Lékárna.cz

Pleť si na horách dovolenou nebere. Poradíme vám, jak o ni pečovat

Doba zimních dovolených je tu a mnoho z nás balí lyže, sáňky a chystá se na hory. Co byste ale neměli zapomenout přibalit, jsou přípravky o péči o pleť.

Pleť si na horách dovolenou nebere. Poradíme vám, jak o ni pečovat
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Horské sluníčko ve spolupráci s mrazem a nechráněná pokožka si spolu moc nerozumí. Poradíme vám, jak by měla vypadat péče o pleť v zimě. Ať už při lyžování, nebo při dovádění ve sněhu. 

Proč se péčí o pleť na horách vlastně zabývat?

Zatímco v létě se úzkostlivě mažeme opalovacími krémy, v zimě na péči často zapomínáme. Zimní horské sluníčko přitom dává pleti zabrat ještě víc než to letní. Paprsky mají sílu kvůli sněhu, od kterého se odrážejí. Navíc se pleť v zimě hůře sama promašťuje. Přidejme k tomu přechody z mrazu do tepla, a máme ty nejhorší podmínky, jaké můžeme kůži dát. Výsledkem je vysušování, zčervenání, podráždění a dokonce i ekzémy. Nejvíce trpí obličej, uši, nos a ruce. Proto musíme pleti pomoci.

Mazat a hydratovat!

Čím tedy trpící kůži prospějeme? Nejvíce nám pomáhá častá a pečlivá hydratace pokožky. Než vyrazíte na zimní procházku nebo na sjezdovku, namažte se alespoň dvacet minut předem pleťovým krémem na zimu s mastnější konzistencí. Nezapomeňte na obličej, krk a ruce.

Vyhledávejte pleťové krémy s obsahem zinku, vitamínem E nebo kyselinou hyaluronovou či panthenolem. Kůži zklidňují a mají antioxidační efekt. Krém si vybírejte s ohledem na citlivost své pleti. Důležité je, aby krém dobře hydratoval a zároveň vyživoval. Dokonce se nemusíte bát použít krémů více a navrstvit je na sebe. 

Chránit nezapomeňte ani rty. Na horách při sobě vždy mějte v kapse balzám, který hydratuje a zároveň chrání. 

Sluníčko na horách umí klamat

Už jsme si řekli, že zimní sluníčko umí být zrádné. Kvůli vyšší nadmořské výšce více opaluje (i pod mrakem), UV paprsky jsou na sněhu daleko silnější, protože se od něj odrážejí. Kromě klasického pleťového krému proto na horách používejte i dostatečnou ochranu proti záření. Přibalte si opalovací krém na opalování s ochranným faktorem nad 30 SPF. Na hory je ideální SPF 50 nebo 50+. Pamatujte, že aby faktor začal působit, je nutné se namazat nejpozději půl hodiny před pobytem na sluníčku.

A co po sportování? Horká sprcha je pro promrzlou kůži pohromou

Po náročném dni si na horách často dopřáváme dlouhou horkou sprchu nebo teplou vířivku. Pro naši pokožku je to ale po tom mrazu velký šok, zbavuje pleť vlhkosti a vést k její dehydrataci, podráždění a vyrážkám. Po sprchování a osušení proto ihned sáhněte po tělovém hydratačním mléce.

Hydratujte se i zevnitř

Při zimních radovánkách, kdy celý den sportujeme, určitě mysleme i na dostatečný pitný režim. Ten by určitě měl být obohacený o víc než o pár doušků svařáku a horké čokolády. Celodenní pohyb nás stojí mnohem více tekutin.

Doporučujeme si přibalit na svah či na běžeckou stopu do batohu termosku s ovocným čajem a sem tam si udělat přestávku na pití. Raději pravidelně po menších dávkách než jednou za čas víc. Pomáháme tak celému tělu i pokožce.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.