Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Rozmarýn - do kuchyně nebo do lékárny?

Rozmarýn - do kuchyně nebo do lékárny?

Trávení Pohyb Vlasy

Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina. Z jeho dřeva se prý vyráběly loutny. Neztratil svůj význam ani v současnosti, i když se těžiště jeho využití posunulo spíše do kuchyně.

Rozmarýn - do kuchyně nebo do lékárny?

Rozmarýn se tradičně používá k podpoře chuti k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Působí proti křečím v trávicím traktu a usnadňuje odchod větrů. Povzbuzuje psychiku i tělo, čehož se využívá u osob v rekonvalescenci. Působí močopudně, zvyšuje prokrvení v oblasti malé pánve (čímž může být ale nebezpečný ve větším množství pro těhotné ženy). Zvyšuje také průtok krve v cévách zásobujících srdeční sval. Silice se přidává do různých mastí, např. proti revmatu nebo alopecii (plešatění).

Co je rozmarýn a co se sbírá?

Celý botanický název této pozoruhodné rostliny je rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Řadíme ho do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Původně pochází z jihozápadní Evropy. Je to vytrvalý stále zelený hustý polokeř, dorůstající až do výšky tří metrů. Dřevnaté stonky nesou úzké tuhé aromatické listy, z vrchní strany lesklé a tmavé, ze spodní šedavé. Počátkem léta kvete malými, modrými květy.

Pro použití sbíráme v době květu nebo těsně po odkvětu listy nebo celou nať z nezdřevnatělých částí rostliny. Sušíme je ve stínu při pokojové teplotě nebo použijeme čerstvé. Účinnými složkami rozmarýnu je silice a látky ze skupiny tříslovin, flavonoidů, organických kyselin, saponinů a hořčin.

Kdy mi pomůže

Rozmarýn je vhodné použít při nadýmání, poruchách chuti a špatném trávení. Může pomoci také rekonvalescentům.

Jaká má rozmarýn rizika

Při použití jako koření, tedy v malých dávkách, nepředstavuje rozmarýn žádné riziko. V množstvím větším představuje riziko zejména pro těhotné a kojící ženy, kde by mohlo dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.

Silice může vyvolat u citlivých osob na kůži vyrážku nebo zarudnutí, zvláště je-li potřené místo vystaveno slunci.

Použití

Rozmarýn se používá nejčastěji ve formě čaje. Ten připravíme tak, že zalijeme 1 kávovou lžičku sušené rostliny šálkem vařící vody. Po 5-10 minutách čaj slijeme. Pijeme maximálně dva šálky denně. Pro přípravu vonné koupele použijeme na jeden litr vody 25 gramů rozmarýnu. Zalijeme ho horkou vodou a směs přilijeme do koupele.

Porušené trávení, ztráta chuti k jídlu, nadýmání – svým prokrvujícím a protikřečovým účinkem v trávicím traktu napomáhá rozmarýn obtíže.

Osoby s onemocněním srdečně-cévního systému (vhodná je konzultace s lékařem) – rozmarýn zlepšuje zásobení srdečního svalu krví

Osoby v rekonvalescenci – tonizující účinek rozmarýnu může napomoci nabrat nové síly.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám