Lékárna.cz

S poukazy pro zdraví nešlápnete vedle!

Možná jste to již zaregistrovali – na Lékárna.cz si nyní můžete objednat tzv. Poukaz pro vaše zdraví. O co se jedná? Prozradíme v našem článku.

S poukazy pro zdraví nešlápnete vedle!
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Díky spolupráci s EUC laboratořemi si můžete snadno, rychle a bez návštěvy lékaře zařídit vyšetření, které jste již dlouho odkládali. Cílem této novinky je podpořit prevenci, zejména pak civilizačních chorob a předcházet pozdní diagnostice závažných onemocnění, pro které je včasné odhalení klíčové.

O tom, jak EUC laboratoře fungují, jaké služby svým klientům poskytují a co si o darování poukazů na vyšetření myslí, jsme si povídali s MUDr. Petrem Podroužkem CSc., odborným ředitelem laboratoří.

Pane doktore, jak vlastně fungují laboratoře, které společnost EUC provozuje a jaké druhy vyšetření poskytují?

EUC Laboratoře s.r.o. pracují hlavně pro lékaře, kteří posílají pacienty do celkem 24 odběrových míst v Praze a okolí. V posledních dvou letech nám výrazně roste i podíl pacientů, kteří požadují vyšetření bez doporučení lékaře za přímou úhradu (pacienti samoplátci).

EUC Laboratoře poskytují velmi široké spektrum vyšetření z oblasti klinické biochemie, hematologie, endokrinologie, imunologie, alergologie a mikrobiologie, patříme k největším nestátním laboratořím v ČR. V oblasti mikrobiologie můžeme spektrum vyšetření ještě doplnit i metodami z oblasti molekulární biologie pomocí metod PCR (polymerázové řetězové reakce) a Real Time PCR.

Denně vyšetříme vzorky asi od 1500 pacientů, což opravdu není málo. Laboratoře jsou součástí skupiny EUC, která provozuje síť zdravotnických zařízení - poliklinik, nemocnic a lékáren na celém území České republiky, pro vysoce specializovaná vyšetření tak dostáváme řadu vzorků i od pacientů z celé ČR.

Co by podle Vašeho názoru mělo být důvodem, aby se člověk začal sám o vyšetření zajímat?
A pokud se člověk rozhodne navštívit vaši laboratoř, musí mít doporučení od svého praktického či odborného lékaře?
 

EUC Laboratoře provádějí kompletní profil svých vyšetření i na žádost pacienta za přímou úhradu, bez doporučení lékaře. Část našich pacientů myslí na včasnou prevenci onemocnění. Mají kupříkladu zájem o vyšetření cholesterolu, homocysteinu, jaterních testů, nesnášenlivosti lepku, štítné žlázy či alergologického profilu unikátním přístrojem ImmunoCAP ISAC, kde v jediném kroku vyšetříme najednou 112 alergenů z různých oblastí.

Časté je i vyšetření krevní skupiny. Další část pacientů si chce provést kontrolu nějakého původního vyšetření, například krevního cukru po redukci váhy. Také mohou být důvodem zdravotní potíže pacienta, častou a stále početnější skupinou jsou i sportovci.

Asi se shodneme, že každý člověk by se měl o svoje zdraví aktivně zajímat. Pokud se tedy rozhodne se u vás nechat otestovat, např. na základě nepříznivých rodinných zdravotních dispozic, bude s ním před samotným odběrem/testem někdo konzultovat, zda a v jakém rozsahu je vyšetření vhodné?

V současnosti poradí pacientům zdravotní sestry v našich odběrových místech. Někteří pacienti též píší své dotazy na náš e-mail.

Za jak dlouho může samoplátce očekávat výsledky testu?

EUC Laboratoře pracují se všemi dodanými vzorky v rychlém režimu zpracování. Profesionální tým
kvalifikovaných pracovníků a analyzátory poslední generace zaručují rychlé vydání a předání výsledku. Řada výsledků je tak k dispozici již v den odběru krve, některá méně častá imunologická vyšetření či mikrobiologické kultivace ale mohou trvat i několik dní.

Je součástí ceny testu i následná konzultace či doporučení lékaře? 

Laboratoř má bohužel o pacientovi jen malé znalosti - většinou zná jenom jeho věk a pohlaví. Na rozdíl od lékaře nemá informaci, jaká onemocnění prodělal a jaké má současné potíže, nemá možnost fyzického vyšetření pacienta. Má pouze vzorek krve, moči, slin či stolice ve zkumavce. Bez znalosti všech výše uvedených znalostí o pacientovi může laboratoř pouze provést kvalitní vyšetření vzorku, posoudit, zda výsledek odpovídá tzv. “referenčním” hodnotám pacientova věku a pohlaví a takto výsledek popsat. Pokud je vyšetření mimo “referenční” - lidově “normální” oblast vyšetření, doporučí návštěvu lékaře, který chybějící informace o pacientovi doplní a stanoví léčbu.

Napadne Vás v souvislosti s EUC laboratořemi nějaká výhoda oproti jiným laboratořím, ke kterým posílají pacienty praktiční a odborní lékaři?

Jako naší největší výhodu vidím kvalitu a rychlost vydání výsledku. Kvalita ovšem znamená, že celý proces vyšetření – každý úkon od počátku do konce, musí být správně a pečlivě proveden. Všechno začíná již v našich odběrových centrech, - vstřícným přístupem našich sester ke každému pacientovi, rozptýlením obav pacienta z odběru, použitím nejkvalitnějších odběrových souprav i v příjemném prostředí interiéru odběrového místa.

Řada pacientů má z odběrů obavy, zda odběr nebude bolestivý. U nás jsou ale k odběrům používány nejkvalitnější odběrové soupravy firmy Beckton Dickinson. Vlastní vpich je proto minimálně cítit. Naše odběrové sestry jsou velmi zručné a mají citlivý přístup k zákazníkům. Po odběru následuje rychlý svoz vzorků do laboratoře, analýza vzorků přístroji poslední generace a rychlé vydání výsledku lékaři či pacientovi v zabezpečené elektronické i písemné formě. Vysoká kvalita našich vyšetření byla oceněna Osvědčením o akreditaci podle normy 15189, které je uznáváno jako vysoká úroveň práce laboratoře v celé Evropě i ve světě.

Investujete a obnovujete laboratorní vybavení pravidelně? 

Kvalitní přístrojové vybavení dává laboratoři možnost sledovat kvalitu stanovení ve všech krocích v průběhu analýzy, vydat kvalitní výsledek rychleji, pracovat i s malými objemy odebrané krve například u dětí. Velice důležité je také mít i vysoce kvalifikované odborníky, kteří laboratorní analyzátory obsluhují, komentují výsledky vyšetření a případně konzultují výsledky.

Pořádáte či plánujete pořádat edukační semináře zaměřené na určitý typ zdravotních problémů (diabetes, celiakie…), které jsou určeny široké veřejnosti, případně využíváte k edukaci pacientů i jiný zdroj než své webové stránky? (např. sociální sítě, newslettery pro zaregistrované odběratele… atd.)

Laboratorní vyšetření nám dává přímou informaci o metabolických procesech a vnitřním prostředí lidského těla. Odborníci EUC Laboratoří se snaží o informovat veřejnost o významu konkrétních vyšetření formou přednášek, publikací na svých webových stránkách a internetových zdravotních magazínů, internetových chatů či rozhlasových interview, vydávání tématických publikací a newsletterů.

Můžete prozradit top 5 testů, které byly v minulém roce u vás nejvíce poptávány samoplátci?

Nejčastěji si pacienti zvolili vyšetření

  • kardiovaskulární prevence,
  • vyšetření rizika cukrovky,
  • homocysteinu,
  • jaterních testů a
  • štítné žlázy.

Stoupá též zájem o vyšetření vitaminu D. Poměrně velký zájem je též o vyšetření 112 alergenů najednou přístrojem ImmunoCAP ISAC.

Jaký je Váš názor na darování poukazu na vyšetření?

Je to praktický a často i velice potřebný dárek, ceny běžných vyšetření přitom nejsou vysoké. Řada lidí, většinou se jedná o muže, zanedbává prevenci, odkládá návštěvu u lékaře, nezdravě se stravuje a nemá dostatek pohybu. Rychlá návštěva v odběrovém centru, kde se snažíme provádět odběry bez čekání, je určitě zvládnutelná. Výsledky mohou pacienta včas varovat a přivést jej k lékaři dříve, nežli dojde k dalšímu zhoršení zdravotního stavu.

Témata článku
Péče o tělo
Navštivte související produktovou kategorii
Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.