé zeleniny a ovoce. Pokud máte ale doma dítě, které zrovna ovoce nebo zeleninu nemusí nebo je zrovna ve fázi "střídání chutí",  dopřejte mu alespoň vitamíny a minerály v podobě dětských multivitamínů nebo přesnídávky, případně zdravé svačinové kapsičky 

Pitný režim

Zvýšený pitný režim pomáhá odstranit z těla toxiny, které se zde v důsledku boje s nemocí usadily. Základ by měla tvořit čistá voda, ovocné či bylinné čaje nebo ovocné či zeleninové šťávy (maximálně jedna sklenička denně). Naopak vynechte limonády i běžné džusy, protože obsahují vysoký podíl cukru.

Probiotika

Po užívání antibiotik, ale i jiných léků, může být narušeno správné fungování střev, které je ovšem nezbytné pro silný imunitní systém. S obnovou mikroflóry střev si poradí probiotika. Buď v podobě doplňků stravy nebo ta, která jsou obsažena například v bílých jogurtech, kefírech nebo kysaném zelí.
 

Regenerace dětského organismu je důležitá

Ačkoli se dítě zdá být v pořádku a je téměř nemožné jej udržet v klidu, ještě alespoň týden po nemoci počítejte při plánování aktivit s tím, že by nemělo vykonávat nic fyzicky náročného.

Jak doléčit kašel

Kromě klasických sirupů přetrvávávající suchý či vlhký kašel, mají naši lékárníci dobré zkušenosti se smrkovým sirupem. Použít můžete i smrkový éterický olej, který nakapete do aroma lampy nebo difuzéru. Pokud však kašel přetrvává déle než týden, léčbu konzultujte s lékařem.

Jak předejít opakovanému respiračnímu onemocnění

Kromě režimových opatření, kterými jsou:
  • důsledné doléčení infekce,
  • omezení pobytu v kolektivu (zvláště školky),
  • pobyt na čerstvém vzduchu,
  • pestrá strava a dostatečný pitný režim,
  • klidové činnosti (vyčerpání a stres mohou organismus oslabit a ten pak může snadněji podlehnout respiračním infektům).
  • přiměřené otužování - zvyšuje odolnost imunitního systému,
  • spánek v chladnější místnosti s teplou peřinkou a
  • přiměřené oblékání.
můžete využít i povinná a doporučená očkování (např. proti pneumokokům).

Maminkám doporučujeme dobře zvážit dobu návratu do dětského kolektivu. 70 % dětí, u nichž se projevují opakující se infekty, navštěvuje některé z kolektivních zařízení. 

Obecně je známo, že čím později dítě nastoupí do kolektivu, tím bude jeho imunitní systém zralejší a také infekty mohou být mírnější.

Pokud se respirační infekty opakují často, je na místě navštívit s dítětem imunologa, který může doporučit vhodnou imunomodulační léčbu a pomoci tak oslabenému dětskému imunitnímu systému.

Poraďte se s našimi online lékárníky

Potřebujete poradit další tipy, jak předcházet u dítěte respiračnímu onemocnění? Naši lékárníci vám milerádi poradí v naší online poradně.

Témata článku
Děti Imunita

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.