Lékárna.cz

Autolékárnička. Proč je dobré mít ji v pořádku?

Víte, že každý rok na českých silnicích zahyne 600 až 800 osob? A přitom řada z nich vůbec zemřít nemusela. Některé oběti jsou zbytečné v tom smyslu, že jim není jen poskytnuta správná pomoc, než dorazí záchranka. A s takovou pomocí pro oběti dopravní nehody vám může pomoci autolékárnička.

Autolékárnička. Proč je dobré mít ji v pořádku?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Autolékárnička je povinnou výbavou vozidla podle zákonu z Ministerstva dopravy ČR od roku 2002. V dalších letech byl tento zákon upraven vyhláškami, které jasně stanovují obsah lékárničky. Autolékárnička je pro každého řidiče povinností.

Pozor na pokuty

Řada odborníků hodnotí nákup nové autolékárničky jednou z 4 roky jako zbytečný, nicméně zákon je zákon, jak by pravil klasik. Proto je autolékárnička nezbytnou výbavou do vašeho vozu, abyste nejen mohli poskytnout potřebnou pomoc, ale také nedostali pokutu. Máte-li totiž v autě prošlou lékárničku nebo některou její část, může vám policie při silniční kontrole udělit blokovou pokutu až 2000 Kč.

Pozor si dejte nejen na expiraci celé autolékárničky, ale i jednotlivých složek v ní. Někteří výrobci totiž prodávají autolékárničky s dobou expirace na 4 roky, ale například obvazy nebo náplasti v ní mají dobu expirace kratší. I za to byste mohli dostat výše zmíněnou pokutu.

Autolékárnička může zachránit život - i ten váš

Povinností je autolékárničku vlastnit, to, co můžete udělat navíc, je projít si její obsah a ujistit se, že víte co se na co v autolékárničce používá. Můžete potom tak pohotověji reagovat u případné autonehody a zachránit někomu život. Navíc máte ze zákona povinnost poskytnout osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, adekvátní zdravotní pomoc. V případě, že se tak nestane, můžete být potrestáni odnětím svobody až na 1 rok!

Někomu se může zdát obměna celé lékárničky opravdu zbytečná. Vždyť nůžky nebo termofólie se opravdu nezkazí, ale obvazy, náplasti a další obsah časem ztrácí svoji funkcionalitu. Proto je vhodné autolékárničku každé 4 roky obnovit kompletně, abyste na něco nezapomněli popřípadě neměli v té stávající něco prošlého. 

Co musí obsahovat autolékárnička

  • Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře min. 8 cm, savost min. 800g/m2) 3 ks
  • Obvaz hotový se 2 polštářky (šíře min. 8 cm, savost min. 800g/m2) 3 ks
  • Náplast hladká na cívce (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm) 1 ks
  • Obinadlo škrticí pryžové (60 x 1 250 mm) 1 ks
  • Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu 1 pár
  • Izotermická fólie (rozměry min. 200 x 140 cm) 1 ks
  • Nůžky zahnuté v antikorozní úpravě zaoblené - délka min. 14 cm 1 ks

Dříve byla povinnou výbavou autolékárničky tak resuscitační maska a leták o postupu při zvládání nehody. Ministerstvo ovšem dalo v tomto případě na znalce a nakonec tuto výbavu z povinných atributů vyškrtlo, protože by ji stejně většina lidí neuměla použít. Pokud ovšem výbavu v lékárničce máte, ničemu to nevadí.

Navštivte související produktové kategorie
Lékárničky Náplasti Autolékárničky a motolékárničky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.