Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Kdo zažil problémy se žlučníkem, potvrdí, že patří mezi ty nejbolestivější. V mnoha případech si za ně ale můžeme sami. Záněty žlučníku způsobuje především přejídání, nevhodné dráždivé potraviny a v neposlední řadě také stres. Když už ale problém nastane, co jíst při zánětu žlučníku?

Co jíst při zánětu žlučníku, abychom si nepřitížili

Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků. Průměrně tělo vytvoří kolem půllitru žluče denně. Když se ale nezdravě stravujeme, žlučník přemáháme a ten pak bolí. Často dochází i k velmi bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a v krajním případě i k poškození funkce celého žlučníku. Laparoskopická operace je pak nevyhnutelná.

Vsaďte na prevenci

Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat. Nepřejídejte se. To je ta nejlepší prevence. Při podráždění žlučníku sáhněte po lécích, které zvyšují tvorbu žluči (tzv. choleretika). Nejezte (dokud bolest neustane) a pijte pouze hořký čaj. Až bolesti přejdou, začněte pomalu jíst rohlíky (lépe, když jsou starší) nebo suchary.

Když se problémy často opakují, je nutné přejít k odstranění žlučníku. Pokud se přece jen operaci nevyhnete, je důležité, abyste poté dodržovali dietu po odstranění žlučníku.

Jak vypadá dieta po operaci žlučníku

První den po operaci je nutné dostatečně pít, abyste si pročistili organismus. Vhodné jsou žlučníkové čaje. Vyhýbejte se černé kávě, která dráždí žlučník! Další den si můžete dát poctivý vývar. Poté jogurt nebo třeba krupicovou kaši. Tím ale rozhodně dieta po operaci žlučníku nekončí.

Co jíst:

  • nenadýmavou, nepálivou zeleninu bez zrníček, jako je mrkev nebo salát
  • téměř jakékoliv ovoce, kromě toho se zrníčky (např. bobuloviny)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové, netučné maso (hlavně krůtí, kuřecí, králičí), ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • vepřovou dušenou, krůtí či kuřecí šunku
  • bílé pečivo, toastový chléb, suchary, dětské piškoty

Vyhýbejte se čerstvému ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem - především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům, a dokonce i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy. Také nejezte ořechy, které hodně dráždí.

Modelový jídelníček na žlučníkovou dietu

  • Snídaně: omeleta z vaječných bílků
  • Svačina: bílý chléb s krůtí šunkou
  • Oběd: kuře (dušené) s bramborem
  • Svačina: banán
  • Večeře: rizoto s vhodnou zeleninou
  • Snídaně: krupicová kaše
  • Svačina: celerový salát
  • Oběd: telecí kotlety a bramborová kaše
  • Svačina: jablko (nejlépe oloupané)
  • Večeře: těstovinový salát s kuřecím masem a vhodnou zeleninou  

Tento seznam berte spíše jako doporučení. Každý „žlučníkář" sám nejlépe ví, které potraviny mu nedělají dobře. Ale ani zdraví lidé by neměli svůj žlučník namáhat. Vyzkoušejte alespoň pár týdnů držet tzv. žlučníkovou dietu. Uvidíte, že si i tak pochutnáte! A tělu velmi ulevíte.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám