Lékárna.cz

Výživa dítěte

10 nejčastějších otázek o výživě v prvním roce věku vašeho dítěte

Výživa dítěte
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

1 – 3 měsíce: Základem je kojení

1. Dostává mé miminko dostatečné množství mléka?

Tato častá otázka prvorodiček souvisí především s tím, že není vidět, kolik mléka vaše miminko během kojení přijme. Pokud se však budete řídit faktem, zda miminko přibývá na váze a pokud spotřebuje cca 6 – 8 plenek denně, nedělejte si starosti, je vše v pořádku.

2. Jak často bych měla své novorozené dítě krmit?

Je důležité krmit novorozeně v krátkých časových intervalech, vždy po malých dávkách, většinou tak po 2 – 3 hodinách. Mateřské mléko, které v této době miminko přijímá, je velmi lehce stravitelné. Navíc časté kojení podporuje jeho tvorbu. V prvních měsících života miminka se příliš neupínejte na obecná doporučení nebo plány a kojte tak často, jak si dítě řekne. Pečlivým sledováním potřeb dítěte v nich brzy rozpoznáte pravidelný řád. V prvních týdnech života dítěte je kojení i přes noc samozřejmostí.

3. Jak vybrat správné kojenecké mléko?

Pro dítě je samozřejmě nejlepší mléko to mateřské. Pokud však své dítě krmíte z lahve, je třeba věnovat zvýšenou pozornost jeho výběru. Na trhu již dnes existuje široký výběr nejrůznějších druhů kojeneckého mléka a může být pro vás těžké, vybrat si to správné. Při výběru vždy pečlivě porovnávejte a dejte přednost takovému mléku, které zaručí dítěti zdravý vývoj a bude posilovat jeho obranyschopnost.

4 – 6 měsíců: Odstavení - začínáme s přikrmováním

4. Jak poznám, kdy začít?

Nemějte strach, že nepoznáte vhodnou dobu, kdy začít přikrmovat. Vaše děťátko vám dá v tomto období samo vědět, kdy je připravené pro získávání většího množství energie z příkrmů, jelikož samotné mateřské mléko už není dostačujícím zdrojem.

Poznávacími znaky může být to, že:

  • dítě sedí s oporou, udrží bez pomoci zvednutou hlavičku
  • převaluje se z bříška na záda
  • porodní váha se minimálně zdvojnásobila
  • někdy dojde k zastavení přibývání na váze

Pokud bylo do této doby miminko výhradně kojeno, je doporučeno začít s přechodem na pevnou stravu až po dokončení 6. měsíce věku dítěte.

Pokud bylo do této doby miminko krmeno z lahve, nebo bylo současně kojeno a krmeno z lahve, nedoporučuje se s přechodem na pevnou stravu začínat dříve, než v dokončeném 4. měsíci věku.

5. Jak začít s příkrmy?

Vždy začínejte s jednodruhovými zeleninovými příkrmy, přičemž nové druhy zeleniny do jídelníčku přidávejte pozvolna, vždy až po několika dnech. Vaše dítě si tak na novou chuť a konzistenci snadněji zvykne. Nedoporučuje se také začínat ovocem. Začnete-li totiž chuťově výraznějším a sladkým ovocem, miminko pak může následně podaný zeleninový příkrm odmítat. Zvláště v prvních dnech podávejte 1 – 3 lžičky příkrmu a doplňujte dávkou mléka dle potřeby. Do 3 týdnů byste měla zcela nahradit polední mléčnou dávku příkrmem.

7 – 9 měsíců: Nové chutě v jídelníčku

6. Proč roste potřeba železa?

Od 7. měsíce věku orgány a mozek dítěte rychle rostou a ke svému správnému vývoji potřebují zvýšený přísun železa. Pokud v tomto období dítě již není kojeno, je vhodné mu podávat pokračovací mléko, které je výborným zdrojem železa a dalších posilujících látek. Příkrmy vybírejte takové, které obsahují červené maso, fazolové lusky, listnatou zeleninu a vejce.

7. Kdy je ten správný čas na příkrmy hrubší konzistence?

Odpověď je jednoduchá – právě teď. Vaše dítě je sice zvyklé na jemné pyré, ale kolem 8. měsíce je také připraveno i na pokrmy s hrubší konzistencí. Kolem 7. měsíce se vyvíjejí žvýkací svaly a ještě než se vyklube první zoubek, dítě už umí pohybovat jazýčkem tak, aby rozmělnilo a polklo jídlo s hrubší konzistencí. Vybírejte příkrmy  s malými měkkými kousky pro další rozvoj žvýkání.

8. Může už tak malé dítě jíst samo?

I zde platí – sledujte své dítě, samo si řekne, kdy se bude chtít krmit samo. Začne se natahovat po lžičce a používat paleček a ukazováček k nabírání jídla. Pomozte mu a učte jej držet lžičku a brát si jídlo prsty. Začněte s kousky ovoce a povařené zeleniny, které jsou jednoduché na žvýkání. S postupným zlepšováním můžete podávat další jídla jako jsou chlebové kostičky či vařené těstoviny. Nezapomínejte také na dostatek pití.

10 – 12 měsíců: Potřeby dítěte stále odlišné od těch vašich

9. Které potraviny jsou v tomto období stále ještě nevhodné?

Vaše dítě v tomto období potřebuje až 8x více živin a až 3x více energie než vy. Pozor byste si však měla dát na následující potraviny, které rozhodně nejsou vhodné pro dítě do 1 roku věku:

  • šlehačka, smetana, zmrzlina, majonéza
  • celozrnné pečivo s velkými zrny
  • tučné sýry, paštiky, uzeniny
  • koření, kakao
  • cukrovinky, sušenky, čokoláda
  • černý a zelený čaj, sladké či perlivé nápoje

10. Jak je to s kravským mlékem?

Možná vás bude lákat, podávat v tomto věku dítěti již kravské mléko. Nezapomínejte, že hlavní mléčnou tekutinou by pro vaše dítě mělo být stále ještě mateřské nebo pokračovací kojenecké mléko. Kravské mléko je chudé na železo a na základní vitamíny, proto tedy není příliš vhodné a s jeho podáváním byste měla počkat minimálně až po prvních narozeninách dítěte. Někteří odborníci doporučují počkat dokonce až do 3 let věku.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.