Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí

Perníčky patří mezi nejoblíbenější dětské cukroví. Je tomu tak díky jejich kořeněné chuti a také díky nejrůznějším tvarům, ve které je lze proměnit. Děti milují, když se mohou zakousnout do srdíčka, hvězdičky, stromečku nebo třeba kapříka. Perníčky k Vánocům prostě patří, a proto si hodně rodin hýčká ten svůj mnoha lety ověřený rodinný recept.

Zdravé vaření: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Mezi hlavní vlastnosti, které od perníčků očekáváme, patří vyvážená chuť perníkového koření, popřípadě medu, mandlí, zázvoru a pak hlavně jejich měkkost (je pro nás důležité, jestli nám stihnou do Vánoc hezky změknout), no a když se k tomu přidá i snadná práce s těstem (aby se nelepilo a šlo hezky vykrajovat), máme tady ideální perníčky.

A já doufám, že takové vám mohu nabídnout. A pokud ve vaší rodině trpí někdo alergií na lepek, celiakií, nebo se prostě jen chcete vyvarovat neustálému pečení z bílé mouky a trošku tak odlehčit svému trávení, čtete ten správný recept ;-)

U nás doma nikdo problém s lepkem nemá, ale při vaření a pečení používám všemožné bezlepkové mouky prostě proto, aby naše strava byla co nepestřejší, abychom do žaludku neposílali tak často moučné věci, které se v něm změní v těžko stravitelnou hmotu. A při pečení cukroví je klasická mouka obsažená v každičkém druhu, proč to tedy letos nevzít za jiný konec – na chuti a ani jinak to nepoznáte. 

Co budete potřebovat

Z uvedených ingrediencí upečete zhruba kolem 120 kusů perníčků.

Postup

Mandle si nameleme na jemnou moučku a smícháme je s jáhlovou a rýžovou moukou, perníkovým kořením a špetkou soli. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový cukr s medem, vodou a máslem a na závěr přidáme sodu, poté vlijeme do přichystané směsi. Přidáme vajíčko a najemno nastrouhaný zázvor a pustíme se do zpracování těsta. Těsto necháme odležet v lednici minimálně na 2 hodiny. Po vytažení z lednice ho necháme v pokojové teplotě tak 10 minut "rozkoukat" a můžeme se pustit do vyválení těsta a vykrajování. Před jejich vložením do trouby je ještě nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem. 

A to, jestli zdobit nebo nezdobit perníčky, už nechám na vás, ale pokud nepotřebujete energii na to, abyste během vánočních svátků došli do Betléma, pak si na nich pochutnejte raději bez této bílé krustičky. 

Tyhle perníčky jsou měkké hned, tak pozor ať vám nějaké do Vánoc zbydou! ;-)

14. listopad 2019
Témata článku
Děti Ženy

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.