Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Intolerance na laktózu

Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat?

Intolerance laktózy postihuje zhruba 10-15% populace ČR. Dochází k ní ve chvíli, kdy trávicí systém není schopný správně zpracovat mléčný cukr-laktózu. Za normálních okolností je laktóza rozštěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu.

Příčinou intolerance na laktózu je právě nedostatečná aktivita nebo přímo nedostatek tohoto enzymu. Nerozštěpená laktóza začne poté ve střevě kvasit vlivem střevních bakterií, což se poté projevuje plynatostí, nadýmáním, průjmem a křečemi v břiše. Dalšími příznaky mohou být pocit plnosti, kručení v břiše, nevolnosti, zvracení, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Potíže se obvykle zjevují cca půl hodiny až 3-4 hodiny po požití a mohou přetrvávat i několik dní. Pokud máte podezření na intoleranci laktózy, zajděte za svým lékařem, který vaše podezření „prověří“.

Úprava stravy při laktózové intoleranci je individuální. Někomu stačí vyměnit mléko za zakysané mléčné jogurty, kefíry a sýry, které obsahují méně laktózy, díky bakteriím, které se jí živí. Někdo má nesnášenlivost na jakýkoliv zbytek laktózy. V tom případě doporučuji zcela se vyhnout mléku, mléčným výrobkům a všem potravinám, které je obsahují. Nahradit se dají rostlinnými mléky, margaríny, atd.

O tom jak bude vaše tělo reagovat na laktózu rozhoduje i to, v jakém stavu jsou vaše střeva, stres nebo to, zda mléčný výrobek něčím zajíte.

Jak tedy bojovat s intolerancí?

  • Pro zmírnění zažívacích potíží doporučuji zpočátku vyloučit zcela potraviny obsahující laktózu
  • Poté, pokud nemusíte zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky, rozdělte si tyto produkty do více menších dávek za den a nejezte (nepijte) je nalačno.
  • Vybírejte „low-lactose“ nebo „lactose-free“ produkty
  • Užívejte pravidelně a dlouhodobě probiotika
  • Štěpení laktózy můžete napomoci doplňky stravy ( Lactanon, Laktoleraza, Lactase enzyme), které obsahují laktázu a užívají se před jídlem obsahujícím laktózu

Občas se intolerance na laktózu zaměňuje s alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto případě jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému a většinou vzniká velmi rychle po požití alergizující potraviny. Příznaky mohou být podobné. Navíc se mohou přidat kožní, případně dýchací potíže – opuchnutí rtů a jazyka, svědění, kopřivka, potíže s dýcháním až anafylaktický šok.  

Témata článku

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.