Lékárna.cz

Běhám, abych žil - 4. díl - Jedu domů!

Den třetí. Odjezd z nemocnice. Probouzím se v půl šesté a chce se mi cvičit a tak zařadím celou sestavu cviků, tzn. vleže protažení a dolních končetin s propnutím, pomalé unožování doprava a doleva posunem po podložce, s pokrčenými koleny vždy jednou přitáhnout, co to dá k břichu a ze včerejška na boku pokrčování a natahování vždy horní dolní končetiny. Stačí to.

Běhám, abych žil - 4. díl - Jedu domů!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vždy je potřeba mít zpevněné dolní břicho, dobře si je to zkontrolovat zakašláním a musíte cítit ve slabinách zpevnění. Pak se osprchovat a zabalit se. A čekat na osmou, kdy dorazí sanitka – ano, přece platí zákaz sezení do pátého dne, takže převoz vleže.

Přijela na čas.  Ale pak ležet skoro dvě hodiny v sanitce, která je určená spíše na rychlost než na pohodlí – to mi stačilo opravdu jen jednou. A konečně doma.  Moje předsevzetí cvičit 5x denně bere už první den za své. Záda to zatím nedávají tak často a tak se učím poslouchat své tělo. Je vidět, že se to fakt nedá uchodit, ustát ani ucvičit a tak dnes jen třikrát. Co funguje, je opravdu odpočinek vleže, svalům se odlehčí.

Den čtvrtý

Z pohledu rehabilitace asi nic převratného, jen přidávám cvik pro 4. den a to vleže na zádech s pokrčenýma nohama a jednou nohou vždy jakoby šlapat ve vzduchu jako na kole.

Rána bolí již méně, občas v ní trochu řízne, když se zapomenu, ale jinak je to „o kříži„ , který bolí, jako před tím, když jsem ho hodně namáhal. A občas při cvičení mě zabolí moje pravá hýždě, tak jako před tím, ale říkám si, že je to svalové a ne díky dráždění nervů. Nebo nějaké „odeznívající“ dráždění. A tak ubírám z nadšení a budu celou sestavu cvičit jen 3x denně, do té doby, než budu cítit, že nic netahá.

Den pátý

Dnes je v plánu malý posun. Zkouším si poprvé sedat. Použiju dvě pomůcky , které jsem koupil v nemocnice pro správné držení těla při sezení – klín a válec. Klín je pro sezení mírně z kopce a válec pro bederní páteř, aby se dobře fixovala. V plánu jsem měl tři cvičení, ale zvládl jsem jen dvě a to vzhledem k tomu, že jsem cítil lehkou únavovou bolest v bedrech zejména  při vstávání, takže večerní cvičení odpadlo. Je fakt, že člověk má tendenci více chodit, stát a i trochu sedět, ale unavuje to a musí si lehnout a dát páteři trochu prostor zrelaxovat.

Den šestý

Asi se vyplatilo celou sestavu projet a večerní cvičení vynechat - ráno jsem měl i tak plno energie. A taky jsem si poprvé vyšlápl na procházku vesnicí, kam jsem se nechal přemístit v rámci klidu na rehabilitaci.  A musím říct, že dnes subjektivně cítím posun – ať již v polohách při jednotlivých cvicích, tak subjektivně při sedání, vstávání.  Uvidíme, co bude odpoledne, ale plánuji krátkou (cestu do města do banky a zpět – takže poprvé autem na místě spolujezdce. Držte mi palce!

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Témata článku
Pohyb Bolest Muži

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.