Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, má lehce oříškovou chuť. Její použití je univerzální, hodí se na sladko i na slano.
Pohanka se k nám dostala ve 12. století z jižních svahů Himálaje. Svůj český název získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobilniny – v lidské výživě mají stejné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové.
Pohanka v podobě loupaných krup je výchozí surovina pro výrobu všech dalších produktů vyráběných z pohanky.
Propláchnutou pohanku vařte v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10–15 minut a nechte pod pokličkou dojít.
Kalorická hodnota/energie (na 100 g): 1435 kJ/343 kcal. Bílkoviny: 13,3 .Sacharidy: 71,5 g.Tuky: 3,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,74 g).Vláknina: 10,0 g.Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,001 g, hořčík 231 mg (77% DDD), fosfor 347 mg (43,4% DDD), draslík 460 mg, niacin 7,02 mg (39% DDD), riboflavin 0,43 mg ( 26,6% DDD).
Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Na dotaz vám odpoví jeden z našich specialistů
Mgr. Zdenka Morvai
Mgr. Ondřej Pleskot
Mgr. Pavla Horáková
PharmDr. Kamila Horníčková
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.
Pro zaslání nového hesla je nutné zadat e-mailovou adresu, kterou jste zadali při své registraci. Na tento e-mail vám pošleme odkaz, pomocí kterého si budete moci zadat nové heslo.