Lékárna.cz

Příroda a věda ruku v ruce

Šetrné k přírodě i pleti – takové jsou produkty české značky NAFIGATE, která vyrábí jemnou a lehkou kosmetiku bez parabenů a parfemace, která o pleť dokonale pečuje. NAFIGATE je však také značka, která spojuje poznatky vědy s přírodou a uvádí je do praxe. Jak přesně? S panem Ondřejem Mynářem, ředitelem a zakladatelem společnosti NAFIGATE Cosmetics si povídala Radka Malečková z Lékárna.cz.

Příroda a věda ruku v ruce
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Kdy vaše společnost vznikla a proč se rozhodla vstoupit zrovna do oblasti kosmetiky?

Společnost NAFIGATE Cosmetics vznikla v roce 2015. O vstupu do světa kosmetiky rozhodl vývoj nanovlákenné masky, při kterém jsme zjistili, že nanovlákna dokáží rychle a účinně zmírňovat vrásky.

V poslední době sledujeme zvýšený zájem o přírodní kosmetiky bez použití chemie či jiných “umělých” látek. Vy, naproti tomu, kombinujete přírodní výtažky s moderními materiály v unikátních inovacích, které nemají ve světě kosmetiky obdoby. Jak vás napadlo spojit oblast nanovlákem či přírodních polymerů s kosmetikou a v čem vidíte výhody takového spojení?

S tímto nápadem jsem přišel během mého působení v NAFIGATE Corporation. S tehdejším týmem jsme se zabývali využitím nanovláken k filtraci vody a vzduchu a také vývojem technologie pro výrobu přírodního polymeru P3HB.

Při zkoumání schopnosti nanovláken přenášet aktivní látky na kryty lidských ran jsme zjistili, že by se jejich schopnosti daly zajímavě uplatnit i v kosmetice. Proto jsme se rozhodli založit vlastní kosmetickou společnost, která nanovlákna zařadí do svého portfolia.

V druhém případě to tak rychle nešlo. Výzkumy ohledně přírodního polymeru trvaly roky, během kterých jsem doufal, že se dočkám jejich využití na kosmetickém trhu. Tomu bohužel bránil nedostatek kapacit pro výrobu a velmi obtížný vývoj finálních aplikací.

To se naštěstí změnilo v roce 2018, kdy se vývoj dostal do finále. Neváhali jsme a představili na trh sprchové mléko, které přírodní polymer P3HB využívá jako peelingové částice namísto běžně užívaných mikroplastů.

Výhody takovýchto spojení vidím hlavně v tom, že nám naše kosmetické inovace umožňují maximalizovat efekt aktivních látek v produktech a měnit pohled na použití a vývoj kosmetiky ve spojení s životním prostředí.

Nanovlákna mají jistě mnoho skvělých vlastností, člověk si je ale dá spíš do souvislosti s vědeckými výzkumy či technologiemi využívanými v medicíně či životním prostředí. Jak tedy zapadají do světa kosmetiky?

Nanovlákna mají úžasné vlastnosti a odborníci z průmyslu stále přicházejí s novými způsoby, jak je využít. Do světa kosmetiky zapadají zejména díky jejich unikátním vlastnostem přenášet aktivní látky do pokožky.

Součástí naší nanovlákenné masky Nano Eye Lift je membrána, která vytváří prostředí pro ideální hydrataci pokožky. Tato membrána má i mechanickou sílu, díky které otevírá póry pleti. Aktivní látky včetně kyseliny hyaluronové tak do pokožky lépe pronikají.   

V mnoha svých výrobcích používáte i kyselinu hyaluronovou v kombinaci s přírodními výtažky. Vidíte v jejím používání velký potenciál? Jaké má účinky a pro jaký typ žen se kosmetika s touto látkou hodí?

Kyselinu hyaluronovou používáme ve všech našich hydratačních produktech v několika velikostech pro dosažení maximální hydratace.

Její potenciál vnímám právě ve využití kombinace velikosti molekul, kdy velké molekuly zůstávají na povrchu pokožky, kde ji hydratují a tvoří ochranný film. Malé molekuly pak pronikají do hlubších vrstev pleti, kde na sebe naváží vodu a vypínají pleť zevnitř.

Malé molekuly kyseliny hyaluronové na sebe navíc dokáží vázat aktivní látky a přenášet je do pokožky. Tuto schopnost využíváme v kombinaci s přírodními výtažky.  

Kyselina hyaluronová je vhodná pro všechny ženy po 25. roku a pro všechny typy pleti včetně citlivé.

Využíváte pro výrobu a testování vlastní laboratoře nebo spolupracujete s laboratořemi v zahraničí? Jak probíhá vývoj nového produktu od první myšlenky až po jeho výrobu?

Vývoj si z části vedeme sami a z části nám s ním pomáhá partnerská laboratoř. Inovace jsou kompletně v našich rukou společně s NAFIGATE Corporation. Vše poté vyvíjíme ve spolupráci s českými vědci a českou laboratoří na VUT v Brně.

Nápad na nový produkt vzejde buďto z požadavků zákazníků nebo z našeho produktového plánu. Poté připravíme specifikaci a vyrobíme vzorky, které nejprve zkoušíme sami na sobě. Pokud nám vyhovují, pošleme je na testování do partnerských kosmetických salonů a zákazníkům. Na základě případných poznatků od klientů produkt upravíme.

Následně připravíme produktové podklady, novinku prověříme dermatologickými a mikrobiologickými testy a pokud prokáží nezávadnost, přípravek může jít do prodeje.

Naše inovativní produktové nápady často vznikají náhodou během výzkumu jejich aplikací do dalších průmyslových odvětví. Přírodní polymer i nanovlákna jsou stále poměrně mladá a vždy, když během testování narazíme na některé zajímavé vlastnosti, ihned se je snažíme otestovat v kosmetice.

Vývoj produktů s nanovlákny a přírodním polymerem trvá mnohem déle. Odladění takovýchto receptur a příprava legislativy je výrazně složitější. Vždy si chceme být jisti, že produkt odpovídá technickým regulacím a splňuje požadavky zákazníka.

Zapojujete do testování výrobků reálné ženy? Pokud ano, jak se k takovému testování mohou přihlásit a jak probíhá?

Všechny výrobky reálné ženy testují po dobu 6 týdnů. Jejich příběh poté vkládáme na náš web. Fotografie a podklady neupravujeme. Chceme, aby naši zákazníci věděli, že produkty vyvíjíme tak, aby pomáhaly každé ženě.  

Testování začíná focením reálné ženy a předáním testovaného produktu. Po 6 týdnech se s testerkou setkáme, položíme jí pár dotazů ohledně produktu a nafotíme výsledky.

Reálné ženy se do testování mohou zapojit přihlášením přes Facebook nebo na našem e-mailu info@nafigatecosmetics.cz.

Vaše produktová nabídka obsahuje denní a noční krémy, pleťové masky, čistící tonika, tónovací krémy, omlazující a oční séra či sprchové mléko. Chystáte nějaké další novinky, na které se můžeme v budoucnu těšit?

Na tento rok chystáme několik novinek. Tou největší bude UV filtr z přírodního polymeru P3HB. Jde o šetrný přípravek proti slunečním paprskům, který neškodí člověku ani přírodě, a navíc se skvěle roztírá. Produktovou nabídku plánujeme rozšířit o ochranné sérum s vitamínem C, ochranný krém a zimní řadu.  

Témata článku
Ženy Muži
Navštivte související produktovou kategorii
Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.