Lékárna.cz

Rozmarýn - do kuchyně nebo do lékárny?

Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina. Z jeho dřeva se prý vyráběly loutny. Neztratil svůj význam ani v současnosti, i když se těžiště jeho využití posunulo spíše do kuchyně.

Rozmarýn - do kuchyně nebo do lékárny?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Rozmarýn se tradičně používá k podpoře chuti k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Působí proti křečím v trávicím traktu a usnadňuje odchod větrů. Povzbuzuje psychiku i tělo, čehož se využívá u osob v rekonvalescenci. Působí močopudně, zvyšuje prokrvení v oblasti malé pánve (čímž může být ale nebezpečný ve větším množství pro těhotné ženy). Zvyšuje také průtok krve v cévách zásobujících srdeční sval. Silice se přidává do různých mastí, např. proti revmatu nebo alopecii (plešatění).

Co je rozmarýn a co se sbírá?

Celý botanický název této pozoruhodné rostliny je rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Řadíme ho do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Původně pochází z jihozápadní Evropy. Je to vytrvalý stále zelený hustý polokeř, dorůstající až do výšky tří metrů. Dřevnaté stonky nesou úzké tuhé aromatické listy, z vrchní strany lesklé a tmavé, ze spodní šedavé. Počátkem léta kvete malými, modrými květy.

Pro použití sbíráme v době květu nebo těsně po odkvětu listy nebo celou nať z nezdřevnatělých částí rostliny. Sušíme je ve stínu při pokojové teplotě nebo použijeme čerstvé. Účinnými složkami rozmarýnu je silice a látky ze skupiny tříslovin, flavonoidů, organických kyselin, saponinů a hořčin.

Kdy mi pomůže

Rozmarýn je vhodné použít při nadýmání, poruchách chuti a špatném trávení. Může pomoci také rekonvalescentům.

Jaká má rozmarýn rizika

Při použití jako koření, tedy v malých dávkách, nepředstavuje rozmarýn žádné riziko. V množstvím větším představuje riziko zejména pro těhotné a kojící ženy, kde by mohlo dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.

Silice může vyvolat u citlivých osob na kůži vyrážku nebo zarudnutí, zvláště je-li potřené místo vystaveno slunci.

Použití

Rozmarýn se používá nejčastěji ve formě čaje. Ten připravíme tak, že zalijeme 1 kávovou lžičku sušené rostliny šálkem vařící vody. Po 5-10 minutách čaj slijeme. Pijeme maximálně dva šálky denně. Pro přípravu vonné koupele použijeme na jeden litr vody 25 gramů rozmarýnu. Zalijeme ho horkou vodou a směs přilijeme do koupele.

Porušené trávení, ztráta chuti k jídlu, nadýmání – svým prokrvujícím a protikřečovým účinkem v trávicím traktu napomáhá rozmarýn obtíže.

Osoby s onemocněním srdečně-cévního systému (vhodná je konzultace s lékařem) – rozmarýn zlepšuje zásobení srdečního svalu krví

Osoby v rekonvalescenci – tonizující účinek rozmarýnu může napomoci nabrat nové síly.

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.