Lékárna.cz

Rukavice a koronavirus

Celodenní nošení rukavic vás před nákazou koronavirem neochrání. Při správném použití mohou ale napomoci snížit riziko nakažení. Jak je správně používat, abychom byli co nejvíce chráněni?

Rukavice a koronavirus
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Druhy rukavic

Jednorázové rukavice mohou být vyrobeny z latexu, vinylu nebo nitrilu. Mohou být pudrované nebo bez pudru.

  • Latexové rukavice jsou velmi elastické, měkké a příjemné na nošení. Latex je nejpoužívanější materiál pro výrobu rukavic, nicméně u citlivějších jedinců může vyvolávat alergie.
  • Vinylové rukavice mají hladký povrch. Jsou levnější, avšak méně pružné a méně odolné na protržení než  latexové nebo nitrilové rukavice.
  • Nitrilové rukavice nezpůsobují žádné alergické reakce. Májí větší odolnost vůči protržení, ale o něco menší pružnost než latex.
  • Pudrované rukavice se snadněji navlékají, především, když je kůže vlhčí (pot).
  • Nepudrované rukavice se používají tam, kde kontaminace pudrem není žádoucí.

Kdy rukavice použít?

Rukavice lze použít všude tam, kde se bojíte přenesení viru z předmětů na ruce. Patří mezi ně například nákupní vozíky, veřejná doprava, kliky, bankomaty, atd.

Všeho s mírou

Pokud byste rukavice měli na rukách stále, mohlo by docházet k přenosu viru z rukavic na další předměty. Abyste snížili případný přenos z rukavic na co možná nejnižší míru, je potřeba je po použití sundat, zabalit do sáčku a vyhodit do koše.

Kdy použít rukavice

  • Rukavice si nasaďte těsně před plánovanou činností a sundejte ihned po ní. (např. poté, co si otevřete dveře, namačkáte PIN na bankomatu, vystoupíte z MHD či uklidíte nákupní košík.)
  • Poté si ruce vydezinfikujte dezinfekčním prostředkem, pokud ho máte po ruce.

Co v rukavicích rozhodně NEDĚLAT

rukavicích si nesahejte na obličej, oči a nos. Není vhodné v nich sahat ani na mobil, klíče, peněženku, kartu a ostatní osobní věci, které často používáte. Pokud na ně v rukavicích saháte, musíte tyto předměty pravidelně dezinfikovat. V žádném případě, byste v těchto rukavicích neměli sahat ani na nebalené pečivo! Na svoje rukavice si nasaďte rukavice, které jsou umístěné u pečiva, nebo použijte kleště na pečivo.

Jak si  správně nasadit a sundat rukavice

Nasazování:

  1. Při nasazování rukavice se dotýkejte pouze malé části kolem zápěstí. Natáhněte jí.
  2. Druhou rukavici vytáhněte holou rukou. Opět se jí dotýkejte pouze v horní části kolem zápěstí.
  3. Abyste zamezili tomu, že se rukou dotknete pokožky, obraťte konec rukavice mírně „naruby“ a natáhněte ji na ruku.

Sundávání:

  1. Jednou rukou chytněte okraj rukavice na druhé ruce. Pomalu stahujte rukavici tak, aby se postupně rolovala dolů či se obrátila na ruby.
  2. Touto obrácenou rukavicí uchopte okraj rukavice na druhé ruce a postup opakujte. Při konečném sundávání druhé rukavice, ji přetáhněte přes již sundanou první rukavici. Vznikne tak jednotný „odpad“ ze dvou rukavic, které jsou otočené na ruby. Nehrozí tak masivní šíření patogenů z jejich povrchů.
  3. Rukavice, vložte nejlépe do pytlíku a takto zabalené, vhoďte do odpadkového koše. Rozhodně je nepokládejte na stůl či jiné místo.
  4. Po sundání rukavic si řádně umyjte nebo vydezinfikujte ruce.
Témata článku
Péče o tělo Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.