Lékárna.cz

Jak se žije s celiakií: Diagnóza

Synovi Toníkovi diagnostikovali celiakii před čtyřmi lety. To, že se tak stalo, byla vlastně náhoda, protože žádnými příznaky netrpěl. Právě v tom je celiakie docela záludná. Ne nadarmo se jí říká "nemoc-chameleon".

Jak se žije s celiakií: Diagnóza
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tondovi je 12 let a je to kluk v "předpubertě". Od malička docela rád jedl a naštěstí nebyl vůbec vybíravý. Říkala jsem si, jak je to super a litovala kamarádky - maminy, které se ve školce a pak škole svěřovaly s tím, jak je jejich dítko vybíravé a v jídle se nimrá. Toník jedl, až na pár vyjímek, všechno. 

Od malička jsem se snažila, aby měl stravu pestrou a rozmanitou - nabízela mu zeleninu, ovoce, maso, mléčné výrobky, vajíčka, sýry, těstoviny, pečivo, vařila knedlíky, polévky i omáčky, pekla koláče i bábovky.  Sladké Tondovi moc nejelo, až na pár vyjímek. Ty jsem pak ale musela péct pořád dokola :-) V jídle byl a pořád ještě je dost konzervativní :-) Z pečiva si oblíbil hlavně rohlíky z bílé mouky nebo housky.  Malým dětem se celozrnné pečivo tráví hůř, takže bílé bylo jasná volba. 

V předškolním věku se občas stalo, že chvílemi nejedl třeba maso nebo zeleninu, pak se k nim ale vrátil. Dětské chutě se prostě během života prostě mění, a proto jsem se snažila zařazovat do jídelníčku občas i nové věci a sledovat, jestli Tondovi šmakují nebo ne.

Jinak ale žádné problémy nenastaly. Tonda prostě baštil rád, občas mu něco nechutnalo, ale jinak celkem pohoda. 

Něco je špatně

Na sedmiletou prohlídku jsme se k paní doktorce dostavili přesně.  Maminky vědí, jak takové prohlídky u pediatrů vypadají - dítě se měří, váží, měří se mu tlak, obvod hlavy, lékař kontroluje zrak a sluch, ptá se na školní prospěch a chování, zapíše nemocnost, četnost uživání antibiotik, všímá si i dosavadní medikace či hospitalizací. Všechno pak zapíše do zdravotního a očkovacího průkazu dítěte. 

A tady nastal poprvé problém. Pediatr sleduje přírůstek váhy dítěte a jeho výšku pomocí tabulek, aby viděl, zda vývoj odpovídá normálu. Toník byl výškou naprosto v pohodě, měřil 122 cm. Váhově na tom ale dobře nebyl - vážil pouze 20 kg. A to se paní doktorce nelíbilo.

Po ujištění, že Toník jí, vzhledem k jeho věku, dobře, následovalo objednání na odběr krve. Pro malé dítě nic příjemného, ale Tonda byl statečný a za příslib koupě malého Lega všechno proběhlo v pořádku a bez velkých scén.

Výsledky

Po týdnu jsem paní doktorce volala - testována byla štítná žláza, jejíž činnost byla naprosto v pořádku. Na kontrolu hmotnosti jsme byli pozváni za půl roku. Toník jedl dobře a na nic si nestěžoval. Ve škole chodil na florbalové tréninky, byl mrštný, rychlý a ... hubený. 

Další kontrola

Na další kontrolu jsme šli přesně za půl roku, ale ručička vah zůstala stát přesně na tom místě, co minule. Toník měl pořád svých 20 kg.  Paní doktorka nám proto vypsala doporučení na gastroenterologickou ambulanci, která je součástí Kliniky dětského a dorostového lékařsví VFN a 1. LF UK v Praze.

Co bylo dál.... se dozvíte v dalším díle :-)

Pokud máte podobné zkušenosti s touto nemocí, budu moc ráda, když se podělíte o zážitky.

Radka

Témata článku
Trávení Děti
Navštivte související produktové kategorie
Léky na trávení Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.