Lékárna.cz

Přírodní kosmetika v otázkách a odpovědích

Co můžete očekávat, když sáhnete po přírodní kosmetice? V čem je jiná, v čem je lepší? Rádi vám povíme, v čem spočívá její tajemství, a odpovíme na nejčastější otázky. Už teď vám ale můžeme říct, že když ji jednou vyzkoušíte, už se nebudete chtít vrátit k té běžné.

Přírodní kosmetika v otázkách a odpovědích
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Lidé se stále častěji zajímají o svůj jídelníček a o kvalitu potravin. Možná si ale neuvědomujeme, že bychom se měli starat nejen o to, co jíme, ale také o to, co denodenně nanášíme na svou pokožku. Ovlivňuje nás to víc, než si dokážeme přiznat. Přírodní kosmetika slibuje, že vedlejší účinky spojené s chemickými látkami nehrozí. Přesto se kolem ní vznášejí otázky, na které vám rádi odpovíme

Jak se liší přírodní kosmetika od běžné

Přírodní bylinná kosmetika má své přednosti zejména ve složení. Převažují v ní přírodní složky nad těmi syntetickými, a proto někteří odborníci tvrdí, že je k nám šetrnější a má méně vedlejších účinků. Až půjdete příště do drogerie nebo až budete plnit internetový košík kosmetickými přípravky, nezapomeňte se podívat na složení. Čím bude kratší, tím nejspíš bude zdravější.

Pamatujte ale, že ne každá syntetická látka je škodlivá a ne každá přírodní látka udělá vaší pleti dobře. Stojí však za to, se po jejich účincích pídit. Ve zkratce lze říci, že kosmetika by neměla obsahovat silikony a bylo by vhodné se vyhnout i sulfátům, které najdeme třeba v šamponech. 

Byliny vás nezklamou

Lidé jsou kolem přírodních produktů často skeptičtí. Nejspíš to bude ale tím, že krémy se silikonem pleť zbaví nedokonalostí a silikonové šampony vlasy obalí tak, že se lesknou. Po delším používání kosmetiky plné silikonů se ale nebudete stačit divit.

Přírodní kosmetika funguje postupně, ale zato vás bylinky v ní nezklamou. Proč bychom jinak odnepaměti sahali po bylinných čajích, mastích a sirupech, když nám je ouvej? Příroda ví, jak nám pomoci. Stačí ji pouze naslouchat a brát si z ní to nejlepší.

Proč přírodní kosmetika příliš nepění... a myje vůbec?

Všichni jsme zvyklí na to, že mýdlo, sprchový gel a šampon vytvoří hustou voňavou pěnu. U přírodní kosmetiky se ale může stát, že se pěny nedočkáte. Aspoň ne tak bohaté. Jsme na ni však zvyklí odjakživa, a tak vám může připadat, že šampon, který nepění, nemyje. 

Přírodní šampony ale nepění proto, že neobsahují sulfáty nebo jiné pěnotvorné složky. I tak nám ale dají to, co naše vlasy potřebují a ještě mnohem víc. I když vás může mrzet, že šampon nenapění, může vás hřát myšlenka, že na hlavu nepoužíváte přebytečnou chemii, který by vlas třepila a lámala a vysoušela. Přesně tak, jak to dělají silikonové šampony se sulfáty. 

Je přírodní deodorant spolehlivý?

Mezi přírodní kosmetikou nenalezneme antiperspiranty. Čím to…? Běžné antiperspiranty nám zaručují, že se nebudeme vůbec potit, a to dokonce až 48 hodin. Mají v sobě totiž soli hliníku, které nám takový zázrak vykouzlí. K zamyšlení je však to, jak se asi tělo zbavuje toxinů a odpadních látek, když mu zabráníme v pocení?

Přírodní deodoranty

Přírodní kosmetika pro vás má deodoranty. Sice nezabrání pocení úplně, ale jejich příjemné vůně vás ochrání před nepříjemným zápachem linoucím se z podpaží. Když se zamyslíme nad tím, proč se tělo vlastně potí, možná dojdeme k tomu, že flíčky na triku v letních dnech jsou možná lepší, než mu v tom bránit.

Jak si vybrat značku přírodní kosmetiky

Na takovou otázku je zvláště u přírodní kosmetiky odpovědět těžké. Nejdůležitější je vyzkoušet, co vám vlastně vyhovuje, poslouchat, co si vaše pleť žádá a nenechat se zviklat reklamou, která slibuje nemožné. Výhodou je, že česká i slovenská přírodní kosmetika mezi sebou mají značky, připravené s láskou k přírodě a zákazníkům, kteří ji používají každý den. Výrobci přírodní kosmetiky jsou totiž velmi často pro svou práci nadšení, a tak u nich najdete poctivé krémy, emulze i šampony, zdravé pro vás i pro přírodu samotnou. Jmenovat můžeme značky Weleda, Dulcia nebo Saloos.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Bio potraviny Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.