Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Trávení Bolest

Kdo zažil problémy se žlučníkem, potvrdí, že patří mezi ty nejbolestivější. V mnoha případech si za ně ale můžeme sami. Záněty žlučníku způsobuje především přejídání, nevhodné dráždivé potraviny a v neposlední řadě také stres. Když už ale problém nastane, co jíst při zánětu žlučníku?

Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Co dělá žluč

Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků. Průměrně tělo vytvoří kolem půllitru žluče denně. Když se ale nezdravě stravujeme, žlučník přemáháme a ten pak bolí. Často dochází i k velmi bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a v krajním případě i k poškození funkce celého žlučníku. Laparoskopická operace je pak nevyhnutelná.

Nepřejídejte se!

Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat. Nejlepší prevencí je se nepřejídat. 

Co dělat, když bolí žlučník

Při podráždění žlučníku sáhněte po lécích, které zvyšují tvorbu žluči (tzv. choleretika). Nejezte (dokud bolest neustane) a pijte pouze hořký čaj. Až bolesti přejdou, začněte pomalu jíst rohlíky (lépe, když jsou starší) nebo suchary.

Když se problémy často opakují, je nutné přejít k odstranění žlučníku. Pokud se přece jen operaci nevyhnete, je důležité, abyste poté dodržovali dietu po odstranění žlučníku.

Při žlučníkových potížích vyzkoušejte bylinné čaje

Mezi bylinky, které uleví od bolestí a potíží se žlučníkem jsou smetánka lékařská, ostropestřec mariánský, smil písečný, máta peprná, jablečník obecný, oregáno (dobromysl), artyčok, měsíček lékařský nebo řepík lékařský

Mátový čaj může velmi efektně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkou stravou nebo kaménky. Díky svým spasmolytickým vlastnostem uvolňuje žlučovod a tím odstraňuje bolest. Zmírňuje i nadýmání a další trávicí obtíže. Zalijte 1 vrchovatou lžičku máty peprné 250 ml vody a nechte 10 minut vyluhovat. Pijeme po malých doušcích 2x denně vlažný čaj 30 minut před jídlem či po jídle.

Pampeliška lékařská podporuje správné fungování žaludku, slinivky, jater i žlučníku. Stimuluje produkci všech trávicích šťáv, podporuje peristaltiku a tím krásně čistí naše tělo zevnitř. Čaj z kořene pampelišky si připravíme tak, že 1 čajovou lžičku čerstvého či sušeného kořene povaříme ve 250 ml vody po dobu 5 minut. Následně necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme po malých doušcích 2x denně vlažný čaj 30 minut před jídlem. Pampelišková nebo čekanková káva je vhodnou alternativou klasické kávy, která našemu žlučníku neškodí, ale prospívá. (PharmDr. Kamila Horníčková)

 

Žlučníková dieta

První den po operaci je nutné dostatečně pít, abyste si pročistili organismus. Vhodné jsou žlučníkové čaje. Vyhýbejte se černé kávě, která dráždí žlučník! Další den si můžete dát poctivý vývar. Poté jogurt nebo třeba krupicovou kaši. Tím ale rozhodně dieta po operaci žlučníku nekončí.

Dietní doporučení 

  • Konzumujte stravu s co nejnižším obsahem tuků. Je třeba snížit i množství zdravých olejů, oříšků, másla, avokáda a vajec.
  • Dodržujte pravidelnost v jídle a mezi jídly si ponechte dostatečný prostor na strávení jídla - ideálně je jíst 3x denně po 5 - 6 hodinách.
  • Hlídejte si pitný režim - ideálně byste měli vypít 2 litry čisté vody a 2 hrnečky vašeho bylinného čaje.
  • Vyhněte se studeným a ledovým nápojům a jídlům přímo z ledničky.
  • Dbejte na pravidelnou stolici.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Co jíst:

  • nenadýmavou, nepálivou zeleninu bez zrníček, jako je mrkev nebo salát
  • téměř jakékoliv ovoce, kromě toho se zrníčky (např. bobuloviny)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové, netučné maso (hlavně krůtí, kuřecí, králičí), ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • vepřovou dušenou, krůtí či kuřecí šunku
  • bílé pečivo, toastový chléb, suchary, dětské piškoty

Čemu se vyhnout při žlučníkové dietě

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem - především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům, a dokonce i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy. Také nejezte ořechy, které hodně dráždí.

Modelový jídelníček na žlučníkovou dietu

  • Snídaně: ovesná kaše vařená v mandlovém mléce se strouhaným jablkem a medem
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Oběd: kuře (dušené) s bramborem
  • Svačina: banán
  • Večeře: rizoto s vhodnou zeleninou
  • Snídaně: krupicová kaše
  • Svačina: celerový salát
  • Oběd: telecí kotlety a bramborová kaše
  • Svačina: jablko (nejlépe oloupané)
  • Večeře: těstovinový salát se zeleninou a kousky rybího masa

Tento seznam berte spíše jako doporučení. Každý „žlučníkář" sám nejlépe ví, které potraviny mu nedělají dobře. Ale ani zdraví lidé by neměli svůj žlučník namáhat. 

Náš tip

Nechce se vám vařit žlučníkový čaj? Lihová tinktura z léčivých bylin ve formě žlučníkových kapek vám uleví, je hned po ruce a vejde se do každé kabelky. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám
Zeptejte se lékárníka