Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Vrbová kůra

Z Ebersova papyru se dočteme o použití vrbové kůry již v Egyptě za vlády faraónů 1500 let př.n.l.  Již tehdy bylo objeveno zázračné působení vrbových proutků, které běžně používáme na pletení pomlázky. Látka v ní obsažená pomáhá mimo jiné snížit teplotu při horečce a dala vznik známému aspirinu.

Vrbová kůra
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Jak v organismu působí?

Vrba bílá z čeledi vrbovité obsahuje látky typu salicylátů, flavonoidů a tříslovin. Jednotlivé látky se ovlivňují a celkově působí proti zánětům, bakteriím, virům, horečce, prodlužují dobu srážení krve a mají řadu dalších účinků. Vrba je účinná také na posílení nervů a osvědčila se proti nespavosti. Pomáhá při průjmech a zklidňuje střevní křečovité bolesti. Zmenšuje u dětí tzv. hyperaktivitu (zvýšený neklid) způsobenou lehkými záněty a tyto záněty léčí.

Jak se vrbová kůra sklízí?

Z vrby se sbírá kůra a to nejlépe v březnu. Ke sběru jsou nejvhodnější 2-3leté větve. Kůra se nařeže, loupe v pásech dlouhých 25 cm a suší ve stínu či na slunci.

Kdy ji užívat?

Vrbová kůra je hořká a není zrovna chutná. Používá se hlavně k obkladům, ke koupelím, na ošetření špatně se hojících ran, při pocení nohou, apod. Působí proti lupům, snižuje tvorbu zubního kazu a je vhodná k omývání mastné a nečisté pleti s rozšířenými póry a vřídky. Vrba se přidává do mastí proti zánětům. Vnitřně se užívají šetrnější a účinnější syntetické látky podobné struktury.

Možná rizika…

Máte žaludeční vředy? Pozor! Vrbová kůra se nemá vnitřně užívat při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, neboť by místním drážděním mohla poškodit sliznici stejně jako acylpyrin. Vrbu by neměly užívat ani těhotné ženy. Při užívání jezte více vitamínu C. Nadměrné užívání může poškodit játra a vyvolat krvácení. Pozor by si měli dát také alergici. V současné době vytlačily vrbovou kůru z vnitřního použití chemické přípravky.

Mám užívat a kolik?

Máte problém se špatně se hojícími ránami, hnisavými vředy či akné? Připravte si tedy na půl litru vody 30-40 g kůry, nechte vařit 15 minut a 15 minut ustát. Odvar použijte k omývání ran, koupelím, obkladům či ke kloktání.

Jste nachlazeni a máte horečku? Připravte si jednu čajovou lžičku drcené kůry na šálek vody, 5 minut povařte a nechte ustát. Slaďte medem nebo ovocnou šťávou a užívejte po 1 lžíci každé 2 hodiny.

27. únor 2017
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Divoký yam patří mezi tradičně využívané rostliny, které jsou spojovány s podporou ženského hormonálního komfortu. Zájem o něj roste zejména v období hormonálních změn, jako je např. menopauza. Čím…

více

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.