Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Lactobacillus - nejlepší přítel člověka

Tlusté střevo zdravého člověka hostí řadu bakterií. Tato střevní mikroflóra spolu musí „vycházet“, pokud se máme cítit dobře. K tomu mohou přispět i laktobacily. Dočtete se k čemu jsou dobré, jak je to s probiotiky a prebiotiky a kde je najdeme.

Lactobacillus - nejlepší přítel člověka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Probiotika a laktobacily Podpora imunity Probiotické kapky na dětské koliky

Co jsou to laktobacily a na co jsou dobré

Jsou to bakterie mléčného kvašení, které vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou. Snižuje se pH, což vede k potlačením růstu hnilobných bakterií a kvasinek - snižuje se riziko zánětlivých a hnilobných procesů. Hnilobné bakterie tvoří látky, které mohou ve svých důsledcích způsobovat onemocnění. Laktobacily tedy podporují kvasné procesy, které pomáhají chránit před působením těch "špatných" bakterií. 

Mikroflóra trávícího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální rovnovážný systém. To znamená, že součástí tzv. normální mikroflóry jsou také malá množství „škodlivých“ mikroorganismů. Jejich počet je naštěstí kontrolován převažující prospěšnou mikroflórou, jde o tzv. bariérový efekt.

Mikroflóra se vyskytuje kromě střeva také v pochvě zdravé ženy.

Jaký je rozdíl mezi laktobacily, protiotiky a prebiotiky

Laktobacily jsou bakterie mléčného kvašení a jsou  běžnou součástí tzv. probiotik. Probiotika obsahují mikroorganismy, které jsou schopny zažívacím traktem nejen projít, ale hlavně jej trvale osídlit, a tím zlepšit prostředí střevní mikroflóry. Prebiotika představují rozpustnou vlákninu, která tvoří přirozenou potravu prospěšných bakterií a významně tak podporuje jejich růst a množení.

Ideální stav: konzumace probiotik i prebiotik současně.

 

přirozený zdroj

doplněk stravy

pozn.

Probiotika

zakysané mléč.výrobky (kefíry, jogurty)
Skutečně živé jsou většinou ty s kratší dobou použitelnosti

přípravky s obsahem živých vysoce koncentrovaných laktobacilů, bifidobakterií a jiných prospěšných bakterií

Pamatujte, že bakterie splní svůj úkol pouze tehdy - jsou-li živé! (často se proto mají uchovávat v chladu)

Prebiotika

ovoce a zelenina
(luštěniny, chřest, pórek, cibule, česnek, meruňky, jablka...)

rozpustná vláknina - např. inulin, galaktomanan, pektin a glukomanan - většinou ve formě prášku

doplňky obsahují vlákninu izolovanou; komplexním a vyváženým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina.

Střevní mikroflóra a laktobacily

Rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií je křehká a může být narušena např. při léčbě antibiotiky. Antibiotika ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Mikroflóru narušují např.i konzervační látky v potravinách, přehnaná či nedostatečná hygiena, výživa s malým množstvím vlákniny, stres a kouření.

Porušená rovnováha se projevuje nejčastěji nadýmáním, zápachem z úst, zácpou nebo průjmem. Chybí-li laktobacily v pochvě, objevuje se často opakovaně hustý výtok díky přemnožené kvasince.

Rizika při užívání laktobacilů

Laktobacily mohou užívat těhotné a kojící ženy, některé přípravky jsou dokonce vhodné i pro velmi malé děti. Jednotlivá doporučení se liší podle výrobců, ale obecně lze říct, že jejich užívání s sebou nese především výhody. Nejsou známy ani žádné závažné interakce či kontraindikace.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

27. únor 2017
Témata článku
Trávení Ženy

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.