Lékárna.cz

Na cestě za krásnou a zdravou pokožkou

Kdo z nás by nechtěl mít krásnou a zdravou pleť? Kůže je naší vizitkou, kterou ukazujeme světu a nelze se divit, že špatný stav kůže a pleti nás trápí. Krása pokožky obecně však kráčí ruku v ruce s jejím zdravím. Pokud tedy najdeme tu správnou kombinaci prostředků pro péči o pleť, která nám vyhovuje, tak máme vyhráno.

Na cestě za krásnou a zdravou pokožkou
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak tedy na zdravou a krásnou pleť? Odpověď není jednoduchá a zjistit, co vyhovuje právě vám, může trvat celé roky. Jsou však dvě oblasti, které zdraví a kvalitu kůže a pleti ovlivňují - a to je náš životní styl a péče o pokožku. 

Dodržujte zásady zdravého životního stylu 

Není to jen záležitost vnější, ale hlavně vnitřní - tj. pokud je tělo zdravé, tak i pokožka kypí zdravím. Pokud však v těle cosi "vázne", projeví se to i  navenek. Hledejte proto příčinu, která může stát za problémy vaší pokožky a nikdy tyto projevy nepodceňujte.

Zvláštní kapitolou jsou pak kožní choroby, které je určitě nutné řešit s dobrým dermatologem dřív než je příliš pozdě. Pokud však hovoříme o zdravé pleti obecně, která má pouze drobné nedokonalosti, možná děláte chybu právě v následujícím:  

  • Škodlivé návyky:  kouření, častá konzumace alkoholu, nezdravá či jednostranná strava, to vše může mít vliv na problémy s pletí. Řešení? Zkuste postupně škodlivé návyky ze svého života vyloučit a uvidíte rozdíl. 
  • Nedostatek spánku:  už jste si určitě všimli, že když se špatně vyspíte, únava se okamžitě projeví i ve vaší tváři. Zkuste si denně ukradnout pár hodin navíc a spěte alespoň 7-8 hodin. 
  • Nedostatečná hydratace: zdravá pleť potřebuje hydrataci, a to hlavně zevnitř. Dodržujte tedy dostatečný pitný režim - vhodné je dostatečné množství vody nebo neslazených bylinkových čajů. Každý jsme jiný a předepsané dostatečné množství neexistuje, nicméně odborníci doporučují vypít denně asi 1,5 až 2 litry tekutin.
  • Stres: i ten může mít dopad na vzhled vaší pleti. Navíc, rychlý životní styl ve městě plném smogu může vaši pleť hodně vyčerpat. Pro ochranu pleti jsou vhodné kosmetické přípravky s antioxidanty, ale důležitý je i dostatečný odpočinek, schopnost zbavit se stresu a občas se nechat trochu rozmazlovat. Pokud vidíte, že je vaše pleť jako bez života, dejte si pauzu. Dopřejte pokožce výživu a regeneraci.

Rutina je v péči o pleť důležitá 

Rutina v péči o pleť se pak týká její vnějšího vzhledu. Každý jsme jiný a máme jinou pleť, nicméně existují určitá pravidla, která jsou fungují a jsou ověřená dermatologickými studiemi. Jak tedy najít tu správnou rutinu v péči o pleť tváře i těla a kde začít? 

  • Správné čištění pleti: dokonale čistá pleť je připravená přijmout účinné látky z produktů, které při rutinní péči používáme. Najděte s i tedy správné čistící kosmetické přípravky, které se postarají o jemné odstranění nečistot každý večer a každé ráno - nejlépe jemné a nepěnivé, které neničí přirozenou kožní bariéru. Ideálními odličovacími přípravky mohou být oleje nebo odličovací gely bez sulfátů.  
  • Hydratace: tu potřebuje každý typ pleti. Bez ohledu na to, jestli máte normální, smíšenou nebo mastnou pleť, hydratace je základ. Samozřejmě, hydratační produkt na pleť si musíte vybrat sami podle svého typu pleti. Pozor, nenechte se mýlit – i mastnější pleť může být dehydrovaná! Dehydratace je stav, který může nastat u každého typu pleti - v případě mastné pokožky vybírejte z produktů, které jsou lehké a rychle se vstřebávají. 
  • Antioxidanty: je důležité pleť chránit před zátěží vnějšího prostředí a volnými radikály. V kosmetice existuje mnoho ingrediencí, které ochráni pleť před smogem nebo nepřízní počasí. Patří mezi ně např. vitamín C, vitamín A a E, koenzym Q10, výtažky ze zeleného čaje či kávy. Mnoho antioxidantů je obsaženo i v zelenině, ovoci či ořeších. Kombinace stravy bohaté na antioxidanty a kvalitní kosmetiky, která je obsahuje, pomůže chránit pleť před nepříznivými vnějšími vlivy. 
  • Ochrana před UVA a UVB zářením – nezapomínejte ani na dostatečnou ochranu před slunečními paprsky, a to nejen v létě. Slunce svítí po celý rok a i když vás možná v zimním období nespálí, UVA paprsky pronikají do naší pokožky i tak a jsou přímo zodpovědné za stárnutí pleti a vznik vrásek. 

Důležité je najít takovou kombinaci v péči o pleť, která vyhovuje právě vám. Někdy vám mohou vadit složky, které obsahuje běžně dostupná kosmetika, a tak stojí za uvážení, zda nevyzkoušet třeba přírodní kosmetiku. 

Máte už svou rutinu v péči o pleť zažitou? A jste si jistí, že jste na nic nezapomněli? Ještě jsou tu rty, o něž je péče poněkud odlišná než u zbytku obličeje. Rty totiž vyžadují opravdu intenzivní hydrataci, a to jak u žen, tak u mužů. Změny teplot zejména při přechodu z mrazivé ulice do vytopené místnosti rty hodně ničí. Péči o ně proto nezanedbávejte a nenechte vše dojít do extrému, kdy vám už rty praskají či krvácí. 

Nezapomínejte ani na tělo 

Krásnou pokožku si pěstujte nejen na tváři - nezapomínejte ani na tělo. Určitě pomůže pravidelný peeling celého těla, kterým pleť zbavíte odumřelých buněk a celé tělo krásně prokrvíte. Na domácí peeling můžete klidně použit mletou kávu nebo cukr v kombinaci s olejem, např. kokosovým. Potom pokožku ošetřete tělovým krémem, výživným tělovým mlékem či přírodním olejem, který nanesete na vlhkou pokožku. 

Pokud budete dodržovat zásady zdravého životního stylu a o pleť pečovat, odmění se vám mladistvým vzhledem :-)

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Dermokosmetika Přírodní kosmetika

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.