Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Kuchařkou: Bulgurové karbanátky

Každému se občas stane, že má ledničku skoro prázdnou a špajz tak napůl. A to pak teprve vznikají nápadité recepty z toho “co-dům-dá” nebo spíš “co-špajz-dá”. Karbanátky se dělají primárně z masa. Ale popravdě už jsem je zkoušela dělat z kdečeho a vždy to dopadlo dobře. Tentokrát jsem sáhla po bulguru.

Kuchařkou: Bulgurové karbanátky
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Už dlouho jsem po něm pomrkávala, ale nějak jsem pořád nevěděla co s ním. Občas jsem ho v minulosti hodila jako přílohu k masu či zelenině, na víc jsem se nezmohla. Když však byla krize a doma skoro nic nebylo, napadly mě karbanátky. K tomu jsem opekla brambory a přidala nějakou zeleninu a luxusní oběd byl na světě. Do těsta na karbanátky jsem přidala sušená rajčata a nějaké bylinky. Nakonec jsem karbanátky obalila v sezamu. Nebojte se zapojit vlastní fantazii a přidat i jiné ingredience, které máte rádi. V tomto jarním období mě napadá třeba medvědí česnek.

Pro tři porce budete potřebovat

Bulgur je potřeba nejprve uvařit v mírně osolené vodě. Doba i způsob vaření je podobný rýži. Až bulgur změkne, nechte ho vychladnout, aby nebyl úplně horký. K němu pak přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, nakrájená sušená rajčata a bylinky se solí a pepřem podle chuti. Pořádně směs promíchejte a nechte asi deset minut odpočinout, aby se propojily chutě a vzniklo těsto, s kterým se lépe pracuje. Rukou pak vytvarujte placky, které můžete obalit v sezamu. Pak stačí karbanátky usmažit na kapce olivového oleje do zlatova.

Dobré jsou jen tak, se zeleninovým salátem nebo třeba s bramborem. Pochutnáte si na nich i za studena.

BULGUR - Je to bohatý zdroj vlákniny s obsahem celé řady cenných látek jako je selen, železo nebo hořčík. Nenadýmá, zasytí na dlouhou dobu a tím potlačuje chutě na sladké.

SEZAM - Malé semínko napěchované vitamíny a minerály. Díky vysokému obsahu železa se doporučuje lidem trpící chudokrevností. Pro vysoký obsah vitamínu B a hořčíku zase těm, kteří trpí depresemi.

23. duben 2019
Navštivte související produktovou kategorii
Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.