Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Celerové placičky

Celer je skvělá potravina! Jenže ho často obcházíme obloukem, protože nevíme, co si s ním počít. Možná si vybavíme, že se hodí do polévek... a někdo si ho pak dovede představit i v salátu. V jeho syrové podobě nebo ve formě šťávy byste celer měli zapojit do své jarní očistné kůry a hubnutí. Protože je ale celer ve všech svých formách prospěšný našemu tělu, uvařte si celerové placičky. 

Zdravé vaření: Celerové placičky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Celer je bohatý na vitamín C, draslík, vlákninu a na folát – což je látka, kterou by měly přijímat hlavně ženy, které plánují v blízké době otěhotnět.

Přemýšlela jsem nad různými recepty, které by byly zdravé, ale hlavně chutné, a vybavila si, že moje babička obalovala celer do vajíčka a strouhanky stejně, jako se to dělá s žampióny a květákem, což jsem ale jako dítě nikdy moc nemilovala. Napadlo mě tedy babičky způsob přípravy celeru trochu „vylepšit“.

 Z čeho vytvoříte placičky:

  • 180 g celeru
  • 80 g tvrdého sýra typu eidam
  • 1 domácí vajíčko
  • sůl + pepř
  • špetka drceného hořčičného semínka
  • nasekaná petrželka
  • 1 dcl mléka
  • 5-8 lžic kamutové mouky (můžete dát ale jakoukoliv jinou nebo také strouhanku)

Syrový celer nastrouhejte najemno, sýr naopak nahrubo. Všechny ingredience smíchejte a poté vytvářejte placičky, které smažte na pánvi na přepuštěném másle ghí (a nemusíte se bát – celer si i během tepelné úpravy zachovává živiny). 

Podobnými vlastnostmi, které má celer, se pyšní také mrkev, proto si jako přílohu k placičkám dopřejte mrkvovo-jablečný salát. Kombinace mrkve a jablíčka je tak chuťově skvělá, že salát nepotřebuje prakticky žádné koření či jiná dochucovadla. Mně se osvědčila trocha soli, citrónová šťáva a pár kapek olivového oleje. Do salátu jsou skvělá i slunečnicová semínka!

1. únor 2017
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.